Utorak, Ožujak 20, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Epalzeorhynchus bicolor

ImageStanište: J-I- Azija, Tajland (brzi potoci)
Poznata i kao: Labeo bicolor (staro ime) , Bikolor
Veličina: do 15 cm
Parametri vode: Temp: 22-26 oC, pH: 6,5-7,0, srednje tvrda
Prehrana: Suha, živa i smrznuta hrana, alge. Preporuča se dodavanje biljne hrane

Razlikovanje spolova i uzgoj: Razlika medu spolovima nije baš najjasnije vidljiva , ali ženka bi trebala biti veća od mužjaka, koji takoder imaju šiljastiju leđnu peraju.Ikrašice su, uspješan je uzgoj za akvarističke potrebe u barama i bazenima u Singapuru.

Komentar: Crni biklor potječe iz Tajlanda gdje živi u potocima obraslim biljem.Prema pripadnicima svoje vrste izrazito agresivan, često tjera i druge slične ribe. Najbolji pokazatelj da li je riba zadovoljna i da li je u dobrim uvjetima je taj što tada bikolor ima žarko crvene peraje i crno tijelo. U protivnome rep je blijedo crven-narančast a tijelo sivkasto-smeđe. Baš zbog njihove ljepote domoroci ih love širom širom Tajlanda, tako da je broj njihovih jedinki u prirodi znatno smanjen, a u nekim vodama su i potpuno izlovljeni. Bikolor voli kopati po dnu u akvariju i tako zamutiti vodu ili ponekad neku mekolisnu biljku pomalo i izgrickati. Voli izrazito bistru vodu i gusto zasađen akvarij jer mu to pruža ambijent voda iz kojih potjeće, kao i pjeskovitu podlogu.

Napomena: Ako se odlučite za kupnju ove ribe kupite samo jedan primjerak jer će se u protivnome vaš akvarij pretvoriti u ring. Preporučamo bikolora za azijski biotop sa većim i brzim ribama, npr. Balantiocheilus melanopterus-bala šark, Botia striata ili modesta, jato Capoeta tetrazona - Tigrasti barbus . Izbjegavati ostale pripadnike Epalzeorhynchus porodice i Sijamske algojede (C. siamensis) Akvarij veličine 300 L na više, sa dobrom filtracijom i protokom vode, od biljaka razne Cryptocoryne i Hygrophille, srednje osvjetljenje ( oko 50 W na 100 L) .

Image

 

Share

Tko je online?

Imamo 66 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5