Travanj 17, 2024, 00:09:28 prijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: OptiWhite Laguna  (Posjeta: 9762 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
OptiWhite Laguna
« u: Listopad 14, 2012, 15:45:28 poslijepodne »
Posle manje ili vise uspešnog ulaska u morsku akvaristiku i akvaristiku uopšte (za vas koji možda ne znate reč je o nano akvarijumu od 26 litara) došlo je vreme za povećanje.

Dugo sam se premišljao kako bi to trebalo da izgleda, pre svega imajući ponovo u vidu ograničavajući faktor a to je prostor. Uz to, želja mi je bila da akvarijum bude sasvim "otvoren" pošto može da se gleda sa tri strane i da sve te tri strane imaju šta da "ponude". Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da sam prelistavao mnoge forume i gledao fotografije drugih akvarijuma, odlučio sam se za akvarijum bez ikakvih ojačanja, odnosno "braceless" i "rimless" dimenzija 95x50x45cm.

Odmah posle određivanja dimenzija došao je izbor i za staklo. Jasno je bilo da zbog izostanka ojačanja akvarijum mora da se pravi sa duplim dnom i od 10mm stakla, a još ranije mi se razlika između običnog i OptiWhite stakla učinila kao nešto što ne smem da propustim. S obzirom da se akvarijum gleda sa tri strane, te tri prednje strane su odrađene od OptiWhite stakla, dok su pozadina i dno odrađene od "obične desetke".


Razlika između običnog i OptiWhite stakla je bila očigledna čim je ono stiglo - dok kroz obično staklo sve izgleda zeleno, OptiWhite ostaje belo i pod najvećim uglom. Smanjena količina gvožđa u samom staklu je glavni "krivac" za ovako dobru providnost, a ukoliko neko nije ubeđen u razliku, evo još jednog drastičnog primera.


Nije uopšte teško zaključiti da se levo nalazi obično, a desno OptiWhite staklo i tu postaje jasno zašto se isplati "pojuriti" ovo staklo koje daje gotovo potpunu providnost i na najbolji način ističe sve što imate u akvarijumu.

Sledeće što se postavilo kao pitanje je naravno bilo sump - da ili ne, ali je to relativno brzo rešeno. Sve prednosti sumpa, odnosno prostora shvatio sam mučeći se sa mojim nanom od 26 litara, gde gotovo ništa ne možete da uradite i nikakvu dodatnu opremu ne možete da stavite. Sve to je sa sumpom moguće, nudi mnogo prostora za dodavanje koječega, a takođe i povećava ukupnu količinu vode u sistemu, samim tim povećavajući stabilnost.

Gde je sump, tu je i povratak u glavni akvarijum, pa se postavilo pitanje kako i to odraditi. Imao sam nekoliko predloga ali se meni najviše svideo X-Aqua sistem sa običnim prelivom sa rešetkom, a koji uz pomoć povratne pumpe stvara talase prilikom vraćanja vode u akvarijum. X-Aqua je italijanski proizvod i upravo su ga otkrili i Amerikanci, koji su željno pokušali da otkriju u čemu je "tajna" i kako povratak stvara talase bez ikakvih pokretnih delova.

Tajna možda i nije tolika ili je meni nebitna, ali je znatno veći problem bio izbušiti rupe koje su potrebne. Naime, reč je o za nas u Srbiji nestandardnim veličinama od 28 i 42mm, a takve bušilice je gotovo nemoguće naći kod nas. Posle malo raspitivanja pronašao sam firme koje rade bušenje water-jet tehnologijom, odnosno jakim vodenim mlazom pod pritiskom i koje mogu da buše rupe proizvoljne veličine.

Jedna firma koja se time bavi pokazala se ne samo raspoložena da to odradi, već je i ceo posao završila ekspresno i na moje veliko zadovoljstvo. Momci su se stvarno potrudili, lepo su obradili rupe i bili su veoma prijatni za saradnju, dok je cena takođe bila veoma pristupačna. Milina.

Pošto je bušenje uspešno odrađeno došlo je vreme da se akvarijum i zalepi, naravno crnim Soudalom, osim dna koje je lepljeno providnim.

Prvi put da sam učestvovao u lepljenju akvarijuma pošto je moj prethodni nano bio već gotova kocka spremna za upotrebu. Ovog puta i nisam bio od neke posebne pomoći osim one najgore šegrtske, gde sam dodavao alat i držao stranice da se ne razlepe.

Dok se silikon sušio počela je da pristiže i prva oprema. Uglavnom je sve kupovano polovno preko e-Bay, što je omogućilo da se za male pare dođe do dobre opreme. Za povratnu pumpu sam se odlučio da uzmem Tunze od 2.400l/h, pošto je maksimum za X-Aqua 2.600l/h.



