Prosinac 12, 2017, 03:39:29 prijepodneNajnoviji Član: Zeljko_C

Autor Tema: DB Kantrida, briga i održavanje  (Pročitano: 12343 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #50 u: Travanj 18, 2016, 16:07:31 poslijepodne »
-skalar je dobio društvo u subotu 17.04. 2016...pa nakon 5dana eto mene opet..
-co2 prereguliran ,napravljena analiza vode,5dana poslije ubacivanja treseta,radi pračenja spuštanja PH,te dodan nitrat i kalij te  mikroelementi..te preventivno alg exit..i opet šišanje,presadjivanje i sati su prošli..ionako me je interesiralo kako če pridošlica biti prihvačen..uočio sam da se botiji nisu svidjeli prije 5 dana formirani grmovi od rogolista,malo se preuredila(iskopala,razbacala) po svome..pa sam presadio na drugačiji način,pa možda joj se svidi..
..i opet podrezivao valisneriju..dosta je stvari podšišano..
eto par slika (ovaj put fokus je na pridošlici)
« Zadnja izmjena: Travanj 18, 2016, 16:21:47 poslijepodne od sinisa1hr »

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #51 u: Srpanj 15, 2016, 13:37:06 poslijepodne »
akvarij se i dalje redovno održava..u prošlom tomjesečju do prekjučer,ovo je za izdvojiti:
u 5mj 26.05.2016 po pozivu utvrdio sam da je pumpa stala, doma složio neku za nuždu kombinaciju protočne slabe pumpe,i dolaskom na lokaciju, ipak dovoljno je bilo dovoljno izvršiti rastavljanje pumpe,čiščenje impelera, te je ista puštena u rad ,ali tom prilikom sam zamjenio crijevo za izlaz vode novim komadom..te naravno počistio i usisnu košaru,koja je inače puknuta,ali uspjelo se i to fiksirati,jer je zaista bitno da je na svom mjestu..
kotrolirani parametri vode, nagnojeno makro i mikro elementima,prevetivno dodan algicid..isprani filteri..naravno djelomično izmjenjena voda,te tretman FFM,ali i dodan JBL PH minus..

u 6mjesecu održavanje se svodilo na ciljano gnojenje mikro i makro elementima po osnovi anlaize vode,čiščenje filtera,te pračenje parametara vode,uz nešto presađivanja,te vrlo laganog šišanja..uz naravno djelomičnu izmjenu vode, uz tretman FFM ,u jednom od dolazaka sa limitiranim vremenom upotrebljen je i aqua clear od Sere..ali su dodani makroelementi opet u podlogu ,na duge staze što se i vidi u 7mjesecu po bujnosti vegetacije..

u 7mjesecu u predhodnom dolasku nisam toliko šišao,više je bilo kontrole radi,čišćenja filtera,i djelomične izmjene vode,veče korištenje FFM  i algicida polučilo je rezultate,tako da rad na staklu je postao minimalan..a dodavanje treseta u filter u prethodnom dolasku PH je izmjeren prije izmjene vode 7.5 što je odlično! (co2 i dalje radi ali minimalno)
Sinergija ovakva ,je urodila napokon plodom, tako da više se mogu posvetiti nečemu drugom ,nego čiščenju stakla..a i čiščenje stakla je sad brže i lakše jer ako ste pratili sad je tu novi magnetski čistač stakla i termometar eto sad je tamo,pa se i vizuelno može vidjeti temepratura,što mi je naročito bitno kod doljevanja i izmjene večih količina vode u zimskom periodu..
no i to se ispostavilo da može biti kontra produktivno,jer sam jednom pozvan jer se ribe kuhaju..valjda su zabunom očitani F umjesto C..i što da pomislim,nego da je jedan od termostata grijača otišao..srečom,to se nije dogodilo...

U predhodnom dolasku jednostavno nisam imao vremena za jače šišanje,tako da me je dočekala toliko bujna vegetacija,da čak uz staklo je bio slabi protok, te se uz dno pojavile zelene poznate plahtice..malo šišanja,za bolji protok vode, malo mehaničkog uklanjanja,i malo alg exita..i sve izgleda opet normalno..
znam da cijano samo čeka priliku da OPET bukne..ali na to sam spreman djelovati ako zatreba sa blue exitom..
interesantno uvjek na istom mjestu,uz samo staklo,na sredini akvarija...indikativno..i baš ubode u oko..

u zadnjem dolasku 13.07.2016 vegetacija valisnerije je jako pošišana,ali i razredjena,napokon mi se je linofolija razrasla,dugo dugo je sporo napredovala,iako rogolist se cijelo vrijeme razmnožavao,anubias je čist od algi na listovima,...

U zadnjem dolasku ,opet sam od malog uzeo još jednu čistu i dobro ispranu čarapu(primjer snalaženja..),napunio je sa 250g izvaganog treseta( Sera Super Peak) ,zavezao,donjeo i uložio u filter.. za stabilnost PH faktora,ali i oslobađanja humusnih kiselina radi..
Skalar i stari i pridoščica mi bez straha plivaju oko ruke..očito im se svidja..i stalno se drže skupa..
Albino ancitusi koji su plod razmnažanja u ovom akvariju,i dalje su na broju i živi,ali mi nekako jako sporo napreduju..mislim da je vrijeme za unos komada mopan drva,iako je primarno kamen dekoracija..ma negdje ču komadiče mopana posakrivati..nači če ga oni..
Kad smo več kod kamena,nije bilo potrebno ga čistiti...puževa svdlaša je sve manje i manje,a macracantha bothia sve veča i veča,no untra su i puževi anamone,ravnoteže radi ...a kao i obično opet imamo malce,prinove,bujnija vegetacija je  radila im sklonište,ali ja sam estetike radi žešće podšišao..i reda radi pozitvne kulture bakterija čisto filtera radi,imam naviku dodati..
U zadnjem dolasku nisam dodao željezo samostalno,nego samo kroz profito..i podebljao kalij i nitrat.. sve je stabilniji i stabilniji ovaj akvarij...jedino da protok vode nekako povečam,ali me gabariti unutar filtera ograničavaju,da to izvedem sa glavnom pumpom..

