Akvarij NET - FORUM

Morska Akvaristika => Tropski organizmi i ribe => Autor teme: Damir_Sl - Listopad 10, 2015, 12:14:06 poslijepodne

Naslov: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 10, 2015, 12:14:06 poslijepodne
Koliko vidim i citam, dosta cest problem, s hrpom potencijalnih uzroka i rjesenja problema, medjutim, niti jedno se u mom slucaju nje pokazalo kvalitetnim, pa da cujem sto domaci reeferi misle o tome, imaju li kakav savjet ili su imali slican problem...

Dakle, zoanthusi, boja,velicina, oblik nebitni, svi su jednako pogodjeni. Tice se novih fragova kao i kolonija koje su kod mene vec dugo, ovo nije problem od jucer, traje duze vrijeme.

Jednostavno zoe su zatvorene. konstantno. Od kolonije 15 glava, mozda dvije glave se otvore i to napola, ostale su zatvorene totalno. Ima dana kad se pojedine glave otvore vise, ima dana kad manje, ali 99% vremena su kompletno zatvorene.

Najzanimljivije je, iako su konstantno zatvorene, one rastu. Svako malo se pojavljuju nove  glave, koje opet tako zatvorene nastave rasti, onda opet puste nove glave.... ali ne sjecam se kad sam zadnji put vidio koloniju koja je kompletno otvorena.

Isprobao sam svaki moguci prijedlog i savjet kojeg sam uspio pronaci - vise svjetla,manje svjetla, mjenjaj vodu, ne mjenjaj vodu, dodaj aminokiseline, ne dodaj aminokiseline, dodaj hranu za koralje, ne dodaj, hrani, ne hrani, stavih ih vise, stavi ih nize, jaci protok,slabiji protok, dodavaj jod, nemoj dodavati jod, plati misu, moli se, prinosi zrtve... jednostavno NISTA ne pomaze, niti ima ikakvog utjecaja na izgled i ponasanje, one su i dalje zatvorene, i dalje se sire.

Nametnike sam iskljucio, jer apsolutno nicega oku vidljivog nema na njima, sve su tretirane protiv parazita i nametnika, nikad se nista nije pojavilo na njima osim sto se zna desiti koji copepod da pretrci preko kamena.

Zoa pox, gljivice i ostale infekcije i bolesti takodjer iskljucene, jer kolonije ne propadaju, iako su zatvorene rastu i sire se, a ni nema znakova niti jedne dokumentirane bolesti zoanthusa.

Prirodne predatore sam isto odbacio kao razlog, jer za cijelo ovo vrijeme ja niti jednog, cak niti nista slicno, nisam vidio.

Alelopatiju je tesko iskljuciti, ali sam poprilicno siguran da nije ni to, jer problem postoji nevezano za velicinu akvarija, a uostalom tesko je vjerovati da bi samo zoe bile pogodjene s time, niti jedan drugi koralj.

Jedini logicki zakljucak je da ili imam nesto u samoj vodi sto im smeta, ili opet, necega nemam u vodi sto im treba, ali stvarno nemam ideju sto bi to moglo biti? Ima li netko ideju, savjet, prijedlog, ili je imao ovakav problem,zna li mozda koji koralj bi mogao specificno zoama smetati, i utjecati na njih i na niti jedan drugi koralj? Jer sve drugo, softiji, sps, lps...sto god stavim raste, otvara se normalno, nikad s nijednim koraljem problema.

 Bilo sto, jer mi je vise dosadilo potrosii hrpu mjesta na zoe koje su konstantno zatvorene, nikakve koristi od njih....
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: GoranC - Listopad 10, 2015, 13:40:49 poslijepodne
Pratim, jer imam isti problem.... :(
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 10, 2015, 13:52:55 poslijepodne
Da, iznenadjujuce veliki broj ljudi ima taj problem, u nekim slucajevima se moze objasniti necim od gore napisanog, ali ostaje dio u kojem nema logicnog objasnjenja.

Jer, sve sto bi moglo utjecati na zoe eventualno, utjecalo bi i na nesto drugo u akvariju, poput neznam, bakra u vodi, ili nekog drugog elementa.