Stigla je i polica, pa je ostalo još da se nalepi crna pozadina. Iz nekog razloga prva folija je odreagovala sa nečim, da li sredstvom za čišćenje stakla ili sredstvom za pranje suđa kojim je premazana podloga, tek posle pola sata pojavile su se bele fleke na pozadini i ceo posao je propao. Sreća pa mi je radnja koja ima i folije bukvalno ispred kuće tako da je brzo doneta druga folija koja je ispala još bolja, odlično se zalepila i nije ostavila baš nikakvu fleku.


Nakon toga usledilo je nameštanje X-Aque koja je odlično sela na svoje mesto. Rupe su izbušene perfektno, u milimetar!


Ne treba da zaboravim ni sump koji je dimenzija 60x40cm i podeljen je na dva dela. U prvom će se nalaziti skimer i još jedan oblik filtracije koji do sada nije primenjivan kod nas u Srbiji i o kome ću pisati opširnije kasnije, dok se u drugom delu nalazi povratna pumpa i ATO (auto top-off).


Izbušene su i rupe na polici za creva koja vode u sump - ovog belog creva naravno ima još samo nije bilo celo provučeno unutra.


Došlo je nakon toga i vreme za prvu probu. Akvarijum je postavljen na policu, odnosno prvo na penu kao podlogu pa zatim na policu, instalirana je X-Aqua i bio je red da se isproba.


Nakon što je akvarijum napunjen do vrha, odnosno do preliva, ispostavilo se da se raširio za 1mm što mu dođe kao prihvatljivo, a naravno puštanja i curenja nije bilo, sve "dihtuje u p.........", znate možda već kako kaže Radovan III  :-X
Usledilo je praženjenje, poslednje doterivanje i razmišljanje kako sad prebaciti sve iz ovog nanoa u novi akvarijum.

Malo je komplikovano zbog aklimatizacije i nove vode i soli, što živuljke da ih ubacim "tek tako" ne bi baš najbolje podnele. Zato sam rešio da ubacim prvo 20 litara nove vode i da to ubacim u novi akvarijum. U tome mi je pomogla nova pumpa koja je stigla u pravi čas, jer nisam imao čime da mešam toliku vodu - sve pumpe koje imam su za ovaj dosadašnji nano i slabe su da uopšte pokrenu 20 litara vode odjednom. Međutim, poštar me je obradovao baš danas sa novom NewJet pumpom. Moram da napomenem da je ovde reč o originalu, pošto je NewJet prebacio proizvodnju u Kinu i od tada su se žestoko pokvarili. Ova koju sam ja uzeo je Made in Italy, a inače je vlasnik ove firme koja pravi pumpe Aquarium Systems koji prave poznatu Instant Ocean morsku so.


Uz pomoć nove pumpe lako sam smućkao 20 litara nove vode i ubacio u akvarijum. Stavljen je grejač i jedna mala pumpica da vrti tu vodu, a nivo vode sa tih 20 litara jedva da je omogućio da grejač i pumpa budu ispod površine vode.


Zatim je usledilo prebacivanje vode iz nanoa u novi akvarijum, a onda aklimatizacija živuljki na tu novu "kombinovanu" vodu i nakon toga i stavljanje u novi akvarijum. Odradio sam prvo izmenu 5 litara vode u nanou, tu vodu iz nanoa sam ubacio takođe u novi akvarijum, a u nano je naravno ušla sveža slana voda, samo 5 litara. To je već trebalo malo da pomogne nekom prilagođavanju, a onda sam izvadio jedan kamen koji je bio bez korala i prebacio ga odmah u novi akvarijum.

Onda sam počeo da vadim malo po malo vode, sve do vrhova korala i onda sam prebacio i kamen sa koralima, kao i ostale "pojedinačne" korale koji su bili po kamenu ili dole na pesku.


Zatim je usledilo prebacivanje klovnova - uhvatila ih je žena u providnu staklenu posudu jednog po jednog, a ćerka je imala čast da ih ubaci u novi akvarijum. Samo hvatanje je proslo lakše nego što sam očekivao, providno staklo je pomoglo jer se nisu plašili i mnogo bezali. Naravno i niži "vodostaj" je pomogao.

Treći kamen koji sam imao u nano akvarijumu nisam prebacio u ovaj jer je on bio gotovo zatrpan pod peskom i pored toga imao je jedan deo od recimo 10x15cm kalcifikovanog peska "zakovanog" za sebe. Kada sam taj kamen podigao izaslo je ispod njega sve i svašta, a voda se zamutila u sekundi.


Pohvatao sam još neke bristle worms, nekoliko brittle stars i par stomatella puževa i prebacio i njih u novi akvarijum, a ovaj ceo mulj sam ostavio. Ni ostatak vode od jedno 7-8 litara nisam prebacio u novi akvarijum jer je voda u trenutku postala neupotrebljiva, ko zna šta ima u njoj i šta se sve diglo iz tog mulja.


