Ožujak 28, 2024, 12:49:57 poslijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Erozija leather-a  (Posjeta: 6671 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline boban_nz

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 66
    • http://www.beke.co.nz
Erozija leather-a
« u: Prosinac 30, 2003, 10:57:00 prijepodne »
Koral Sarcophyton sp je zastupljen u skoro svim akvarijumima. Dosta je lak za drzanje i lepo izgleda. Ipak, ponekada se desava da stvari krenu u losem pravcu i da nas Leather koral oboli. Razloga ima dosta a kada se to desi mi treba da reagijemo odmah i da pokusamo da spasemo sta se da spasti. Taj proces erozije leather-a ide tako brzo da moze da se desi da u roku od dva - tri dana zateknemo samo ostatke naseg korala.
Nista ovo nije novo ali eto, tek da se vidi kako to izgleda u stvarnosti. Od opreme nam treba jedan vrlo ostar tanak noz i jedna kuhinjska daska. Svi rezovi moraju da se rade u "jednom potezu" i to je najvaznije. Nema "testerisanja" korala ako zelimo uspeh.

Sve ove slike sam postavio jer mislim da je to najbolji nacin da se vidi sustina svega ovoga.


Na prvoj slici je prikazana tipican pocetak te erozije.



Prvo sta mi treba da uradimo je da otsecemo kompletni leather koral u osnovi blizu kamena na kome se nalazi. Ostatke sa kamena ocistimo a ostali deo dobro pogledamo. Koral slobodno mozemo da isperemo hladnom vodom da bi otstranili sve sto je vec raspadnuto.



Na slici, posle ispiranja vodom se jasno vidi da je erozija stigla skoro do vrha korala i shodno tome pravimo rez.



Posto je erozija neravnomerna a mi treba da otstranimo sve zahvacene delove korala, jasno se vidi da je potrebno napraviti jos par rezova i zato koral delimo na jos dva dela.



Nakon toga su nam pristupacni svi delovi korala zahvaceni erozijom i mi mozemo sa lakocom da otstranimo sve obolele delove.



Kao sto moze da se vidi, misija je privedena kraju.

Kada smo sve uradili, zdrave delove korala vratimo u akvarijum tako sto ih postavimo na neki slobodan kamen gde je dobar protok vode i ostaje nam da pratimo razvoj situacije.



U ovom konkretnom slucaju, ovaj donji fragment korala sa slike je danas imao dodatnu "operaciju" dok ovaj gornji deo se oporavljuje po planu.

Ovde je slika leather-a koga sam "operisao" pre oko mesec dana



i Sinularia sp koja je isto tako bila "operisana".



Nadam se da ovo nikada nikome nece ustrebati.

Offline jasenka

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 372
Erozija leather-a
« Odgovori #1 u: Prosinac 31, 2003, 09:28:00 prijepodne »


Nadam se i ja da to neće nikome trebati! Ovo je bilo vrlo precizno objašnjavanje kako je odstraniti!


Zanima me samo:


1.Ako staviš koralj samo na kamen, ne pričvršćujući ga, što ga ne odnese struja ( ako je protok vode jaći), ili primjerice ga sruši koja kozica ili rak samac, ako ih imaš u akvariju?! I kako ga u takvim slučajevima pričvrstiti, a da ga ne oštetimo?!


2. Ah, da zanima me i koji je naziv te bolesti, latinski po mogućnosti, a može i engleski, osim erozija i da li samo pogađa meke koralje?!


3. Zašto uopće dolazi do te bolesti i da li ako imamo jednu jedinku bolesnu u akvariju prelazi na ostale?!


 

Offline sax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 426
Erozija leather-a
« Odgovori #2 u: Prosinac 31, 2003, 10:33:00 prijepodne »
Ja mislim da se ti koralji ljepe (dvokomponentno ljepilo) za kamen
 

Offline Atos

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 63
    • http://www.reefzone.net
Erozija leather-a
« Odgovori #3 u: Prosinac 31, 2003, 10:58:00 prijepodne »
boban ga je samo naslonio "leaninig" tehnika za pstavljanje koralja. To je, pretpostavljam uradio na delove akvarija gde nema jak protok vode kako bi se fragmenti uhvatili za kamen. Inace sa slike ja ne mogu primjetiti koja je poznata bolest zahvatila bobanovog koralja. Uzrok mozda boban da kaze na sto sumnja.
 