Neznam zasto bi to bilo specificno za zoe, medjutim, testirana je jos jedna stvar koju sam gore zaoboravio napisati - curenje struje u akvarij, medjutim, i to je kod mene ok, odnosno nema ga.

Mozda bi rjesenje bilo probati ljeciti s furanom, ali koliko sam vidio on je dostupan samo u us of a,nisu previse spremni slati na drugi kraj svijeta, ili to raditi uz neku normalnu cijenu postarine, a alternativu nisam nasao.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Renta - Listopad 10, 2015, 16:27:28 poslijepodne
Imao sam taj "problem" u malom neadekvatnom karantenskom akvariju bez skimera i s lošim svijetlom. Računam da su problem bili povišeni nitrati i fosfati (iako nisam mjerio ali bilo je dosta algi po staklu), moguće i nestabilan salinitet.

U druga dva redovno održavana akvarija nikad problema sa zoama.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 10, 2015, 18:39:47 poslijepodne
Slazem se sa svime.

Vrlo moguce je da je visak nutrijenata, nitrata i fosfata uzrok tome, testerima necemo vjerovati, to sto oni pokazuju da nema nicega, ili da ima u nekoj mjeri, ne znaci da je to stvarno tako.

Neadekvatna rasvjeta isto moze biti u pitanju, nisam siguran, mislim da u mom slucaju to "neadekvatno" moze jedino znaciti da je rasvjeta prejaka.

Salinitet odrzava top off, i uvijek je 1026, s obzirom da znamo koliko su ti plovci osjetljivi i kako uopce funkcionira top off, mislim da se neke varijacije u salinitetu mogu iskljuciti, bez obzira sto je u pitanju mali volumen akvarija.

Pokusat cu popratiti sve napisano, medjutim jedno pitanje se logicki namece - zasto samo zoe? Od svih koralja, zasto zoe jedine pokazuju ovakve znakove?

Jasno, tesko je reci koliko je koralj tocno "sretan" u akvariju, koliko mu uvjeti pasu, ali ako uzmemo da su boja i ekspanzija polipa-glava-ili tkiva dobar pokazatelj odgovaanja ili neodgovaranja uvijeta...... opet pitanje, zasto samo zoe, zasto ne euphilie? cataphilia? calustrea? montipore i ostale -ore? to je onaj dio koji mene zbunjuje, kad bi svi koralji reagirali na ovakav nacin, onda bi bilo sasvim suludo traziti ikakav drugi razlog osim neodgovarajucih parametara vode, medjutim, sto misliti ako jedna specificna vrsta izgleda nezadovoljno, dok sve ostalo (a prakticki sve ostalo je po definiciji itekako zahtjevnije i osjetljivije na losu vodu) raste i siri se kao ludo....
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: phrsak - Listopad 10, 2015, 20:34:29 poslijepodne
Probaj maknuti sarco na mjesec dana.

Moj glavni problem su bili dinoflagelati. Eufilije gotovo da i nisu bile otvorene, anemona rezanci i uvjek na donjoj strane kamena i zoe napola otvorene.
Softiji su rasli i množili se ali usporeno, acropore bez ikakvog napredka, najviše se po napretku u tih 8 mjeseci muke isticao sarco.
Isto kao i ti pokušavao sam sve (nova osmoza, povišen Mg, hrana, svjetlo... na misu se nisam sjetio :D)što bih čuo, proćitao i naravno kupovao raznu kemiju od iskusnih :-X prodavača.

Sve je to uklonilo dino. ali bi se alga kroz 4-5 dana vratila.
Koga god sam pitao, sa sarcom nije imao sličan problem, pa sam i ja tako vjerovao da nije u njemu problem.

Uglavnom, RO tank napunio morskom vodom, sarco unutra i mjenjao 20% svaka 2-3 dana. Jedna pumpca da vrti vodu i jedna GU10 LED žarulja 6000K.
Nakon 3 tjedna, uz izmjene 10% mora svaka 3-4 dana u akvariju, dino je nestao i krenula ciano.
Mislim da sam jedini čovjek na forumu koji se razveselio cianu. Tada sam je po prvi puta vidio u svom akvariju.
Sarco zamjenio za euphilije i od tada apsolutno sve raste i lijepo napreduje.