Ostalo je da vidim da li mogu da uhvatim jos neku korisnu živuljku iz ovog malog akvarijuma - recimo spaghetti crv mi nedostaje u velikom, verovatno ima još poneka stomatella a oni su super puževi čistači, pa cu "prekopati" kasnije jos da vidim da li u toj bari mogu da pronađem jos nesto.


Jedini mali problem koji sam imao je glupi Atmanov grejač. Uzeo sam novi od 150W pošto sam imao samo mali od 50W za nano. Ovaj veliki je navodno ugrejao vodu u novom akvarijumu, mada je meni na dodir delovalo dosta hladno. Malo sam ga pojačao, stavio na 27C i onda prebacio sve. Kada sam prebacio i termometar on mi je pokazao 23C!! Ubacio sam onda i ovaj TetraTec manji grejac i on se naravno odmah upalio, što mi je bio dovoljan pokazatelj da ovaj Atmanov grejac uopšte ne radi kako treba. Pri tome je na dobrom protoku, znači ne bi trebalo da bude problema a ipak ih ima. Sada je veliki Atman grejač namešten na 31C (!!!) da bi temperatura u akvarijumu bila 25.8 - 25.9C!! Kineski kvalitet, nema šta...


Jedino sto jos nisam resio na pravi naćin je svetlo. Ovo sa nanoa je dobro za sada za ovako malu količinu vode,samo što nisam našao pravi način da ga fiksiram (lenj sam, znam...) pa mi stoji na ćošku akvarijuma i samo čekam da zvekne unutra i napravi kuršlus i karambol :)
Biće valjda ok, a i smisliću neko rešenje dok ne dođu novi, specijalni ledovi koji će biti stalno rešenje.

U početku će samo isti kamen biti u akvarijumu koji je bio i kod mene u nanou, a količina će se dodavati vrlo postepeno, kako se ne bi preopteretio sistem da dovede do novog cikliranja. S obzirom na minimalno biološko opterećenje akvarijuma, minimalan broj organizama, to ne bi trebalo da predstavlja problem.

Nisam kod nas uspeo da nađem pesak CaribSea Arag-Alive Special Grade Reef Sand, nema ga trenutno ni u Segedinu. Ne znam da li ga ima u Hrvatskoj, ako ga ima možda bi mi se čak isplatilo da upalim auto i dođem do nekoga ko je bliže granici ako može da mi poruči da me čeka. Ako neko zna da li ovoga ima u CRO neka javi. Za sada toliko, nova avantura počinje...

Offline Vedran

  • Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 8100
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Lokacija: Berlin
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #1 u: Listopad 14, 2012, 22:22:21 poslijepodne »
ajme luđaka, koji detaljan opis!!  :D

Svaka čast! pratim dalje

Offline bura2

  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1128
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Lokacija: ZG-Dubrava
  • 092 10000 36
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #2 u: Listopad 14, 2012, 22:23:17 poslijepodne »
Mene najviše zanima kako bude X-aqua radio valove
Optiwhite staklo je zakon :up:

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #3 u: Listopad 14, 2012, 22:24:40 poslijepodne »
moze li kakva cjenovna usporedba obicnog stakla i tog opti-white? pretpostavljam da je skuplje, samo me zanima koliko?

hvala!

Offline Karlo

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3494
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Lokacija: Karlovac
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #4 u: Listopad 14, 2012, 22:57:15 poslijepodne »
opis je loodilo, svaka čast!

Offline astralis

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 187
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Lokacija: Novska
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #5 u: Listopad 14, 2012, 23:00:49 poslijepodne »
Off..,Izaslo za akvarij 60x36x30-6mm,460kn u Hr
eruption of emotions

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #6 u: Listopad 14, 2012, 23:13:03 poslijepodne »
Hvala svima na odgovorima. Je, luđak koji više voli pisat o akvariju nego ga pravit. Di je gušt ako nemaš di to podelit...  ;)
Kod nas u Srbiji ovo OptiWhite staklo je mene izašlo minimalno više nego obično, razlika je možda u 20-25% u ukupnoj ceni. Duplo dno ionako ide od običnog kao i leđa, tako da ti dođe samo jedna velika površina od OptiWhite (prednja strana) i ove dve manje (stranice) tako da nije velika razlika. Mislim da se svakako isplati, mada mnogi tvrde da se tek od 8mm vidi prava razlika, a da ni na mojih 10mm nije toliko primetna. Ipak, za tako malu razliku u ceni mislim da ne vredi ni razmišljati da li je razlika manja ili veća.

Ja ipak mislim da ima razlike, evo slike mog akvarijuma sa zadnjom stranom dok još nije otišla u crnu boju - ona je od obične desetke, a stranica je od OptiWhite.