sredstva za gnojenje makro i mikro ,sredstvo za tretman unešene vode kao i filc materijal za filter,te osnovnu (basic) hranu u lističima,te hranu u tabletama za ribe dna,i za ovo tromesječje pokrivaju sredstva odnosno materijal kupljen jednokratnom donacijom (još uvijek traje tada sredstvima kupljeno,i računima opravdano ) ,Kluba Mladih Rijeka(njima je i pravdano,sve transparentno),odnosno njihove humanitarne tombole, koja su dobivena i usmjerena u ovu svrhu zahvaljujuči razumjevanju i organizacijskim sposobnostima gospodina P. iz vodstva klinike za Pedijatriju,(vodstvo dječje bolnice Kantrida - Rijeka)     :klap: :klap:. ..
ali zaposlenima na porti bolnice,koji svakodnevno ribice hrane!  :klap: (i to je organizirano)
svima im zahvaljujemo,zar,ne!

istina,donacijskim jednokratnim sredstvima nisam išao na postiči wooow kratkotrajni efekt,nego što dulje da se ima i pokrije večina materijala i hrane,da bi samo održavanje i dolasci bili volonterski,a i da bi moji dolasci mogli biti rjedji,jer sam svjesan da ču i opet finacirati ovo u manjoj ili večoj mjeri.. kontinuirano idem parametrima vode  u smjeru,parametrima PH/GH/KH..da zapliva veči broj display veličine skalara,ali mi nisu trenutačno unutar proračuna..no uspio sam nači nekoliko komada(6-8) display veličine skalara...tako da za to "pripremam idealniji teren-vodu"...

→svaki mjesec treset u filter,uz lagano pušten co2 i čak (povremeno) PH minus,i uz djelomično odstranjivanje Mg i Ca u djelu vode koja se unosi..no parametri vode,čisto staklo,i čistiji filteri nisu ono u što djeca gledaju..ali jesu itekako bitni dugoročno.. eto tek toliko da se zna da se i dalje održava ovaj akvarij..

« Zadnja izmjena: Srpanj 15, 2016, 13:47:32 poslijepodne od sinisa1hr »

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #52 u: Kolovoz 22, 2016, 15:51:45 poslijepodne »
→ 04.08. 2016. prigodno uoči blagadana ,postepeno sa aklimatizacijom uz upotrebu Tropicalog Sanitala poribljeno sa 4 (četiri) skalara starosti od 3 do 4 godine,tako da je sad skalara ukupno 6 u akvariju..skalari su došli iz  Slavonskog Broda..
od toga je jedan par mrijesni..
→standardno održavanje stakla,filter matrijala,parametara vode ,čiščenje i gnojenje sa mikro i makro,prorjeđivanje i lagana rezidba
(da se imaju gdje skrivati)
→dodano još Sera crnog treseta u filter..
PH 7.5-8..

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #53 u: Kolovoz 22, 2016, 17:57:27 poslijepodne »
21.08. 2016(nedelja,vrijeme dolaska 7.30) velika rezidba valisnerije bez da se oštete ostale biljke potrajala je ,sati su proletjeli.. te čiščenje,pa  gnojenje sa mikro i makro elementima nakon  velike izmjene vode koja je tretirana po unosu sa Easy Life FFM..
--prebrojavanje ribljeg fonda,nedostaje veči silver shark ..šarka lijeva od poklopca puknuta..ako tko radi sa aluminijskom stolarijom,ljubazno poslati na portu bolnice,onu od bijelih vrata..poslužila bi..
--po dolasku pumpa nije radila..otvorena i očiščena,uspio problem je u gumenom djelu impelera,samo jedan je u normalnom stanju..pokušati ču nešto..da se upogoniti da radi do prvog nestanka struje,ili variranja napona,ali pošto se u neposrednoj blizini vari(montira se novi lift) nema smisla..odgodio sam za danas..manja cirkulacijska mješalica radi..
--hrane u lističima i tabletirane ima na porti..ribe dohranim po svakom dolasku..evo kako izgleda otprilike na jučerašnji dan..
--PH=8((po izmjeni vode cca 1/3 ))(čarapa koja glumi jednu od takve dvije umetnute "vrečice" za treset,našao sam je prepolovljenu,ravni rez..čudno se pamučna čarapa raspala..),
  GH=75ppm(SOFT),
   nitriti oko nule,
   nitrat(NO3) nadodan..kao i kalij i željezo..
ovako če ribe biti uočljivije..tepih je podrezivanjem napravljen od valisnerije.što je znam neubičajeno..
na slici ribe su se posakrivale ali eto jučer izgleda oprilike ovako..(još je voda zamučena od sredstva za tretman vode po završenoj izmjeni)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2016, 18:02:20 poslijepodne od sinisa1hr »

Offline ZliBrka

 • Moderator
 • Broj trgovanja: (0)
 • Punopravni član
 • *****
 • Postova: 1809
 • Spol: Muški   Dob: 40
 • Lokacija: Beli Manastir
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #54 u: Kolovoz 22, 2016, 18:37:35 poslijepodne »
Akv izgleda super i svi sigurno sa uzivanjem gledaju u njega!
Svaka cast Sinisa na trudu i volji!

Poslano sa mog X5S koristeći Tapatalk

"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline viktori

 • Broj trgovanja: (+4)
 • Punopravni član
 • ****
 • Postova: 744
 • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #55 u: Kolovoz 23, 2016, 04:30:46 prijepodne »
Lurkam ovu temu od pocetka. Uvijek je zadovoljstvo procitati da akvarij nije zaboravljen i da se ulaze trud i briga.

Sinisa, objavi neki broj racuna za uplatu donacija, molim te.

Akvarij u DB Kantrida je razlog zasto sam u akvaristici. Nemam jasnih sjecanja samog sadrzaja - osim da je cesto bio drugaciji nego prosli put i da je cesto bio prerastao biljem i da ponekad nije bilo riba. Ali imam jasno sjecanje da je ostavio svoj utjecaj na mene - zbog cega sam godinama kasnije kad sam dosao u mogucnost krenuo u istrazivanje i ovaj prekrasni hobi. Stil zivota, stovise. Bar za mene.

P.S.