Eto, uglavnom razumijem tvoju frustraciju i držim fige da to riješiš što prije, te da realizaciju/uzrok problema podjeliš ovdje sa nama na forumu :AkTer:




Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 10, 2015, 21:21:15 poslijepodne
I to mi je opcija, ako nista drugo ne upali. Citao sam da ti tzv. leather koralji mogu raditi takve piz.... po akvariju, medjutim nisam ga uzeo u obzir, bas zbog onoga, da je neki kemijski rat u pitanju, vjerujem da bi i ostali koralji bili pogodjeni. Dino me ne muci, alge nemam, na jednom mjestu par niti zelene cupave, sve ostalo je ok, cijano tu i tamo, uglavnom sad nakon mog cackanja (jaca rasvjeta, pa sump, pa pijesak......)

I bas to je ono sto stalno isticem kao glavnu nepoznanicu, jer sve ostalo raste i napreduje. Znaci nema skupljenih koralja, nema gubitka boja, nista ne propada, sve se ponasa najnormalnije, onoliko normalno koliko je to uopce moguce primjetiti.

S obzirom da je sarco cest stanovnik akvarija, mislim da su rijetki koji ga nemaju ili ga u jednom momentu nisu imali, zanimljivo bi bilo cuti i ostala iskustva bas s ovom kombinacijom zoe i sarco.

Neznam ustvari koji bi bio sljedeci korak, dali uopce postoji, jer mi malo toga sto pada na pamet. Kada bih mogao nabaviti furan2, probao bih s njime, stvarno neznam sto drugo.

Ja sam vec u fazi ispobavanja suludih stvari i ideja, jer u ovom trenutku, koralj kojeg mjesecima nisam vidio=koralj kojeg nemam, tako da ako sto i krepa, ne mogu reci da bih previse zalio.

E, tako sam pronasao jedan,dosta opskuran clanak, neprimjecen, rekao bih.... nisam spemio link, pokusat cu ga naci, ali uglavnom govori o necemu u stilu gljivicne infekcije, koja radi svojevrsnu opnu preko glave zoe, na taj nacin joj krade svjetlo i nutrijente, te joj onemogucava otvaranje i rast. Doduse, nije precizirano sto se desava s zarazenom kolonijom, odnosno raste li ona dalje (kao moje) ili je to neki perod stagnacije i umiranja koralja.

Kao lijek se navodi hidrogen peroxid, pa nebudi lijen, ja napravio dip u peroxidu. Sto mogu izgubiti. rezultat jos ne mogu komentirati, jer je proslo tek 3 puna dana, medjutim.... odmah u doticaju s peroxidom, koralj je poceo ispustati mjehurice, naravno stradalo je par podova i puz, nista nezamjenjivo, nikakvih drugih nametnika nije bilo.

Zanimljiva stvar se desila nakon ispiranja u vodi i vracanja u akvarij, zoe su pocele perlati, sitni srebreni mjehurici posvuda, ali, ostajali su na koralju, nisu se dizali u vodu. To je trajalo nekih 10-tak sati, preko noci, do sutradan je nestalo, a zoe su pocele ljustenje, glave su se pocele otvarati, doduse tek toliko da vidis polipe i boju, a s njih je pocela otpadati nesto kao opna, nesto mutno,smedjkasto, ljigavo. Do kraja tog dana, jedna glava jedne kolonije se u potpunosti otvorila, i pimjetio sam drasticnu promjenu u boji same glave, od neke smedje-prljave, postala je izrazito pink,zarka i definirana boja. U medjuvremenu su se pocele i ostale postepeno otvarati, istina niti jedna glava u potpunosti, ali SVE glave na 4 razlicite kolonije su otvorene, neke malo vise, neke malo manje, niti jedna potpuno, ali....sve su prosle istu fazu otpadanja te "opne" i sve pokazuju daleko izrazeniju boju glava. Jedna kolonija je i dalje stisnuta, ne guli se vise, ali je svaka glava cvsto zatvorena. No opet, takva je i stigla kod mene, spreman sam je proglasiti DOA.... desi se i to.