Offline jasenka

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 372
Erozija leather-a
« Odgovori #4 u: Prosinac 31, 2003, 11:10:00 prijepodne »


sax, je mnogi koralji se lijepe putem epoxy smole ili gela, te superfix ljepila! Tako i ja sa svojim tvrdim koraljem poput Montipore ili GSP, ali nisam baš sigurna koliko bi to bilo pametno napraviti sa mekim koraljem kao što je Sarcophyton ili Xenia! Oni se mogu pričvrstiti putem drugog kamenčića ili lagano pričvrstiti gumicom ili koncem, ali treba pripaziti da se tako ne ošteti koralj, ili samo odložiti na kamen kao što su to boban_nz i Atos napisali!


Atos, što se bolesti koralja tiće, nemam niti ja pojma koja bi bila, a nadam se da se neću niti susresti s njom, jer bi mi srce puklo da mi se koralj tako počne raspadati!
 

Offline boban_nz

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 66
    • http://www.beke.co.nz
Erozija leather-a
« Odgovori #5 u: Prosinac 31, 2003, 13:19:00 poslijepodne »
Ova erozija leathera nastaje usled loseg kvaliteta vode ili nedovoljnog obezbedjenja hranjivih materija za korale. Hranjive materije je lako kontrolisati odnosno dodavati u odredjenoj meri ali je mnogo veca opasnost od kvaliteta vode. Ona nije bolest u klasicnom smislu izazvana od bakterija ili virusa. Uglavnom nastaje u anaerobnim uslovima. Ovaj slucaj o kome je rec a na koji ja ne mogu da uticem nastaje usled duzeg transporta. Ta erozija moze da nastane i usled slabog protoka vode kada dodje do talozenja necistoca na koral. To uostalom vazi za sve korale. Ako se nesto natalozi na koral, lako je moguce, nastaje ta erozija. U engleskom govornom podrucju koriste rec recession mada je recesija u nasem govornom podrucju vise vezana za ekonomiju.

Inace o tim bolestima se nezna puno pa neci ni ja da trcim ispred rude. Neznam ni ja mnogo u vezi toga. Jos se uvek eksperimentise sa time. I o ovom secenju se mnogo prica, nekako svi prepricavaju a manje pruzaju nesto konkretno. Ja nisam jos video da je neko precizno odredio metodu pa ja tako eksperimentisem kao i ostali. Neki to rade mnogo ozbiljnije i pristupacnije od mene jer im je to posao a ja se ipak igram sa time. Svako pokupi nesto od drugog i doda svoje.
Mozda ce i da me hapse radi toga  ali nebrinite, javicu se iz zatvora.

Ta bolest ili kako da je nazovem ne prelazi na druge korale ali napada celu koloniju i mora da se prekine na ovakav nacin.

Ja nelepim korale, neki kazu da moze. Lagao bi ako kazem da moze ili nemoze. Nisam nikada radio tako. Ja ih jednostavno postavim na kamen gde je dobar protok ali ne takav da ga stuja vode odnese. Posle kratkog vremena koral se sam zalepi za kamen. Nisam pristalica konaca, gumica i ostalog. Sve to dovodi bas do takvih stvari ali opet, stvar izbora. Nema protoka vode oko korala i eto belaja. Opet, treba pokusati i tako pa sta se pokaze bolje.
Jasenka, lepiti kamen je druga stvar od lepiti korale. Tvrdi korale se nikako ne lepe niti ima nacina za sada. Ovde se prica o lepljenju samog "tela" korala.

I za kraj ovog piskaranja da kazem samo da vas ne zbuni sudden sollapse leather korala jer je to nesto drugo.

Offline jasenka

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 372
Erozija leather-a
« Odgovori #6 u: Prosinac 31, 2003, 14:56:00 poslijepodne »


Ma, na to nisam mislila : pričvrstiti manji kamenčić za veći, to znam,ali sam isto tako pronašla po netu da primjerice fragove montipore pričvrste za kamen putem epoxy smole ili gela! Pod time sa ljepljenjem koralja sam mislilaznaći na malefragove koje razmnožavamo, a ne npr. da nampadne i rasipa se u nekoliko djelova, pa to pokušamo zaljepiti u prvobitan izgled! To bi bila slagalica od koralja, a to baš i ne bi niti pokušavala!


Hvala ti za opis oko bolesti! U svojoj bazi podataka imam nešto sitno o bolestima koralja aliovako neštojoš nisam vidjela!Edited by: jasenka