Nevezano za temu, ali vezano za stil zivota...
Prica se po selu da ima ljudi koji formalno izucavaju mahovinu. Kad tad idem na cugu s jednim takvim ucenjakom. :)

Viktor via mobile


Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #56 u: Rujan 03, 2016, 17:38:01 poslijepodne »
27.08.2016
 razlog dolaska →popravak pumpe New Jet 800, impeler nisam uspio nači ,nabaviti,barem ne u dovoljno brzom roku te sam žrtvovao gumeni nosač sa rezervnog djela za svoje pumpe doma,a to su Atman PowerHead 1000(1000lit na sat) ,adaptirao i radi..vjerovali ili ne New Jet 800 sam zatekao u ovom akvariju i več je više puta popravljam,održavam,a ima protok od samo 600lit na sat..
no ograničenje je prostorom za pumpu u tom djelu filtera...proširiti rezanjem stakla,ili nabaviti (protočnu) pumpu koja ne mora biti uronjena..

No pošto je sad skalara ukupno 6, sijamaca3,  ancitrusa 7 vidljivih,bothija macarantha 1..itd..a skalari dosta zijevaju,vrijeme je da povečam udio kisika,jačom rasvjetom..
→išao sam po žicama,koje se na odredjenim mjestima,naravno što od topline,što od starosti raspadaju..i promjenio 2 balasta od 36W..jedan sa 36W ,a jednog sa 30W,jer drugačije doma nisam imao..te promjenio rednu stezaljku u razvodnoj kutiji u poklopcu koja je tik iznad vode i izmedju lampi 6x36W,te povezao medjusobno žice u poklopcu da ne vise..još ču na tome poraditi slijedeči puta odnosno kad nabavim lampe..inače rasvjeta je na dva timera..3 bi trebale goriti cijeli fotoperiod,a tri u sredini fotoperioda..(biti če "uskoro opet tako")

pokušati ču nabaviti 3 lampe i koji balast(prigušnicu)u bolnici..naravno ovaj puta došao sa sa kovčegom alata..i rezultat nije izostao,mogle bi gorjeti 4 sada(jer ipak je 36W balast potreban)..no i dalje svijetle samo 3 lampe od 36W,jer su tri odavno pregorjele i izvadjene,tako da smo i dalje na low light 0,2 faktoru..čemu sam prilagodio i gnojenje i CO2.

Anciji(7kom) mi sporije napreduju,potreban im je komadič mopan drva..jer kroz hranu baš to ne dobivaju,iako dohranim tropicalovim welsi granom,i tropicalovim krill chipsom..no na dnevnoj bazi ribe se hrane Dajana Basic i Dajana Wafer Disc Mixom...(odnosno (naj)jeftinijom hranom),tako da je svaka donacija hrane dobrodošla..uvijek(ostave ljudi na porti)..a to se dogadja istina rijetko..ali u sječanju mi jest..

eto tko zna korisnik ovog portala "klinac" možda donira kojeg skalara,imao je mrijest,do sada su porasli u dva mjeseca..a očekujem i od mrijesnog para u akvariju da se potrude "oko toga"...
Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #57 u: Rujan 03, 2016, 18:16:07 poslijepodne »
slike su loše,(više su za moje interno pračenje stanja)ali eto malo za predožbe radi...

Offline klinac

 • Broj trgovanja: (0)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 203
 • Spol: Muški   Dob: 27
 • Lokacija: zagreb-martinovka
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #58 u: Rujan 03, 2016, 18:27:31 poslijepodne »
Dok su ancistrusi unutra par skalara se može truditi koliko hoće, ali će ancistrusi napraviti čistku ikre preko noći.

A što ste tiče mojih skalara, kako sam ti napisao poruku, tako ću i tu napisati:
Ako ima netko iz Zg, a da ide za Rijeku i da je voljan uzeti moje 2 skalarice i odnijeti ih do Kantride onda neka se javi.
X

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #59 u: Rujan 03, 2016, 22:16:38 poslijepodne »
→Glede ikre da mrijesni par ne nosim doma na razmnažanje(postoji i ta opcija),a postoji i solucija sa pregradnim staklom..nosaće sa priljepcima za takvo staklo-pregradu imam,a staklo lako odrežem ja ili staklar i par rupa u njemu(potpuno isto,(samo u drugoj dimenziji) sam si i doma napravio za odvajanje..kad zatreba.. uvijek postoji rješenje..
→Glede prehrane i prihrane,i jedna gupy ženka još pliva tamo,potaknuti :Dču i nju da proizvodi dodatnu hranu  ;)za slijedeči dolazak vidjeti ču kako reagiraju na sušenu daphniju(vitaminiziranu)a i mrvljene sušene gamaruse..
→glede "no bus option"→Zadnjih četiri skalara u starosti od 3-4 godine došli su busom u Rijeku iz Sl.Broda(cestovnih 325km),a ZG →Ri je (cestovnih 165km),
→no tvoje ribe ,tvoji uvjeti...i sigurno je sigurno..
→nadam se da će se netko javiti tko ide iz ZG za RI...ja sam optimist..uostalom ako ništa drugo kad budeš prolazio krozi ili blizu Rijeke,sačekati ču te,i stvar riješena..proletjeti če ta dva tri tjedna,ma sve pet! dobra volja je najbitnija,i da se neizrealizira sve pet! :up:

Offline klinac

 • Broj trgovanja: (0)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 203
 • Spol: Muški   Dob: 27
 • Lokacija: zagreb-martinovka
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #60 u: Rujan 03, 2016, 22:38:35 poslijepodne »
→Glede ikre da mrijesni par ne nosim doma na razmnažanje(postoji i ta opcija),a postoji i solucija sa pregradnim staklom..nosaće sa priljepcima za takvo staklo-pregradu imam,a staklo lako odrežem ja ili staklar i par rupa u njemu(potpuno isto,(samo u drugoj dimenziji) sam si i doma napravio za odvajanje..kad zatreba.. uvijek postoji rješenje..

I ako ikra preživi treba malce početi hraniti nakon 5. dana i to živom artemijom. Također hrani ih se više puta na dan barem mjesec dana. Sumnjam da će ljudi sa porte uzgajati artemiju svaki dan, filtrirati i onda hraniti ribe.