Naravno, ovo nista ne znaci, do jutra sve moze pokrepati, ali je dobar znak, iako nekako, ne vjerujem da je rjesenje u tome, mozda je to samo uklonjen djelic problema, ili sam mozda u biti unistio nesto dobro i pozitivno na koralju, vidjet cemo.

Navodno amerikanci sve dipaju u peroxid, kiselinu i slicne cudotvorne vodice, mjestimicno se spominje i peroxid kao unistavac nametnika, ali nema bas govora puno o tome da radi ono sto je kod mene napravio.

I dalje je zanimljivo i korisno cuti svako misljenje,ideju ili prijedlog....
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: sterymar - Listopad 10, 2015, 21:23:28 poslijepodne
Probaj maknuti sarco na mjesec dana.

Moj glavni problem su bili dinoflagelati. Eufilije gotovo da i nisu bile otvorene, anemona rezanci i uvjek na donjoj strane kamena i zoe napola otvorene.
Softiji su rasli i množili se ali usporeno, acropore bez ikakvog napredka, najviše se po napretku u tih 8 mjeseci muke isticao sarco.
Isto kao i ti pokušavao sam sve (nova osmoza, povišen Mg, hrana, svjetlo... na misu se nisam sjetio :D)što bih čuo, proćitao i naravno kupovao raznu kemiju od iskusnih :-X prodavača.

Sve je to uklonilo dino. ali bi se alga kroz 4-5 dana vratila.
Koga god sam pitao, sa sarcom nije imao sličan problem, pa sam i ja tako vjerovao da nije u njemu problem.

Uglavnom, RO tank napunio morskom vodom, sarco unutra i mjenjao 20% svaka 2-3 dana. Jedna pumpca da vrti vodu i jedna GU10 LED žarulja 6000K.
Nakon 3 tjedna, uz izmjene 10% mora svaka 3-4 dana u akvariju, dino je nestao i krenula ciano.
Mislim da sam jedini čovjek na forumu koji se razveselio cianu. Tada sam je po prvi puta vidio u svom akvariju.
Sarco zamjenio za euphilije i od tada apsolutno sve raste i lijepo napreduje.

Eto, uglavnom razumijem tvoju frustraciju i držim fige da to riješiš što prije, te da realizaciju/uzrok problema podjeliš ovdje sa nama na forumu :AkTer:
Hm,zanimljivo ovo sa sarcom.Kod mene u malom tanku dominira sarco a ispod njega su zoe i to baš od Damira ,sve otvorene,šire se i napreduju.svaki akvarij priča za sebe.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 10, 2015, 21:26:24 poslijepodne
E hvala kolega, taj dio sam zaboravio spomenuti, cim se zoe maknu od mene....nista im nije, rastu, mnoze se i otvaraju najnormalnije, ali svaki komadic koji dodje do mene..... :down:
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: sterymar - Listopad 10, 2015, 21:39:21 poslijepodne
Znači ti si problem ☺ a ne akvarij.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 10, 2015, 21:41:51 poslijepodne
Da, i crna folija preko prednjeg stakla je opcija, mjesec,dva, bas da vidim hoce li se sto promjeniti.. nevidim ja njih, nevide oni mene, mozda je to rjesenje problema.  :D :D :D :D :D
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: sterymar - Listopad 10, 2015, 21:46:43 poslijepodne
Možda te se straše hehehe
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: penzic - Listopad 11, 2015, 01:16:04 prijepodne
Sigurno si probao svašta i čega se ja ne bi ni sjetio.
Dali si probao C vitamine stavljati ?

http://www.nano-reef.com/topic/284537-zoanthids-open-for-only-2-hours-or-so/ (http://www.nano-reef.com/topic/284537-zoanthids-open-for-only-2-hours-or-so/)
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 11, 2015, 12:14:56 poslijepodne
Hvala na interesantnoj ideji.  :up:

Nisam isprobao, naletio sam na tu ideju trazeci rjesenje, ali dosta stvari mi je ostalo nepoznanica, pa i nisam bas detaljno o tome razmisljao.