X-Aqua smo već probali kada smo punili akvarijum za test i radilo je ludilo. U pulsevima izbacuje vodu pa tako i pravi talase, čudo jedno kako radi. Efekat je sjajan, ja sam mnogo zadovoljan sa tim što sam video prilikom testa.

Još jednom hvala svima što ste pročitali temu i postavili komentar. Svaki odgovor mi mnogo znači.

Offline Karlo

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3494
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Lokacija: Karlovac
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #7 u: Listopad 14, 2012, 23:16:23 poslijepodne »
ja isto imam prednju stranicu od optiwhite i isto više ne bih dvojio koje staklo da uzmem
sonny zna cijene, on je cijeli akvarij od 8 mm radio od tog stakla

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #8 u: Listopad 14, 2012, 23:28:07 poslijepodne »
nema sta, ovako prikazano je razlika nebo i zemlja u bistroci stakla.

bas me zanima kad napunis vodom, postavi slike, dali voda ubije dio te prozirnosti, odnosno kad je napunjen vodom dali je primjetna tolika razlika.

ma meni bi trebalo, ako bi trebalo, samo prednja ploca.

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #9 u: Listopad 19, 2012, 00:58:25 prijepodne »
Radovi su još uvek u toku  8)
Dolivam svakog dana po 5 litara vode pa se akvarijum više nego polako puni i sad mi je vec malo dosadno. Poceo sam nocas da punim bure sa 20 litara i to cu sutra da dolijem. Videću kako će reagovati korali, pa ako sve bude ok onda sledi dolivanje od po 20 litara svih narednih dana dok ne napunim akvarijum i sump.

Treba jos da izbušim policu za struju, ali mi ovo sve visi najviše zbog svetla. Još uvek čekam nove ledove, a dotle mi svetlo visi ovako sa haubom sa starog akvarijuma. Ne mogu ni da pomerim sve u sump jer isti razumljivo nije u funkciji zbog niskog vodostaja.


Razmišljam se da li da puštam mali skimer u pogon kada dostignem dovoljan nivo vode ili da čekam da napunim akvarijum, ali verovatno ću probati i mali skimer, čisto da vidim kako radi, a i da izvuče nešto ako može u međuvremenu. Trenutno praktično nemam nikakvu filtraciju u akvarijumu osim ovo malo živog kamena i vrećica sa nekim filter masama pa se skuplja dosta djubreta p staklu.

Moram da priznam da mi ovo čekanje mnogo teže pada nego što sam mislio...    :'(

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #10 u: Listopad 26, 2012, 01:31:32 prijepodne »
Avantura se nastavlja... ali polako... Bas ima mnogo posla a ja ne mogu da posvetim sve vreme samo akvarijumu i njegovoj pripremi, pa zato malo kaskam za prvobitnim planom. Ipak, nesto je bar uradjeno i privedeno kraju.

Najvise je uradjeno u samom sumpu. Instalirao sam ventilator visokog kapaciteta koji ce sluziti za izvlacenje vlage iz sumpa. Uzeo sam digitalni higrometar koji sam video u temi https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=63933.0 i ta ideja mi se super svidela, tako da sam primenio isti princip. Mislim da je i higrometar potpuno isti.


Posle toga na red je dosla i struja. Izbusena je jos jedna rupa za provlacenje kablova i ispod ventilatora su instalirane uticnice.


Struje naravno nikad dosta bas kao i mesta za stekanje, pa je odmah morao da dodje jos jedan produzni, a ostavljeno je ispod i mesto za jos jedan kada bude trebalo. Sada to sve izgleda ovako...


Bio sam vredan pa sam se cak potrudio i da obelezim za sta je koji kabl :)

Sump jos nije u funkciji iz jednostavnog razloga sto dolivam malo po malo vode kako ne bih naskodio organizmima. Dodao sam jos malo zivog kamena koji bi trebalo da pomogne da nova voda "smeksa", ali i pored toga nisam hteo da zurim. Nakon par dana dolivanja po 5l, dva dana sam dolivao po 10l, a onda posle jednog dana pauze poceo da dolivam po 20l nove vode. Sada sam tu blizu, ali jos uvek nedovoljno da prelije u sump.


Verujem da ce sledece ili ono dolivanje tokom vikenda biti dovoljno da se pokvasi i sump i da konacno krene prava cirkulacija. Trenutno jedina cirkulacija koju imam je od pumpi u samom akvarijumu, sto nije malo ali nije ni dosta.

Druga dobra vest je da mi je konacno stiglo dugo ocekivano svetlo (jupiii!!). S obzirom da je rec o apsolutnom unikatu mogu stvarno da se pohvalim da eto i mi u Srbiji pratimo ne najnovije trendove, nego nesto sto jos nije ni uslo u proizvodnju, posto je rec o prototipu DreamChip-a. Rec je o hibrid ledu sa pet kanala:

Kanal 1: Belo 10.000K
Kanal 2: Plavo 455nm
Kanal 3: UV 430nm
Kanal 4: RoyalBlue 445nm
Kanal 5: Belo 15.000K


Ukupna snaga svih kanala je 260W, dakle dva cipa daju oko 520W snage. Izmerena jacina PAR je 1750 na 30cm ispod leda (u vazduhu), naravno snaga je manja kada svetlo prolazi kroz vodu.