Takav akvarij treba težiti samoodržavanju što je više moguće, ideja o samoodržavanju je lijepo prikazana odabirom biljaka, treba se držati takve odluke i za ribe. Razumijem želju i ideju da će malci skalara razveseliti djecu, ali to je prekomplicirano jer skalari nisu gupiji.
X

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #61 u: Rujan 04, 2016, 00:25:09 prijepodne »
točno ,slažem se u potpunosti o tome samoodržavanju..to mi i jest misao vodilja jer spušta i troškove održavanja..
osim biljaka ideji o samodržavanju za podlogu i staklo pridonose i stanovnici..anciji,coridoras,kolonija svdlaša,par anemona/helena i bothija..("funkcionalna grupa za čistoču")
inače i sa pumpom koja nije radila ,nije bilo promjena..održavalo se sve..i nivo kisika..tamo pumpa nema venturi(mogu ga napraviti ako bude potrebe) i nema zračne pumpe,a i voda se ne slijeva, a co2 se dodava 0-24..i funkicioniralo je sve i bez glavne pumpe...mislim da je i mahovina zaslužna ne vidi se ali je ima..prolaskom prstiju kroz bilje sakupio sam dovoljno mahovine za lijepu lopticu napraviti...

--trenutačno "razmišljam" o nočnom plavom svjetlu..razmišljam tako da sam spojnice za led traku nabavio,a i dc adapter za traku,i arduino preko čega mislim kontrolirat,još samo komad plave LED trake...ono da svijetli mjesečina nakon sumraka,pa negdje do ponoči..uglavnom otom potom..kad bude znati če se..htjeo bi da djeci i izvan foto perioda bude vidljivo,jer u ambulantu masovno  dolaze negdje sve do 1 u noći,ali ne bi htjeo alga boom..no prvo mislim klasičnu rasvjetu popraviti do kraja..mislio sam(misliti znači imati sve dijelove) i web kameru(u uradi sam varijanti) doslovce u akvarij staviti da od doma mogu baciti oko na stanje,ali ne znam pravno kako to stoji(gledala bi iz poklopca sa unutranje strane isključivo u akvarij,bez zvuka naravno)....,..
No o tome više kad dodje na red,uglavnom biti če interesantno,ali korak po korak,malim koracima,ipak sam one man band...

Malci ako ih bude,kad ih bude ,ni u prirodi ne jedu 5x na dan,a i postoji suha hrana,i rješenja tipa hranilica i jbl novofil i slični sušeni mixevi..sušenih stvari..i ne treba sumnjati u ljude..jer dobrih ljudi "se nadje"...no ionako moja ideja i želja je bila da budu ribe display veličine u display akvariju...i to je manje više postignuto..prethodna želja mi je bila travnjak i potpuno pokrivanje podloge..a predhodna pomoč u čiščenju stakla i podloge ,iznutra..i tako redom..cilj po cilj..staklo u biti više i ne treba svaki puta mukotrpno  čistiti iznutra..a i kamenje je čisto..a podloga se prekopava..a cijano je pod kontrolom...

Ma bit če svega,samo treba raditi na tome..i ne odustajati..a ja ne odustajem tako lako....spala knjiga na jedno slovo,i zadnje slovo je prepustilo meni....odavno..još jedna godišnjica "one man banda" se bliži...iliti pohvala ludosti..kako god..u dugoročnom planu mi nije odustajanje i dizanje ruku od ovoga..

mišljenje? dopune? savjeti? pomoć? sve je uvjek dobrodošlo! od svakoga.... nekad davno, davno, plovili su diskusi ovim akvarijem,ali je i puno ljudi bilo uključeno u održavanje.. →→
→→ vidi sliku u prilogu kako je prije puuunoo godina bilo moguće zahvaljujući nekim ljudima...zato u ljude treba vjerovati i nove stvarati primjerom!

p.s hvala Brko & Victory na podršci...
p.s. 2 Victory nekad je u riječkoj pivnici bilo u ponudi lokalno riječko zeleno pivo,kojem su boju davale alge/mahovina tako da nije loše to proučavati..
« Zadnja izmjena: Rujan 04, 2016, 00:42:33 prijepodne od sinisa1hr »

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #62 u: Prosinac 01, 2016, 09:50:22 prijepodne »
prije nego što napišem što se sve u tri mjeseca 4.9.2016-4.12.2016 radilo,mali povratak u prošlost ,u godinu 2010... eto kako je to nekad bilo u 2010 bila je AFrika,jezero Malawi,ili je trebalo biti..eh..
no meni je ovo kako je sada puno bolje i ipak sam više tip za Amazonu i Južnu Ameriku...istina ovo kako je sada jest zahtjevnije,i red je da akvarij napreduje ,prema sve složenijem i zahtjevnijem..

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #63 u: Veljača 03, 2017, 15:47:01 poslijepodne »
10.01 točno prije opće blokade snjegom,ledom itd.. standardna,promjena vode,čiščenje,gnojenje i rezidba..

Što radilo prije prošle godine,sam slabo pisao, pa eto u prijašnjim obilascima.osim standardnog održavanja, zahvaljujuči blagoslovu glavnog čovjeka ovog objekta ,i glavnom od održavanja dobiven je matrijal ,starteri ,lampe,prigušnice,te sam izmjenio dio instalacije i prgušnica,tako da rade 5 lampi od 6,na dva tajmera,mada su svih 6 lampi sad ispravne.

Otišli su i grijači,i to oba,nisam primjetio po temperaturi dok nije i drugi otišao,tako da za jeftiniju narudjbu iz kine nije bilo vremena nego je bila frka,i pravac dučan i 200krznaša za grijač,i voda se nije ohladila, a to je bilo taman nakon što se pumpa ponovno pokvarila i stala,ovaj puta nosač gumeni  impelera se potrošio za NewJet600 ,tako da sam adaptirao veči od ni približno slične Atman pumpe cirkulacione..

I da takodjer još od krajem prošle godine kupljeno je par Otocinlusa,kojima je pojačana "ekipa za čiščenje",a jedan coridoras je partio u vječne vode..
Populacija puževa svrdlaša je naoko umanjena,ali ogromna Chromobotia Macracanthus i dalje se ima sa čime se počastiti..

Usprkos znatno pojačanoj rasvjeti problema sa algama nema već mjesecima,ali buknula je u srednjem prednjem dijelu,malo  cijano,koju nakon rezidbe bilje sam mehanički prstima počistio,te je lagano tretirana voda sredstvom za to,da je stavim pod kontrolu..