Generalno nisam protiv nikakve ludosti, sveta vodica, ritualno spaljivanje - sve prolazi, dok god to mogu izvesti u nekim kontroliranim uvjetima, dozirati cijeli akvarij s necim sto bas u potpunosti ne razumijem, neznam kako djeluje, ni dali uopce djeluje mi se ne cini pretjerano pametnim. Nisam pronasao niti jedan "znanstveni" dokaz ili teoriju o iskoristivnosti vitamina C od strane koralja, vecinom se mantra isto ono sto i sami proizvodjaci nekog pripravka navode - djeluje antibakterijski,preventivno, regenerira.... sto su valjani argumenti i za doziranje u akvarij, ali nema nekog konkretnog dokaza sto i kako. Trziste je prepuno cudotvonih vodica i praskova, za koje vjerujem da 99% ljudi koji ih stavljaju u akvarije nemaju pojma sto rade, kako rade, i sto je najbitnije dali uopce rade, a ponavljam, dozirati nesto za sto nisam siguran tocno sto radi ili moze napraviti, kada ce to napraviti, i kako cu znati da tocno to radi.....

Djelomicno sam vec isao tim putem i dozirao aminokiseline i dodatke za koralje, neznam dali je u kojem bio ukljucen i vitamin c, i u kojoj mjeri ali to nije nista pomoglo, odnosno nikakve promjene nisam primjetio.

Medjutim, ono sto je najveci problem u realizaciji ove ideje, sve upute, ideje i svjedocanstva o ucinkovitosti vitamina c dolaze od strane amerikanaca, pa tako i konkretni proizvodi koje koriste. I dok prosjecni amerikanac procita par takvih postova, ode u lokalni "drug store" i kupi tocno specifican  i preporucen proizvod, sto da mi kupimo? Vitamin C? Odlicno, ali na trzistu postoji toliko pripravaka koji prolaze pod vitamin c, od sumecih tableta, kapsula, tableta, praskova, tekucine, raznih proizvodjaca, sarolike cijene (od 20-200kn), ali svi imaju zajednicku crtu - sastav nepoznat. Da, vitamin c, ali, sto jos? Dali kakvi dodatni elementi, vitamini? Umjetne boje za tablete, aditivi, bilo sto?

To me opet vraca na ono, doziranje necega sto ustvari neznas sto je. Mozda netko ima ideju koji bi to oblik vitamina c dostupan kod nas bio dobar, ili je netko vec isprobavao doziranje, pa moze podjeliti s nama sto je koristio, i kako je koristio?

P.S. doziranje vitamina c mi nekako jako vuce na carbon dosing, aksorbinska kiselina je isto oblik ugljika, odnosno izvor hrane za bakterije.....
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: penzic - Listopad 11, 2015, 14:10:13 poslijepodne
Askorbinska kiselina kupljena (skupo) u apoteci, najčišći oblik c vitamina.Naravno proizvedena u Kini. Može biti da je fora u ugljiku.Pripaziš na pH.

Ja ne pijem pivicu zato što ne znam koja je doza optimalna i kako (naučno) djeluje na moj organizam.

Čitaš,čitaš,učiš, pa probaš i onda naučiš nas neuke.Neko mora probati.

http://www.livingreefs.com/threads/vitamin-c-dosing.24558/ (http://www.livingreefs.com/threads/vitamin-c-dosing.24558/)
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1802009 (http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1802009)
http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1602494&page=25 (http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1602494&page=25)

dalje tražiš sam, ima toga koliko oš
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 11, 2015, 15:29:46 poslijepodne
Nasao sam puno toga, ali sve je to u stilu rekao joe iz colorada, on dozira pa cu i ja.

Kao i svaka kiselina, i ta ce imati udjela u ph vrijednosti, to svakako, a s obzirom da vitamin c djeluje vrlo slicno bilo kojem drugom obliku dodavanja ugljika, onda je opravdano pitanje dali su eventualna poboljsanja stvarno rezultat djelovanja iskkjucivo vitamina c kao vitamina, ili je samo dobra nuspojava doziranja ugljika, pa se poboljsanje ustvari desava kroz bolju razgradnju otpada, nitrata i fosfata.

Nadalje, u svakom ili barem vecini postova na tu temu se povremeno pojavi glas razuma, koji upozori upravo na ono, da ovaj vitamin c koji je za ljudsku upotrebu apsolutno nije primjeren za dugotrajnu akvarijsku upotrebu.