DreamChip je razvijen od strane samih akvarista, skupilo se nekoliko nas iz SAD, Svedske, Juzne Afrike i ja iz Srbije i cilj je bio da se na jednom cipu nadju svi najvazniji izvori svetla za rast korala. Pored toga, zelja je bila da iako se sve nalazi na jednom cipu, svi kanali budu odvojeni kako bi posebno mogao da se kontrolise intenzitet svakog svetla ponaosob. Neko voli da mu akvarijum ima vise plave, neko vise bele boje, ali je naravno presudan faktor da svetlo moze da se adaptira sto boljem rastu korala.

"Mali" problem ovakvih high-power ledova je njihovo hladjenje, posto 260W svetla na tako malom prostoru pravi izuzetno mnogo toplote, pa i hladjenje mora da bude adekvatno. Ali i to smo resili...


Ostaje jos "samo" da nadjem pravi nacin kako da ovo svetlo okacim iznad akvarijuma. Sami hladnjaci su teski nesto vise od 1Kg tako da je potrebna prilicno stabilna konstrukcija sa njih. Jos uvek nemam bas nikakvu ideju kako bi to moglo da izgleda ali se nadam da cu vec koliko ovog vikenda uspeti da pokrenem bar jedan cip i vidim kako radi.

Do tada... nastavljamo sa dolivanjem mora...

Offline Vedran

  • Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 8100
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Lokacija: Berlin
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #11 u: Listopad 26, 2012, 09:58:05 prijepodne »
još jedan techno freak :D samo daj, fora je pratiti..

ne znam da li je onaj akvarij gore , sa polikružnim rubovima , JBJ nanocube... samo da znaš, jučer mi se rasturio, pukao je od vrha do dna na tom rubu...oduševljen sam bio-oduševljen naprosto  :D

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #12 u: Listopad 26, 2012, 10:24:23 prijepodne »
ne znam da li je onaj akvarij gore , sa polikružnim rubovima , JBJ nanocube... samo da znaš, jučer mi se rasturio, pukao je od vrha do dna na tom rubu...oduševljen sam bio-oduševljen naprosto  :D
Moj je Xwave Cube... Ne mogu da verujem za JBJ nano da se rasturio!?! Pa jel se nesto desilo, jesi ga pomerao ili sta???

Offline Vedran

  • Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 8100
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Lokacija: Berlin
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #13 u: Listopad 26, 2012, 12:35:13 poslijepodne »
a čuj, jadan već godinama putuje uokolo kao ciganče, moguće da mu je puko film :D

Offline Vran

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 456
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Lokacija: Zagreb
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #14 u: Listopad 26, 2012, 12:40:49 poslijepodne »
godinama putuje uokolo kao ciganče
Onda izgleda da mu se ovdje nije baš sviđalo, bolje da si ga dal mojoj ženi kad je rekla da je najljepši od svih.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Vedran

  • Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 8100
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Lokacija: Berlin
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #15 u: Listopad 26, 2012, 12:43:04 poslijepodne »
da sam ga dal njoj, jučer bi me prek nišana gledala :D

Offline Vran

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 456
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Lokacija: Zagreb
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #16 u: Listopad 26, 2012, 12:58:10 poslijepodne »
Uh, sva sreća da sutra dolazim po svoje ciganče, tko zna kak bi ono završilo.  :D
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #17 u: Listopad 29, 2012, 02:57:13 prijepodne »
Mene najviše zanima kako bude X-aqua radio valove
Optiwhite staklo je zakon :up:
Konacno sam napunio sump, pa je u pogon pustena i Xaqua. Evo kako izgleda:

Evo kako sve izgleda na video snimku, tek sto je pusteno u rad.

Offline penzic

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 270
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #18 u: Listopad 31, 2012, 23:38:30 poslijepodne »
Pohvale za projekt.Ova tvoja rasvjeta je nešto novo,pa je i za očekivati detaljniji opis.Gdje to ima za naručiti LEDice po narudžbi.Koja je prednost pet spektara u jednom kučištu u odnosu na pet Ledica jedna do druge.Čime češ to napajati i regulirati ? Ako se ne varam ovi hladnjaci su predviđeni za 100-150 vati.Kako će izdržati gotovo dvostruko.Imali kakova termička zaštita.