Sva zamjenjena voda je tretirana E.L. FFM,dodan je naravno E.L. Profito,E.L Kalij ,E.L. Nitrat, E.L.Fosfat(PO4) ,ribe dohranjene tropical premium krill gran i krill chips,a i welsi gran za dno,te dopunjena osnovni mix hrane na porti,na bazi Dajane ..ma standardno održavanje,jedino rezidba uzme vremena,dok se sve pokupi što ispliva,a i promjena vode se mora raditi pomalo jer je temperatura ulazne vode vrlo niska(zima),ali voda se ulazna i dalje omekšava,a i "kiseli se" 0-24 cca 1-2bps ;)

Serinog treseta(sera super peak) nema više u obližnjim dučanima,ali vidim da se postoječi po parametrima vode još drži, ponekad tretiram i sa KH /PH minus, a u zadnje vrijeme sa koncetratom humusnih kiselina ili barem Amazonom,a u vodi je redovno preventivna doza E.L. alg exita..kojem eto u zadnjem dolasku je pridodan i E.L. Blue Exit,istina nisu to potrebite doze,ali zasad toliko...

Cijeli ambijent je nanovo obojan,novi je i lift preko puta,djeca se i dalje vesele akvariju i "ribekima",čak i više što su ribe deblje!..
Vide se u svemu kontinuirane promjene na još bolje i lijepše,več skoro godinu dana pa nastojim da akvarij ne zaostaje u tome..
« Zadnja izmjena: Veljača 03, 2017, 16:04:15 poslijepodne od sinisa1hr »

Offline reea

 • Broj trgovanja: (0)
 • Punopravni član
 • ****
 • Postova: 1046
 • Spol: Ženski   Dob: 34
 • Lokacija: Rijeka
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #64 u: Ožujak 19, 2017, 21:48:29 poslijepodne »
Pozdrav, maloprije me zvao brat i pitao kome se moze obratiti za donaciju riba za Kantridu. Ribe nisu njegove nego od prijatelja i ne zna o kojim ribama je rijec. Pretpostavljam da su neke zivorotke po opisu.
Rijeka :-)
RiBA

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #65 u: Svibanj 22, 2017, 00:21:27 prijepodne »
Svaki mjesec barem jednom se promjeni voda cca 30%  pa tako je bilo i 14.04,a i u zadnjem obilasku 18.05. 2017.
Voda se tretira za neutralizaciju klora i teških metala,gnoji se dušikom,kalijem,a i dalje se dodaje ugljik u plinovitom stanju..
Čisti se filter matrijal i ponekad dopunjuju sojevi dušičnih bakterija..
Voda je nešto omekšana,KH snižen,PH je snižen od parametara vode na ulasku..Nitriti/Nitrati prije izmjene su bili malo iznad 0 ppm..
Voda je tretirana i Easy life Alg exitom,ali eto u zadnjem dolasku složio sam neku konstrukciju od vrbovih grančica i upetljao Mikrosorume(java fern) u srednjem djelu srrednjeg plana.
Od zadnjeg obilaska poslao sam hranu u listićima jedanput putem poznanika,a i jedanput je moja žena odnjela osobno( :zagrljaj:.).
Puževa malih bijelih više po staklu ne uočavam,Ogromna Bothija Macarantha očito rješava to..
Ribe izgledaju zdravo, ali kad se gnojivo potroši zelene plahte se počinju javljati,očekivano.. več dva mjeseca bilje ne buja,kako sam smanjio gnojenje u vodeni stup,a pojačao u korjen(10tak gnojivih štapića)..tako da rezidba nije bila potrebna..Ponovno sam krenuo sa testiranjem PH/KH/GH/NO2/NO3 da znam gdje sam, C se raćuna,a PO4 ču podignuti u slijedečem obilasku..pošto sam dugo  bez PO4 testera,a i bez tekučeg željeza sam ostao..No ipak nešto željeza za vrlo kratko vrijeme osigurano je je sam dodao ProFito mikroelemente u kojem ipak ima željeza..A nešto željeza otpuštaju i štapići..No po boji biljaka vidim  da je to nedovoljno..Tako da vrlo brzo č morati opet doći..
Puno bolji rezultat sam imao sa Easy LIfe root stick štapičima,dok ih nisam potrošio..
No ionako prvestveni plan za ovaj dolazak je bio usisavanje podloge u prednjem planu ,što je izvedeno baterijskim usisavačem,nešto sa povratom vode,nešto uz izbacivanje vode,nešto zelene sluzave sam uklonio ručno kako sa kamena,tako i sa podloge i sa bilja(ipak me nije bilo skoro mjesec dana,sječam se da sam na Veliki Petak bio i još jedanput poslije,ali ne pamtim datum)..I ovaj put ,kao i svaki put,filter spužve su proprane,staklo očiščeno iznutra i 5 lampi gori..Šesta lampa od 36W je ispravna ali je držim za rezervu....Još jedna većer provedena humanitarno  u ugodnom druženju sa osobljem bolnice,jer polaka tolika izmjena vode uzme vremena,ipak je temperatura ulazne vode još uvjek niska,pa treba pomalo,da grijač stigne istemperirati..Volio bi da mi se još neki volonter pridruži,pa ako tko ima volje i vremena..nek ostavi kontakt u PM. Nije potrebno nikakvo znanje i predznanje,samo dobra volja i upornost.
« Zadnja izmjena: Svibanj 22, 2017, 00:28:44 prijepodne od sinisa1hr »

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #66 u: Lipanj 02, 2017, 13:36:23 poslijepodne »
01.06.2017 disbalans  >:( ,uočena zelena sluzava po kamenu,staklu i biljkama..
fitracija:uklonjen filc do slijedečeg obilaska,proprana spužva,dodane pozitivne bakterije,očišćena mješalica,ulazi u filter

nadopunjena ishlapljena voda,preko izmjenjivača

pojačan co2

tretman: EasyLife:   46ml EA alg exita,   EA Kalij sa nitratom 12ml,12ml Profito mikroelementi sa željezom,Easy start nakapan..

staklo očiščeno,biljke ručno očiščene,i podrezana valisnerija,cca 3l volumena podrezanog..