A najbitnije od svega mi je nekako misao da bi doziranje vitamina c samo djelovalo na prikrivanje uzroka i simpotoma, a nikako na rjesavanje problema u korijenu, zasto he uopce nastala ta situacija, bas kao sto je slucaj s vecinom cudotvornih aditiva koji se bave iskljucivo rjesavanjem posljedica a ne rjesavanjem uzroka, jer mislim da se nigdje ne tvrdi da zoe zahtjevaju pravile kolicine vitamina c, a mnogi akvariji krcati zoama u koje sene dozira nista dokazuju da nije problem s zoama kojima nesto treba.

Naravno, jos cu istraziti temu, sve ce vjerovatno ovisiti o dobavljivosti nekog medical grade vitamina c, ili jos bolje nekog akvaristickog suplementa vitamina c,jer i to postoji, samo je pitanje moze li se nabaviti.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 12, 2015, 11:26:15 prijepodne
Jutros sam zbog nestanka stuje imao priliku gledati akvarij pod pravim svitanjem, i primjetio sam na zoama nesto neobicno.

Puz(evi), dio na kamenu, neki oko stabljika, a neki cak i na polipima zoa, ne svima, ali....

Jedini puzevi koji su stetni za zoe za koje ja znam su sundial puzevi, ovo mi onako....kad gledam realno ne lici, kad gledam paranoicno, onda je dovoljno slican, da mozda bas ti puzevi budu uzrok problema.

pa ako netko zna identificirati po losoj slici koji je ovo puz, i dali mozda on moze imati kakve veze s problemom?

(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F7oale2ei5%2F20151012_111623.jpg&hash=c5d5aad54140ea6141bf9c067edd1f781887fa41)
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 12, 2015, 22:54:55 poslijepodne
Da sam sebi pomognem, ocito je interes za ovaj problem relativno slab..

Nije sundial pux, vec collonista, i korisni su.

Usput,problem s zoama je izgleda rjesen......
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: s@ki - Listopad 13, 2015, 08:27:00 prijepodne
C vitamin uspio?
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 13, 2015, 15:12:19 poslijepodne
Ne, nisam isprobao, nisam pronasao nikakav cjenom prihvatljiv vitamin c, tako da ta varijanta ostaje i dalje, ako se pokaze potreba za tim, za sada ponasanje ova 2 dana je najnormalnije, sve su otvorene, mozda ne bas onako kako bi trebale biti, ali i ovo je dobar znak.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: s@ki - Listopad 13, 2015, 15:39:33 poslijepodne
jesu li se i one koje sam ti poslao konačno otvorile?

Ja sa jednima imam problem koji također nisam pametan kako riješiti.
Radi se o koloniji kakvih 5-6cm zoača vrlo sitne glave. Među njih se u jednom momentu nalovilo dosta cijana koji ih je skoro sve prekrio i srecom nakon nekog vremena nestao.
Ostalo je dosta smeća, algi među glavama što sam pokušao maknuti tako da sam ih protresao u vodi no bez nekog uspjeha.
pada mi na pamet stavit ih prek stream pumpu da ih propuše al nebih htio napraviti prevelik stres pa da odu vrit.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 13, 2015, 15:57:46 poslijepodne
ne, nazalost one su jedine koje se jos uvijek ne otvaraju, mozda vise nisu stisnute kao u pocetku, ali jos uvijek nema otvorenih glava, samo onako rupica u sredini, otvorena mozda 1mm. vidjet cemo, dat cu im jos malo vremena, pa mozda se i oporave.

mozda ro dip, ili jod?
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: royal - Listopad 13, 2015, 19:43:48 poslijepodne
Na brodu sam pa ne stignem svaki dan citat forum ali samo da recem da sam i sam imao isti problem sa neotvaranjem zoa. Ja sam bio krivac jer sam u akvarij ubacio tko zna koliko jadranskih racica koji su se pentrali po koraljima.
Cim sam racicima drasticno smanjio broj zoe "progledale".
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 14, 2015, 22:17:28 poslijepodne
Kod mene nema nista slicno tome, sad paranoicno gledam akvarij,posebice nocu, ali ne vidim da ih ista jede-iritira....