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #19 u: Studeni 01, 2012, 02:06:20 prijepodne »
Pohvale za projekt.Ova tvoja rasvjeta je nešto novo,pa je i za očekivati detaljniji opis.Gdje to ima za naručiti LEDice po narudžbi.Koja je prednost pet spektara u jednom kučištu u odnosu na pet Ledica jedna do druge.Čime češ to napajati i regulirati ? Ako se ne varam ovi hladnjaci su predviđeni za 100-150 vati.Kako će izdržati gotovo dvostruko.Imali kakova termička zaštita.
LED po porudzbini se skupilo nas par iz celog sveta i napravilo kod Kineza. Upravo je u toku druga runda porudzbina - http://www.sandiegoreefs.com/forums/showthread.php?95376-v1.0-Dream-Chip-Group-Buy-2-(50-LED-version.-100-LED-version)/

Prednost je naravno sto sve imas na jednom chipu - lakse je za povezivanje, lakse je za kontrolu, lakse je za montiranje. Termicke zastite nema, ali ipak ne hladim grejalicu od 200W :) Ovo je LED koji daje svetlo, a jedan deo potrosene snage se pretvara u toplotu. Dakle, ako LED koristi 200W snage, ne znaci da svih 200W pretvara u toplotu, vec nesto ode i u svetlo.

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #20 u: Studeni 01, 2012, 02:08:51 prijepodne »
Evo konacno je proradio i novi DreamChip. Uz svesrdnu pomoc prijatelja koji je kao i na ranijim LED izradama bio glavni inzenjer celog projekta, povezan je DreamChip i njegovih 5 kanala, svaki na svoj drajver i sve to zajedno na napajanje.


Drajveri su podeseni na 700mA, odnosno na samo pola ukupne snage leda pre svega kako bi se sprecili eventualni problemi sa grejanjem. Jos uvek nisam siguran koliko su kuleri koje sam uzeo efikasni, pa stoga - oprez! Kasnije cu meriti temperaturu na samoj podlozi chipa pa cemo videti sta kaze i da l imoze da ide jos jace sa ovim hladnjacima.


I onda na kraju - let there be light! Mnogo vise belo nego sto sam ocekivao, posebno u odnosu na neonke na drugim akvarijumima, bar na prvi pogled.


Akvarijum je nov i jos nije akvaskejpovan tako da ne zamerite na izgledu. Kada se pazljivije pogleda svetlo ipak daje plavu nijansu koja na ovoj slici vuce u ljubicasto - nisam radio whitebalance na kameri.


Ostaju jos dve stvari, a to je da se instalira i drugi led koji ce ici na iste drajvere, a zatim da se prati rast korala i kako im prija ovakvo svetlo.

Offline pravda

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 1515
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Lokacija: Dalj
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #21 u: Studeni 01, 2012, 07:05:17 prijepodne »
Ostaju jos dve stvari, a to je da se instalira i drugi led koji ce ici na iste drajvere, a zatim da se prati rast korala i kako im prija ovakvo svetlo.

Neznam da li se to meni samo čini ili su gornji dijelovi akvarija u mraku?!?Nadam se da će sa drugim LED-om biti više pokriveno.

Offline Glumac ST

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 199
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #22 u: Studeni 01, 2012, 07:18:13 prijepodne »
ovo definitivno pratim samo tako naprid :klap:

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #23 u: Studeni 01, 2012, 07:59:37 prijepodne »
Ostaju jos dve stvari, a to je da se instalira i drugi led koji ce ici na iste drajvere, a zatim da se prati rast korala i kako im prija ovakvo svetlo.

Neznam da li se to meni samo čini ili su gornji dijelovi akvarija u mraku?!?Nadam se da će sa drugim LED-om biti više pokriveno.
Ovo je privremeni "nosac" za LED sastavljen od jedne lajsne laminata na kojem je izbusena rupa. LED ni ne silazi dole kroz tu rupu tako da nema pokrivenost od 120 stepeni koliko inace treba da ima.

Trenutno mi prave stalne nosace (kombinacija klirit + staklo) pa ce i pokrivenost biti bolja.

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #24 u: Studeni 11, 2012, 19:30:41 poslijepodne »
Konacno sam nasao vremena da napravim aquascaping kakav sam zeleo. Planirao sam da napravim dva "ostrva", mada se ona ovde i ne vide najbolje jer jos uvek nema peska na dnu. Izbacio sam nesto zivog kamena i prebacio ga u sump, a za redjanje ovog i konacan izgled trebalo mi je skoro dva sata dok sam nasao polozaj koji je stabilan i koji se meni svidja.


A sve to sam "morao" da sredim zbog novog stanovnika koji je danas stigao... Juhu!


Malisa se brzo prilagodio i vec posle sat-dva poceo je da jede alge sa dna i sa kamenja.


Evo jos malo aktuelnih slicica...









Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #25 u: Prosinac 04, 2012, 04:01:53 prijepodne »
Ne znam da li se kod vas u Hrvatskoj koristi Chaeto kao jedan vid prirodne filtracije? Kod nas gotovo niko nije cuo za to, a raspitujuci se okolo izgleda da sam bukvalno prvi koji je u Srbiju doneo Chaeto.