PO4 tester kapi / volonteri / donatori matrijala se i dalje traže...
« Zadnja izmjena: Lipanj 02, 2017, 13:52:13 poslijepodne od sinisa1hr »

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #67 u: Lipanj 28, 2017, 21:41:59 poslijepodne »
19.06 izmjena cca 20% vode ,sa tretmanom unešene ,dognojeno kalij i nitrat, lagano podšišavanje,te uklanjanje zelene sluzi sa biljaka i stakla,uz dohranu hranom : tropical krill chipsom i tropical krill granom.

25.26. vidim da česće izmjene vode ne daju raezultat,a ni učinak Easy Life Exita,kao ni pojačani CO2.. na prednjem staklu i po kamenju zelena sluzava.. a čini mi se da i izmjena/zamjena filca novim ,je smanjila biološku aktivnost filtera..
--po poruci da nešto nije u redu,čitam SMS poruku,tek naveče,ali dolazim ,staklo jednostavno prebrisano,a rukom uklonjeno sa kamena i bilja,te valisnerija podrezana..
--voda izmjenjena cca 30% , čistim mješalicu te prebacujem sistem topljenja CO2 sa raspršivača,na zvono u mješalici,kojoj čistim ulaz od sitnih pužiča i komadiča bilja(neverovatno baš se tu nakupe kučice)..pumpa je radila,dodajem još novog filca u filter,zamjenjenu vodu tretiram sa Easy Life FFM,te dodajem samo makroelemente,Kalij i Nitrat.
Pošto je bila sumnja da je pumpa stala,došao sam sa produžnim kabelom,nešto alata,iz zamješao jakom cirkulacionom to sve,jer to je trebalo biti za prvu pomoć rješenje..hvala bogu nije trebalo..
Ribe koje brojim su sve na broju..6 velikih skalara, 3 sijamca,mali,srednji i ogroman, mrijesni par ancitrusa i njihov podmladak rodjen ovdje 2 komada...Bothiju macarantu veliku sam uspio uloviti ,i ide doma na debljanje,a i to je nužan korak jer planiram ubaciti jabučare..Populacija bijelih tipo ramsh dosadnih biljoštetnika je pod kontrolom,svrdlaša je puno manje pa očekujem da se opet razmnože i budu više vidljivi, a za unos jabučara koje planiram ovih dana kupiti i unjeti nužno je da Bothija Macarantha ide van..Nisam uočio jedino zadnju crnu udovicu ,pretpostavljam da je umrla od starosti,ionako je to zadnji primjerak,mada neke ribice od prijašnjih postava još ima unutra i još žive svoj životni vijek..
Postoji sumnja da je preostala koja anemona ,ali nisam ih uočio mjesecima,pa pretpostavljam da je Bothija anulirala,moram zaželiti sreču jabučarima..budemo vidjeli..

PH vode u ova zadnja tri dolaska varira oko 7, ne bi se smjeo stvarati amonijak, no par kapi ph minusa sa ubacio,a i CO2 pojačano ide..mislim da prebrzo ulijevanje vode je unjelo i podosta klora i da je biološka filtracija u dizbalansu..plus podloga je zaista prestara..i pita ili regeneraciju ,odnosno traži izmjenu... Dok sam  povremeno dohranjivao podlogu  štapičima Easy Lfe root stick sve mi je bilo ok,dok ga nisam potrošio,ali ovi neki drugi ,vidim da ne daju učinak,nego da sastavom vjerovano imaju fosfor u sebi (hebem ti Ebay)..upravo suprotno uz gnojenje u vodeni stup(kad dodjem) i makro i mikro ,pa i jači CO2,a i uz više lampi ,bilje nije raslo toliko brzo..što mi je u neko vrijeme odgovaralo,jer neko vrijeme količina matrijala za šišanje bila je ogromna,i uzimalo mi previše vremena..no to je i odstranjivalo problem sa algama ,i često staklo nisam trebao ni prebrisati..
Ali očito promjena u vrsti i očito po posljedicma sastavu štapića se vratila kao bumerang..
Nažalost doma mi je ponestalo mikroelemenata, tako da ovaj put nisam ih unio...A ionako ovaj dolazak je bio drugog razloga..
Razmišljam se o florabeli, vadjenju cijele podloge i regeneraciji,ili upotrebi peroksida. Presjekao me SMS pa sam došao čak sa kantama i vrečicama za ribe,mislio sam da je pumpa stala,da razina kisika opada,i očekivao puno gore..
No shvatio sam da u biti imam i sa čime i gdje privremeno smjestit faunu,ako se odlučim na raskopavanje/izmjenu podloge..no to je velik zahvat..
Prelazim sa Easy Life PROfita na CSM. A za zelinilo po staklu eh novi magnetski plutajuči čistač je tamo,star godinu i dva mjeseca..ima se sa čime..obrisati staklo iznutra..dok se ponovno ne uspostavi ravnoteža..

Eh ponio sam i dopunio i hranu ovaj puta sa Tropicalovom Guppy..jer znam da ima i malo soli unutra,a i pridonosi obojanosti riba,štetiti ne može..taman im je i hrana bila na kraju..no to rješava samo hranu za par dana,tjedan najviše..i naravno dohranio sa Tropical Krill Gran i Tropical Krill Chipsom.. budem kupio i donio bazičnu hranu...kad kupim i donesem jabučara/e..
Riba radi i ionske ravnoteže ali kao i inhibitor za alge unio sam plavu akvarističku sol žešće..Kad sam je več ponio...A i malo PH minusa sam nakapao,jer ipak sam bio spreman i za transport riba u karantenu..
Ne mogu dozvoliti da ovo propadne..takav je zasad plan, dok ne nadjem volontere za pomoć pri izmjeni podloge,što mislim da je dugoročno najbolje rješenje..

Nije loše ,još jedna vježba "ništa nas ne smije iznenaditi",odradjena.. poruku sam pročitao u 23sata,...veselo veče..Izgleda ja uvjek pomislim na najgore,spreman na najgore,a nadam se najboljem..
Meni nije teško doči,bolje spriječiti,nego biti mrtvozvornik,zar,ne...


« Zadnja izmjena: Lipanj 28, 2017, 22:00:15 poslijepodne od sinisa1hr »

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #68 u: Srpanj 04, 2017, 02:41:08 prijepodne »
Bio u oblasku sa razlogom,zatekao razvaljen ormarič ,skinute dvije lampe , i montirana pumpa za zrak ,sa dva izvoda ,sa račvom na tri vodena kamena,zrak nekontrolirano ide pun gas,veliki mjehuriči....
Iz obijenog ormariča nedostaje boca co2 atestirana, meiser regulator pritiska za industrijske plinove,te mesingani brojač mjeguriča..
Takodjer ,nedostaje magnetski plutajuči čistač za staklo...

Enigma gdje je boca i regulator pritiska sa brojačem mjehuriča če se razriješiti,boca ne nedostaje plina tako na punjenje nije otišla..
Ne znam kako če se brisati staklo sa kad je netko uklonio i čistač stakla od algi  ..ma da je najdobronamjerniji..

Volonteri i pomoč je uvjek  dobrodošla,ali ovo nije način,ne onom koji je dobronamjeran..

Sve ribe su na broju ,nema nikakvih smrtnih slučajeva niti ugibanja riba,mada sam izvaredni dolazak obavio na poziv prije ,da bilo je stresa,jer se liječenjem i upotrebom profesionalnih akvarističkih antibiotika narušava kao posljedica biološka filtracija, i treba vrijeme da se ponovo stabilizira, kruženje dušika,..
tako da i uovom dolasku ,nisam vračao te dvije lampe na mjesto,nisam dirao tu pumpu zraka ali sam se smijao iskreno tome,jer ovaj akvarij itekako perla(kad se jače zagnoji) i biljke proizvode i osiguravaju  kisik,te mu u biti godinama nije uopče potrebna pumpa zraka,odnosno ovaka nerugilirani unos zraka, pretjeran i to 24 sata,ostaviti če posljedice na bilje,pa če onda zaista biti potrebna pumpa zraka..
Niti jedna riba ne nedostaje,osim kako sam napisao u predhodnom postu bothija macarantha je kod mene doma u karanteni ,odnosno na debljanju..tako da eto več samo 10dana što je nema broj bijelih pužiča je uočljivo povečan..te sam ih uočio znatno i po bilju i po zadnjem staklu..

Zahvaljujem onome koji je očistio mrtve ostatke cijano ""alge"" ,tako da sam u ovm dolasku imao manje posla oko toga..

Uklonite su i vrbove grančice koje su tu bila sa svrhom i na kojima je bio vezan mikrosorum..ma nema veze..

U predzadnjem dolasku 21.06. sam ostavio malu kockicu zelene alge na staklu(lijevo bočno),baš da vidim čisti li tko staklo osim mene,a i da pratim,,nju sami našao i ovaj put(hehe) ,staklo generalno nije trebalo čistiti, no da je netko zaista čistio ne bi mu promaklo to,ili bi? :D
Kako god pošto je nestao magnetski plutajuči čistač stakla,i da je trebalo ne bi imao sa čime ;)..no znam za drugi put... -?


RAD: analiza vode prije izmjene , izmjena,20 posto, vode ,tretman unešene vode na klor i teške metale, unesena voda je omekšana, dognojeno kalij nitratom, te koji sat-dva poslije preventivna doza za držati pod kontrolom cijano bac, te obnova dopuna pozitivnih bakterija za biološku filtraciju..da se ovo izvesti na dobro ,kako rekoh svaka pomoč je dobrodošla...
bilje koje sam ponio sa sobom sam doma i vratio,jer nema smisla kad je netko uklonio CO2...a ova količina zraka dodatno izbacuje i ono malo co2 što se stvara..
Znači redoks potencijal je dignut,znam posljedice..ajd kratkoročno nek ostane tako..da se sve to izvest na dobro..