Izgleda da je hidrogen rijesio problem, zoe su otvorene, jos ne u punom sjaju, ali svaki dan sve  vise, a sto je najbitnije, ujutro kad se otvore, ostaju otvorene cijeli dan.

Sad bi bilo interesantno probati vitamin c.....
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Listopad 15, 2015, 12:01:24 poslijepodne
Pozdrav druze, zbog ove teme sam se i regao na forum jer imam istu muku... :D Potpuno isto kao kod tebe, zatvorene a dele se...
Mozes li mi reci kako si pravio rastvor hidrogen peroxida da probam i ja? Pozdrav
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 15, 2015, 12:18:23 poslijepodne
Pozdrav!

Hidrogen peroxid, ili vodikov peroksid nabavis u apoteci. Neznam kako kod vas, ovdje  malo zezaju s pitanjima zasto,kako, sto ce ti, ali kad kazes da je za akvarij, nema problema.

Trazis 3% hidrogen peroxid da ti naprave. Onda jednostavno izvadis zoe u neku posudicu s vodom iz akvarija, i dodas peroxid. Recimo ako stavio 80ml  ode, dodas 20ml peroxida, znaci gledas da je omjer 4 dijela vode, 1 dio peroxida. Ili 3:1, veci omjer se ja nisam usudio koristiti, iako kazu da moze i pola pola,a u nekim slucajevima i cisti. I to je to, ostsvis 10 min maksimalno, ja sam povremeno malo promjesao, i spricom onako raspuhivao po glavama, da otpusem smece.

Nakon 10 min, ispiranje u drugoj posudici, i nazad u akvarij.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Listopad 15, 2015, 12:30:42 poslijepodne
Imam drugaricu koja radi u apoteci, tako da mi to nije problem :)

Hvala ti druze puno, odoh do apoteke :D
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Listopad 15, 2015, 16:01:45 poslijepodne
Dip odradjen na 7-8 glava narandzastih, bilo mi  najjednostavnije jer su na polovini skoljke, i krenuli su baloni iz njih, sad da ispratim par dana pre no sto kupim litar hidrogena i probam sa vecim kamenjem...

Videcemo sta ce da se desi. Ako uspe, vodim na neku jagnjetinu. :-)

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: royal - Listopad 16, 2015, 13:40:46 poslijepodne
Ako se odlucis na vitamin C ja dolazim doma za 45 dana (nije da brojim) pa mogu donjet neku manju bocicu vitamina iz Amerike.
Cisto da ne mutis sa sumecim tabletama i slicnim prozvodima i eventualno zeznes ostale stanovnike akvarija. Npr ovako nesto:
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Listopad 20, 2015, 18:25:40 poslijepodne
Dip kod mene nije imao rezultata... Dizem ruke od zoa definitivno... >:(
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 20, 2015, 18:47:56 poslijepodne
Nisam pametan sto da ti kazem.....

Mislim da nakon dipa u peroxidu poprilicno sigurno mozes iskljuciti neke nametnike, ostaje pitanje sto se tocno desava. I sam sam rekao da ne vjerujem u potpunosti da je peroxid rjesenje, ali vrijedilo je probati.

Vidjet cemo kad probam vitamin c.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: royal - Listopad 20, 2015, 20:23:08 poslijepodne
Vitamin C narucen. 12.99 malih zelenih sa predsjednikom.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Listopad 22, 2015, 11:10:54 prijepodne
Opet ja... Kapiram da sam dosadan, ali nemam drugi nacin da nadjem resenje sem da citam i pisem po forumima... :D

Bio sam sinoc kod prijatelja sa kojim delim troskove oko morskog, i on ima isti problem i to samo sa zoama. Sve super u akvarijumu, zoe zatvorene.
Jedina zajednicka stvar (pored organizama i soli) koju imamo nas dvojica (ja imam plitki reef, on ima kockicu) je da koristimo istu destilovanu vodu, koja se koristi u bolnicama. So nam stize do sutra najverovatnije (fauna reef) tako da cemo vrlo brzo moci da iskljucimo tu opciju, ako je ona u pitanju.