Za one koji ne znaju rec je o algi Chaetomorpha Sp. koja se masovno koristi u Velikoj Britaniji i Americi, gde je obavezni deo vecine sumpova. Zato sam se i iznenadio kada sam poceo da se kod nas raspitujem gde mogu da nabavim Chaeto, posto uglavnom niko nije ni cuo za to, a bio sam ubedjen da mora da postoji bar neki akvarista koji ga koristi. Ako vam je poznato onda i ne morate da citate ostatak teksta...



Chaeto ima mogucnost absorpcije nitrata i fosfata tako da sluzi za izbacivanje ovih nezeljenih elemenata iz akvarijuma. I neke druge alge imaju slicna svojstva, poput Caulerpa Sp. ali Chaeto ima znatnih prednosti u odnosu na njih. Pre svega prednost je sto Chaeto nece da se razmnozava u akvarijumu poput Caulerpe koja kada pusti svoje spore moze u potpunosti da "ugusi" akvarijum, odnosno smanji nivo raspolozivog kiseonika na minimum i tako pobije nase organizme.

Druga prednost Chaeto u odnosu na ostale alge je cinjenica da se ne pricvrscuje za zivi kamen ili podlogu, zbog cega je lako da se izbaci iz sumpa. Upravo je izbacivanje Chaeto-a i nacin na koji izbacujemo elemente iz akvarijuma - alga raste i u sebi veze nitrate i fosfate. Kada recimo polovinu narasle alge izbacimo iz sumpa, izbacili smo i nitrate i fosfate koje je ona vezala u sebe.

Koliko je Chaeto efikasan u iznosenju fosfata i nitrata najbolje govore cifre. Izbacivanje 10 grama alge odgovara iznosenju oko 24mg fosfata iz akvarijuma, sto bi odgovaralo smanjivanju koncentracije fosfata sa 0.2ppm na 0.1ppm u akvarijumu od 250 litara! Izbacivanje nitrata je jos efikasnije, posto ista kolicina alge odgovara smanjenju nitrata za 10ppm u akvarijumu od 250 litara.

Chaeto-u je pored hrane iz vode potrebno i svetlo da bi mogao da raste, tako da sump mora da bude osvetljen. Najbolje rezultate daje svetlo od oko 6.500K, a zbog stabilnosti celog akvarijuma ono se uglavnom pali u suprotno vreme od glavnog svetla u akvarijumu. Na taj nacin postize se manja oscilacija pH vrednosti u akvarijumu tokom celog dana, sto je jos jedan doprinos celokupnoj stabilnosti akvarijuma.

Jedini "problem" koji Chaeto moze da napravi je sto je "koncast" i ti konci mogu da udju u povratnu pumpu. Zato je potrebno ili da se zastiti povratna pumpa na neki nacin (carapa preko usisa ili tako nesto) ili da se Chaeto stavi u poseban odeljak u sumpu gde na miru moze da raste.

Chaeto takodje ima jos jednu ulogu, a to je sto u njemu svoje staniste nalaze amfipodi i ostale korisne zivuljke kojima se hrane stanovnici akvarijuma. Kada se iznosi Chaeto koji je narastao obicno se dobro "istrese" u sumpu kako bi amfipodi i ostali njegovi stanovnici ostali u sumpu i na kraju, nadamo se, zavrsili u samom akvarijumu gde ce biti kvalitetna hrana za njegove stanovnike.

Ja nazalost nemam poseban odeljak gde bih mogao da smestim Chaeto i on mi se nalazi u istom odeljku gde i povratna pumpa, ali sam ga stavio u plasticnu cediljku za spagete, tako da sa gornje starne ima svetlo, a kroz one proreze ima protok vode.

Mali problem bi mogla da predstavlja i cinjenica da mi je akvarijum jos relativno nov pa je pitanje da li ce biti dovoljno hranljivih materija da Chaeto prezivi. Ipak, litraza bi sama po sebi trebalo da bude dovoljna da tu ima ponecega, bar da mi alga prezivi za pocetak, cak i ako ne bude rasla. Znam za strane akvariste koji imaju vece litraze od po 300-400 litara sa dosta riba i kojima Chaeto sa velicine teniske loptice za 2-3 nedelje poraste na velicinu kosarkaske lopte, posle cega vade napolje "visak" eksportujuci tako stetne materije i ponovo ostavljajuci algu velicine teniske loptice da raste i radi svoj posao. Problem je sto su meni nitrati na nuli, fosfati jedva da su malo veci tako da nisam siguran da ce Chaeto preziveti - ali trudimo se.

Evo jos nekih novih fotografija.














Offline bura2

  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1128
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Lokacija: ZG-Dubrava
  • 092 10000 36
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #26 u: Prosinac 04, 2012, 06:50:10 prijepodne »
Kod nas je poznata kao špageti alga.Ja sam baš napravio refigium od 110 litara za novi akvarij u kojem namjeravam držat samo špageti algu

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: Re: OptiWhite Laguna
« Odgovori #27 u: Prosinac 04, 2012, 08:15:34 prijepodne »
E, to... znaci kod vas se koristi. A pazi kod nas niko, kao da smo na drugoj planeti. Da ne gresim dusu, mozda neko i koristi a da ga nema na 2-3 nasa najveca foruma.
U svakom slucaju znaci mogu da trazim od nekog iz Hrvatske da mi posalje ako bude trebalo umesto da jurim strance...

Offline Bkaradza

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 911
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #28 u: Prosinac 04, 2012, 08:23:00 prijepodne »
Kod nas je poznata kao špageti alga.Ja sam baš napravio refigium od 110 litara za novi akvarij u kojem namjeravam držat samo špageti algu

Chaeto alga tj špageti alga kako je bura napisao. Ja ću je isto staviti u sump u novom akvariju jer mi je u ovom popunjen sa kamenjem i viška koraljima :)

Offline Renta

  • Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4239
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Lokacija: Zagreb
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #29 u: Prosinac 04, 2012, 09:31:11 prijepodne »

Kako ne, u hrvatskoj se koristi špageti alga jako dugo. Bila je faza kad su je akvaristi skoro pa izbacili pod pritiskom novih modernijih odstrastranjivača nutrijenata no polako se ponovno vraća u naše akvarije.
Jedan od glavnih uvjeta je da treba imati refugium..koji zauzima mjesta..što je i odbijalo nove reefere. Ali nije nužno da imaju i pijesak u refugiumu kojeg se mnogi groze radi negativnih iskustava.

Chaetomorpha je definitivno alga broj jedan u odstranjivanju nitrata i fosfata, ja sam velik fan ako se tako može reći. :)

Offline Tuljan

  • Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 1504
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #30 u: Prosinac 04, 2012, 11:52:28 prijepodne »
Ne moraš se bojati da če ti za algu biti malo nitrata i fosfata, rijetko kad su oni ograničavajuči faktor rasta kod algi,
veči problem je što večina premalo osvjetli mjesta na kojoj raste (kod mene ima 2*24W T5 s reflectinim reflektorima a tolika je i dužina prostora na kojem raste),
metne algu  pre duboko u vodu, što je bliže površini može do više CO2 (moja je na mržici uz samu površinu kad se razraste 1/4 je na suhom)
često je i količina željeza ograničavajuči faktor rasta ako ima više alge treba ga redovito dodavati,
ista stvar je s kalijem, makar on nije toliki problem ako se redovito mijenja voda (ja ne mijenjam pa  dodam oko 100g kaliklorida mjesečno, svaki dan pomalo)
 
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Renta

  • Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4239
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Lokacija: Zagreb
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #31 u: Prosinac 04, 2012, 14:18:08 poslijepodne »
Slažem se s Tuljanom, meni je u refugiumu na dnu i stagnira iako isto ima T5 2x24w sa pojedinačnim reflektorima custom, morati ću ju dignuti do površine da iskoristi svijetlo.

Inače, moje iskustvo sa više vrsta caulerpa govori da niska razina nitrata ipak može djelovati na makroalge u vidu topljenja/nestajanja istih. Naime, izlaz iz reaktora sa biopeletima sam prije nekih dvije tri godine usmjerio u refugium (što je bio jedini feed refugiuma s morem) koji je bio pun više vrsta ukrasnih makroalgi, zelenih i crvenih, baš ono refugium za primjer. I što se desilo, u roku dva tri tjedna većina makro algi se počela rapidno topiti i nestajati..očito jer su biopeleti pojeli sve nitrate. Čim sam odvojio reaktor od refugiuma alge su se počele oporavljati...iako sam izgubio dvije tri baš prekrasne i rijetke vrste. To je škola. ;)
« Zadnja izmjena: Prosinac 04, 2012, 14:28:15 poslijepodne od Renta »

Offline acabgd

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 38
  • Spol: Muški   Lokacija: Beograd
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #32 u: Prosinac 05, 2012, 21:06:04 poslijepodne »
Ja imam jedno svetlo od 6500K, stedljiva sijalica od 24 ili 28W ne mogu da se setim (ekvivalent staroj sijalici od 120W). Sta mislite da li je to dosta za spageti algu?

Offline Renta

  • Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4239
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Lokacija: Zagreb
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: OptiWhite Laguna
« Odgovori #33 u: Prosinac 05, 2012, 22:23:11 poslijepodne »
Ovisi upravo koliko je blizu površine/svijetla alga. Najbolje ćeš znati dali je dovoljno svijetla po rastu ili stagnaciji.