Svi moji skalari(6kom) i svi moji ancitrusi (5kom,mrijesni par i troje djece,jedno albino dijete),1 coridoras,par glowlight tetri, pa oni udomljeni švert/molly, kao i onaj ostatak riba npr jedna krijesnica,dva barbusa titeye,sve je na broju..
da znam da je uginula ona jedna crna udovica ,ali od starosti od 7ili 8 godina! naime jato toliko starih imam doma u svojoj amazoni,i baš da čujem kome žive duže :D...(a ovo prolječe to moje jato jedna za drugom od starosti,no još ih ima)
Završno,sam ipak dodao i malo KH minus kapi..nakon liječenja procedura vračanja u ravnotežu uzima vremana,u akvaristici rezultati ne dolaze preko noći!
Tko god je bio,pozvat ili angažiran mogao je da je dobronamjeran,barem hranu nadopuniti i ostaviti magnetski plutajuči čistač za obrisati staklo iznutra jer to uvjek treba!!
Pošto hranu dobronamjernici nisu ostavili ,ostavio sam pola pakiranja tropical basic lističa, a dohranio krill chipsom sa spirulinom i klillom, te krill pellets granulama..što je sigurno više nego dovoljno do mog slijedečeg dolaska/obilaska, do kada se nadam da če enigma gdje je boca,manometri,brojač mjehuriča,ali i čistač plutajuči magnetski za staklo koji zaista tamo treba biti..malu mrežicu koju je netko donirao ima več koji tjedan ostavio sam i dalje na filteru lako dostupnu,a velika mrežica je u ormariću..
Očito nije riječ o volonterima i članovimaudruge riba,jer ljudi imaju ključeve i nije potreba obijati,razvaljivati..uostalom nikakav problem,tehnička osoba bi samo odšarafila,a ne ćupala vijke iz drva....skopirati ču ključ,jer očito neki dodani volonteri(?) su se pojavili..
Nisam stavio mada sam ponio sa sobom vrečice za pojačati  kemijsku(zeolit) i biološku filtraciju,dok se ovo ne razjasni,jer ako je netko angažiran profesionalno ,i plačen za to, onda čemu da trošim,ako netko na ovom zaradjuje???
A nisam i stavio,jer kemijski parametri mi govore da potrebe nema(no ponio sam jer dodjem uvjek spreman na iznenadjenja),priroda uz vrijeme,vrijeme,vrijeme i malu pomoč sa moje strane(obnavljanje pozitivnih bakterija) je napravila svoje..biloška fitracija se ne dovodi u ravvnotežu ni u jedan dan,ni u par dana,a svaki veliki zahvat kao što je liječenje, lako je izbaci,no to ako ovo čitate na ovom portalu znate o čemu govorim..ali to što sam zatekao nije rad akvarista. jer molim postoji nešto što se zove REDOX ,i sad če redox potencijal izbacivati iz krhke ravnoteže..no hvala nepoznatima što su umjesto mene uklonili ostatke onoga na što sam i tretirao kemijski preparatom akvarističkim da ne nestane nego se stavi pod kontrolu..a mehnički,da treba je uklanjati..
No akvarij sam zatekao otvorenom poklopca,ne skroz,ali otvorenog,tako da svaka budala može ubaciti štogod,no to nije potrebno pa sam ga zatvorio,jer ventilacijski otvori postoji..no zbog takvog otvor pune se muha i mušica ,a i nekih drugih insekata,sebio skupilo na lampe ,pa ih ili lampa sprži,ili se počnu daviti u akvariju,skupio sam i onom malom mrežicom sa površine, nije baš da takvu proteinsku hranu želim ribama..te na odlasku zatvorio poklopac,da se to ne dogadja,a i da se onemoguči prevenira ubacivanje tkozna čega u akvarij..no ostavio sam ga otključanog(poklopac),samo je zatvoren(iz gore objašnjenih razloga),ja svaki puta sve slikam,pa tako evo vam i par slika na što to jučer izgleda..naravno da sam prebrojao svu floru i faunu,i naglašavam nema nikakvih gubitaka..osim tih tehničkih svari koje eh su nestale,nadam se privremeno!! ..možda je netko odnio skoro punu bocu na punjenje skupa sa manometrima Meiser i brojačem mjehuriča,onim što se montira na bocu (?) ,no zašto je odnesen i čistač stakla ,plutajuči,manetski marke mag -float ,jel na ćiščenje,valjda ....svašta..jutro je pametnije od noći...glavno da akvarij funkcionira...što nas je više ,svima lakše..navodno je bio neki incident ,navodno ribe su masovno umirale,nije da nisam bio ,nemam propuštenih poziva,niti sms o propuštenim pozivima,ali imam  sms i mms,primljen nakon kojeg sam odmah došao,jer nikad ne znaš dok ne dodješ i vidiš,shvačam dobronamjernu zabrinutost,ali sve su ribe na broju,i akvaristika traži strpljenje,predanost i vrijeme,a znanje sprečava paniku.
Jutro je pametnije od noći,sve če doći na svoje,glavno je da akvarij funkcionira i dalje...Eto kemijski preparati i vrijeme je napravilo svoje,a analiza vode to potvrdjuje..Znam da je bilo i nestetskih nuspojava koje su prolazne i očekivane!!
Za onu najvidljiviju,zaista je potrebno da se magnetski čistač stakla vrati . A miris če riješiti biološka filtracija koja se vrača u normalu(jer česte djelomične izmjene vode se rade),a ne zbog pumpe zraka,a i pretjerana aerizacija šteti dugoročno,a pretjerana i neregulirana trenutačno jest.
No i to ču gledati razjasniti i rješiti narednih dana radi dobroiti ovog setupa..Dobro je što postoji interes,i što očito postoje zainteresirani.Može sve izači na dobro i još bolje,ja sam nepopravljivi optimist..
« Zadnja izmjena: Srpanj 04, 2017, 02:56:16 prijepodne od sinisa1hr »

Offline sinisa1hr

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 131
 • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka -
 • ZDS
  • ZA DOM SPREMNI BRAĆO MRIJET is from song "U BOJ!" from OPERA ! "Nikola Subic Zrinski" by Ivan Zajc from Rijeka,Croatia.
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #69 u: Srpanj 04, 2017, 07:19:22 prijepodne »
Eto odspavao ,5 sati,sad je 7:14 pa da stavim i slike jer sam obečao u postu koji sam objavio i otišao spavati,pa da ne zaboravim....
Inače ovakve slike su inače meni za internu upotrebu jer slikam ili kad dodjem,ili kad odem,ili i prije i poslije..tako da ne prigovarajte za kvalitetu,fokus,kadar itd....
Primarna upotreba je ovih slika za unos u jedan program ,za koji imam  source code,koji mi je i dnevnik,i kalkulator gnojenja,prediktor razvoja problema(u razvoju) itd,ma svašta i modularno proširivo..kako rekoh kvaliteta slika za moju osobnu internu upotrebu, samo sam slike smanjio na do 250kb.. i eto da imate predođbu stanja,a program sam si kompajlirao trenutačno samo za linuxe :up: i tome slično..dobro da nisam stavio i informativni 15 inchni touch display(od POS kase),jer kad nestaje oprema i iz zaključanog,.jer uplanirao sam kiosk informativni mod..da ima tko odgovoriti na pitanja i kad nisam osobno tamo..edukativno prvenstveno..dječici maloj i onoj puno večoj djeci ;-)

p.s. smijeh je lijek,nisam izdržao slikati za svoju internu arhivu,obratite pozornost,kako sam našao topilicu co2 navodno od neke stručne :D ekipe montiranu..na bok..umjesto da  stoji uspravno,čemu zvono i služi..rečeno mi je stručna ekipa bila,puno njih izmedju moja dva ova dolaska ,kojima je to posao!!! na slici kraj filtera,iznad anubiasa !  ma nema veze,glavno da su znali odnjet bocu od co2 i manometre i brojač mjehuriča,a valjda nisu nikad vidjeli toplicu ,što nisu i nju odnjeli,a da spojena je bez utikača direktno u razvodnu strujnu kutiju,jer da nije vjerovatno bi i to odnjeli :D :D :D
« Zadnja izmjena: Srpanj 04, 2017, 07:35:05 prijepodne od sinisa1hr »

Offline Rybak

 • Broj trgovanja: (+1)
 • Punopravni član
 • ***
 • Postova: 326
 • Spol: Muški   Dob: 30
 • Lokacija: Zagreb, Jarun
Odg: DB Kantrida, briga i održavanje
« Odgovori #70 u: Srpanj 04, 2017, 07:31:11 prijepodne »
Svaka cast na trudu i volji!

Sent from my LG-H818 using Tapatalk