E sad, on ce nastaviti da koristi tu demi vodu, a ja sam kupio bokal za filtriranje vode i polako prelazim na dolevanje te vode. Par dana cu mesati dve vode u razmeri 1:2 (demi:filter) i postepeno cu smanjivati procenat demi vode, pa javljam rezultate, ako ih bude bilo... Nemam resenja, a davljenik se i za slamku hvata...
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: s@ki - Listopad 22, 2015, 12:14:42 poslijepodne
Kolik ti je akvarij?
Ako te dobro razumijem filtrirao bi vodu sa nekim od onih vrčeva za filter vodu tipa brita?
Em što to ipak po meni ne filtrira kao što filtra RO, a da ne velim da ćeš se napatit i brzo trošiti uloške pa će te u konačnici izać i dosta skuplje.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Listopad 22, 2015, 12:59:56 poslijepodne
80l sa sve filterom duz zadnje stranice.
Nisam cuo za tu marku, kod nas je akvafor zastupljen, i generalno radi posao jer ima par akvarista koji to rade. Slazem se da je RO fenomenalan i on ce doci na red u nekom periodu, vec je isplaniran :-D Samo da se preselim u 160l. Jedan filter se zasiti posle 300l, za moje potrebe je to oko 2 meseca. Plus sto sam dobio i rezervni ulozak, tako da sam za neko vreme miran, a ulozak je cini mi se 9eur komad

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: s@ki - Listopad 22, 2015, 13:03:59 poslijepodne
nešto tipa ovog
https://www.google.hr/search?q=brita&espv=2&biw=1920&bih=979&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIzM_u8fbVyAIVRVUsCh3I8wnn (https://www.google.hr/search?q=brita&espv=2&biw=1920&bih=979&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIzM_u8fbVyAIVRVUsCh3I8wnn)

Jesi li siguran da to može profiltrirati 300l?
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Listopad 22, 2015, 15:27:41 poslijepodne
E bas to...
Pa pazi, copy/paste sa njihovog sajta:

Jedan uložak za filter može da prečisti do 300 l vode
Indikator koji pokazuje kada je vreme za menjanje filtera
-Prečišćavaju vodu:
od hlora- .........................100%
od fenola-..........................99%
od teških metala-........... .98%
od rđe-........................... .100%
od pesticida-.................. ...95%
od naftnih derivata-..... ...98%
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Damir_Sl - Listopad 22, 2015, 15:35:17 poslijepodne
Ro uredjaj je prva stvar koju nabavis kad pocmes razmisljati o morskom akvariju.

Trebalo bi izmjeriti tds takve vode, bojim se da je to lose rjesenje, osmoza ipsk filtrira na drugi nacin, ovo je visr sistem filtracije vode za pice, akvarijske potrebe su totalno drugacije.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Listopad 22, 2015, 17:01:11 poslijepodne
TDS ce mi izmeriti ortak ovih dana, iako znam ljude koji lagano koriste takvu vodu... Izvinjavam se na spamovanju teme :)
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Prosinac 21, 2015, 17:20:59 poslijepodne
Resio sam problem... :-)
Dodao sam Jod prosle nedelje i vec su pocele sa se otvaraju... Ne sve, ali mi je bitno da se nove koje sam dobio nisu zatvorile. Videcemo za par nedelja kakvo ce stanje biti.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: Slim_okrug - Prosinac 21, 2015, 17:27:22 poslijepodne
Samo cu rec da budes jako pazljiv s jodom.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Prosinac 21, 2015, 20:11:05 poslijepodne
Znam, sve sam citao i pricao sam sa ortakom koji je ubio pola akvarijuma jodom... Kapiram da cu dodavati kap (preko igle i sprica, tako je manja od da kazem obicne kapi) nedeljno 4 nedelje, pa vecu zamenu vode i najverovatnije posle toga prestati da dodajem jod.
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: phrsak - Prosinac 21, 2015, 22:25:35 poslijepodne
Što u tanku na prvi pogled može indicirati na povišenu koncentraciju joda ?
Naslov: Odg: Problemi s zoama
Autor: The_Duke - Prosinac 22, 2015, 00:54:58 prijepodne
Na prvi pogled? Probudis se ujutru, sacekas da se upali svetlo i vidis da je sve riknulo. Bar je tako ovom mom ortaku bilo. Bukvalno preko noci.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk