Ožujak 28, 2024, 16:26:35 poslijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: šta staviti u 60 l akvarij?  (Posjeta: 28803 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
šta staviti u 60 l akvarij?
« u: Listopad 08, 2011, 02:14:53 prijepodne »
Imam 60l akvarij več napunjen vodom i kamenjem.
Radi se o kocki 40x40x40.
Koje ribe nisu komplicirane za održavanje i ne narastu prevelike?

Pozdrav!

Offline Karas

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1057
  • Spol: Muški   Dob: 36
  • Lokacija: Borovo
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #1 u: Listopad 09, 2011, 11:07:31 prijepodne »
Klauni, okinawe goby, možda magnifica, decora,kardinal ili watchman dok ne narastu...
Naravno, nemoj ubaciti sve ovo  :D
Karas Reef - morski akvarij

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #2 u: Listopad 09, 2011, 12:37:39 poslijepodne »
Ali imam jadranski -?

Offline Bkaradza

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 911
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #3 u: Listopad 10, 2011, 07:44:41 prijepodne »
Ali imam jadranski -?

Ubaci par glamaca (glavoča), pjevčića ili babicatipa:
http://dalibor-andres.from.hr/uw/r_047-0.htm
http://dalibor-andres.from.hr/uw/r_007-0.htm
http://dalibor-andres.from.hr/uw/r_054-0.htm
http://dalibor-andres.from.hr/uw/r_053-0.htm

Možeš još crneja ali oni su jatne ribe pa bolje ne.
Od koralja zadrži se na vlasuljama i sličnim.

Offline ZorK

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 242
  • Lokacija: Beograd
  • Condylactis aurantiaca
Šta od riba staviti u Jadranski 60 l?
« Odgovori #4 u: Listopad 11, 2011, 22:28:12 poslijepodne »
Kolega Labrax, evo da dodam i ja nešto. Sasvim skromne dimenzije akvarija jako sužavaju mogućnosti pri izboru riba. Poznato je da su mnoge atraktivne vrste jadranskih riba prilično krupne. Ribama je potreban “pristojan” prostor za normalne aktivnosti, da bi se dobro i sigurno osećale. Uz to, teskoba pojačava međusobnu netrpeljivost. Najzad, ubačeni mladunci krupnijih vrsta zahtevaju relativno često hranjenje (da bi se normalno razvijali) i brzo rastu, što sve može dovesti do problema sa kvalitetom vode. Ne treba naravno zaboraviti da na opterećenje akvarija istovremeno utiču i količina i vrste prisutnih beskičmenjaka. U mom prvom postu u temi “Mali Jadran daleko od mora”: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29111.0., zatim dalje u diskusiji u ovoj temi, ali i u nekim drugim temama ovde mozete pronaći ponešto o izboru riba za jadranski akvarij.

Ukratko, ja bih u takav akvarij ubacio najviše 5-6 riba dužine 3-5 cm. Naravno, može neka da njih da bude i nešto veća, ali neka bude duguljustog oblika – tj. relativno male mase. Mlade primerke krupnijih vrsta riba bih redovno (nakon godinu ili dve) vraćao u more i zamenjivao mladjim – da ne bi “prerasli” akvarij. Kod mnogih vrsta sa starošću se značajno povećava verovatnoća da će praviti štetu. Evo dole nekog izbora za manje akvarije – iz kojeg bih ja nešto ovde iskombinovao za početak! Dodao sam i neke, nadam se, korisne komentare:

- Lipophrys (Blennius) nigriceps, 1kom. Po meni, neizostavan u jadranskom akvariju, ali se dosta teško hvata. Nekakva zamena (po koloritu)  je Tripterygion melanurus, ali ipak nije to ni blizu to!
- Lipophrys (Blennius) adriaticus i/ili Lipophrys (Blennius) dalmatinus, 1-2kom. Pri kombinovanju blenija, bez obzira na to što se  radi o različitim vrstama i sasvim sitnim ribama, treba ipak obratiti malo pažnje na to da li će se međusobno dobro uklopiti – pošto je akvarij  mali. Držao sam sva tri pomenuta Lipophrys –a zajedno prilično dobro, ali je to bilo u znatno većem akvariju.
- Tripterygion melanurus,  ili T.delaisi  ili T. trypteronotus, 1kom. Ako je L. nigriceps  u kombinaciji, verovatno je ovde najbolji izbor T.delaisi  – da ne bi bilo monotono!  
- Gobius sp.: Gobius  auratus, G. vittatus, G. bucchichi, Zebrus zebrus  ili pripadnik neke od drugih sitnijih vrsta gobija, 1 kom. G. auratus  je veoma atraktivan - osim toga što je blještavo žut, značajan deo vremena provodi lebdeći iznad dna (poput tropskih Nemateleotris sp.). Međutim, u pokušaju da održavam više primeraka skupa nisam imao mnogo uspeha –  uopšte se nisu podnosili, iako su akvariji bili zapremine oko 200l!
-Chromis chromis  (2-3cm), 1-2 kom. Ove ribe neće dirati beskičmenajke ni kada malo poodrastu, ali je prilično verovatno da će onda početi da se međusobno svađaju – u nedovoljno velikom prostoru.  
-Symphodus rostratus  (najbolje “drečavo” zeleni varijetet), ili Symphodus ocellatus  (narandžasti ili žuti varijetet) ili Coris julis, knez (varijetet sa leđima boje marele), 1kom. Odaberite labridu dužine 3-5cm. Coris -a je najbolje menjati na oko godinu dana, pošto se radi o prilično krupnoj ribi. Mladi su jako simpatični i bezopasni, ali kada poodraste riba u priličnoj meri menja ćud. Međutim, redovna zamena nije problem, sasvim mladi se vrlo lako pronalaze i hvataju u moru.  

U nekoj kombinaciji gore navedenih riba, ukoliko se uzme u obzir i ono što sam tu napomenuo, ne bi trebalo da bude većih problema sa kompatibilnošću, kao ni značajne štete na beskičmenajcima. Osim toga, sve su ovo više-manje otporne ribe koje bi trebalo da zadovoljno žive u dobrom akvariju. Uglavnom se mogu pronaći u sasvim plitkom moru, sa izuzetkom Gobius auratus-a i Gobius vittatus -a (malo je verovatno da ćete ih videti na dubini manjoj od 7-8m). Međutim, iskustvo mi  je da su i to prilično prilagodljive ribe, ne zaostaju jako mnogo po tome za rođacima iz plićaka. Srdačan pozdrav svima posle malo duže pauze!
« Zadnja izmjena: Listopad 11, 2011, 22:34:25 poslijepodne od ZorK »

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #5 u: Listopad 17, 2011, 11:12:08 prijepodne »
ZorK, puno hvala na odgovoru!Same koristne informacije :up:

U akvarij sam več stavijo par riba, prije nego što sam ovo pročitao.
Znači imam:
- 2x chromis chromis (1,5cm i jedan malo veči od cca 3cm) - super su se uklopili, več isti dan plivali po cjelom akvariju, super i uzimaju svu hranu ( ali ne jedu kat granule padnu na dno, tako da jih hranim polako po malo)
- 1x Blennius rouxi, cca 5cm.Trebalo joj je 2 dana da se opusti.Za sad sve ok.
- 1x mala babica (Blennius), neznam tačno koja je, velika 3-4cm (u planu je imam pustit, i ubacit nešto iz ZorKove liste)

Više od 4 riba nisam ni imao u planu stavljat.
Chromise imam u planu pustit kat narastu.

Od beskičmenajka imam:

- cca 7x Palaemon serratus (obična jadranska kozica)
- 1x Periclimenes amethysteus (ovih dana odlazi, jer je pravi parazit i samo terorizira vlasulju i Phymanthus pulche-neznam na hr, puno mi je žao jer mi je stvarno fascinantna, ali zbog nje su svi organizmi zatvoreni)
- par manjih rakova samaca
- 1x Serpula vermicularis
- 2x Protula tubularia
- 1x Sabella spallanzanii
- 1x puž cjevaš (neznam ime, imam kuči zapisano...iz cjevi pušta ko neku slinu, na koju se ljepe sitni organizmi)
- 1x puž (ili crv :question:), šaren, žuto/plav

U akvariju imam još
- Cladocora caespitosa
- Aplysina aerophoba

Trenutna temp. cca 21°C.
Hladim ga ventilatorom, izhlapilu vodu dolivam automatski iz 15l akvarija sa RO vodom, koji je ispod glavnog akvarija.
Vodu mjenjam 10l na 3-4 dana direkt iz mora.
Kad stignem kuči ljepim sliku.

Još jedno pitanje...
Kada se gase svjetla izlazi neki mali rak sa dugačkim klještama, i neki dan slučajno gledam sa malom lampicom po akvariju, i baš ga vidim kako je čapijo kozicu veču od njega i pojejo je za par sekundi X-(
Molim za identifikaciju (na linku je slika)
https://melitab.wordpress.com/2011/06/27/%C2%A4-ko-se-rakci-objemaju-fiesa-nocni-potop/110625fiesa102a/

Pozdrav!


Offline ZorK

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 242
  • Lokacija: Beograd
  • Condylactis aurantiaca
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #6 u: Listopad 18, 2011, 22:54:22 poslijepodne »
Kolega Labrax, akvarij izgleda napreduje - bаš lepo!. Ipak, preporučujem Vam da bar duplirate zapreminu akvarija, čim budete u prilici. A negde 200-300 litara neto je tek “prava stvar” u morskoj akvaristici! Evo, par komentara u vezi sa Vašim poslednjim postom:

Blennius rouxi je lep, ali ipak malo preveliki blenij za toliki akvarij. Mislim da je i generalno nekako „isuviše nervozan“ za čuvanje u tako skučenom  prostoru. No, možda se i potpuno aklimatizuje....  

Da li ste sigurni da u akvariju imate 7 Palaemon serratus-a! To su velike kozice. Čak i da ste odabrali sve same mladunce, ovi će izuzetno brzo porasti!  Nadam se da ipak posedujete P. elegans-e. Oni su pravi izbor za tako mali akvarij. Dostižu dužinu od najviše 60 mm, a i to se retko događa.    

Posedujete primerak Phymanthus pulcher-a u akvariju!? To je zaista lepa anemona, koja uz to može da bude i prilično krupna - mislim da su najčešće i najveće upravo tu - na krajnjem severu Jadrana. Može li neka fotografija iz akvarija?    

Periclimenes amethysteus je izuzetno lepa kozica koju sam ja u prirodi ubedljivo najčešće vidjao u simbiozi (?) sa anemonom Aiptasia mutabilis. I ja sam imao loših iskustava sa ovom kozicom. Svojim očima sam video da ona „hladnokrvno“ otkida i u slast jede vrhove ljutih pipaka anemone Anemonia-e sulcata-e (stvarno zapanjujuće!!). Takođe, bez sumnje može da se hrani i komadićima tkiva koje otkida sa tela  Actinia equina-e – što nedvosmisleno potvrđuje upadljivo crvenilo sadržaja probavnog kanala koje je vidljivo u prozirnom telu raku. Mogu se pronaći i zapisi o lošim iskustvima drugih morskih akvarista u vezi sa ovime. Neohodno je svakako veoma pažljivo posmatranje ponašanja ovog raka u akvariju, uz oprezno biranje sustanara. Očito je da granica između simbioze i parazitizma u ovom slučaju nije sasvim jasna! Zagonetke kao što je ova i doprinose čarima morske akvaristike, beskrajne su mogućnosti za saznavanje i eksperimentisanje!    

Sabella spallanzanii je veliki crv, nije prikladan za manje akvarije. A prema mom iskustvu i u većim akvarijima se uglavnom nije pokazao kao naročito dugovečan stanovnik. Sigurno ne spada u vrste Jadranskih perjastih crva koje bih ja preporučio za držanje u akvariju, uprkos tome što sjajno izgleda.  

Kraba  na fotografiji koju ste priložili je Ilia nucleus. Ja ovog  zanimljivog raka nisam držao u akvariju, ali znam da je tipičan stanovnik muljevitog i peskovitog dna na većim dubinama. Međutim, ponekad se može pronaći i u plićaku – i to obično u zatvorenim delovima mora gde je providnost vode mala. Pamtim da sam kapitalne primerke ovog raka jednom prilikom pronašao u dubokom zalivu Morinj u Dalmaciji na dubini od svaga nekoliko metara! Da li ste sigurni da se ovde radi baš o toj  vrsti?      

Pozdrav!
« Zadnja izmjena: Listopad 19, 2011, 21:19:55 poslijepodne od ZorK »

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #7 u: Listopad 19, 2011, 22:23:54 poslijepodne »
ZorK, slažem se oko litraže...neka bude to za prvo iskustvo sa morem :)

Blennius rouxi je stvarno po karakteru malo drukčiji, ali za sad sve ok.Ako bude problema, pustit ču ga.

Hmmm za kozice ni sam neznam koje su...evo dole (slaba) slika...

Sliku Phymanthus pulchera isto ljepim dole...ako su svi to to, onda jih imam 3 (slučajno došlo sa kamenjem)...kako jih je treba hranit?Isto ko vlasulju??

Periclimenes amethysteus sam prije dva dana pustio u more.

A rak je sigurno taj, 100%! Mislim da ču i njega pustit, jer je svako večer na lovu -?
Imam i od njega jednu skroz slabu sliku.

Evo sada par slika...


« Zadnja izmjena: Listopad 19, 2011, 22:41:42 poslijepodne od Labrax »

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #8 u: Listopad 19, 2011, 22:24:37 poslijepodne »
ahh zezaju me ti privitci...neče nikako po par slika >:(

http://www.shrani.si/?3u/Vp/25c3Zud1/f3.jpg
šta staviti u 60 l akvarij?

puž cjevaš
http://www.shrani.si/?1O/tl/2HK2RcAW/f4.jpg
šta staviti u 60 l akvarij?

ametistna kozica
http://www.shrani.si/?1E/IQ/BKiPsyk/f5.jpg
šta staviti u 60 l akvarij?

cladocora
http://www.shrani.si/?2t/U9/tqLboAk/f6.jpg
šta staviti u 60 l akvarij?

Ilia nucleus
http://www.shrani.si/?3o/10P/zZZW7d5/f7.jpg
šta staviti u 60 l akvarij?

http://www.shrani.si/?31/zS/2uMYMAzm/f8.jpg
šta staviti u 60 l akvarij?

http://www.shrani.si/?40/4R/3v7YifrL/f9.jpg
šta staviti u 60 l akvarij?

http://www.shrani.si/?3b/EO/2rzJwXXb/f10.jpg
šta staviti u 60 l akvarij?

kozica
« Zadnja izmjena: Listopad 19, 2011, 22:37:41 poslijepodne od Labrax »

Offline ZorK

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 242
  • Lokacija: Beograd
  • Condylactis aurantiaca
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #9 u: Listopad 19, 2011, 23:58:17 poslijepodne »
U, dosta dobro je to! Na kamenju imate što šta zanimljivog, vide se i neke Ascidacea sp. sa našminkanim ustima! Anemone su bez ikakve sumnje pripadnici vrste Cereus pedunculatus. To je po pom mišljenju i najbolja Jadranska anemona što se tiče držanja u akvarijima. Napisao sam par reči o toj vrsti ovde u temi “Jadranske životinjice – slikice”. U najkraćem: to je lepa anemona, vrlo varijabilna po koloritu  i  uopšte se ne šeta  po akvariju. Moguće ih je i uspešno uzgajati. “Porađaju” potpuno formirane mladunce veličine nekoliko milimetara. Potrebno je tada uložiti samo malo više truda oko njihove ishrane. Kod mene su pojedini primerci ove anemone lepo živeli i do oko 15 (!) godina i to u prilično nesofisticiranim sistemima! Cereus prihvata spremno sve vrste morske “mesnate” hrane. Anemona Phymanthus pulcher je ovoj vrsti slična samo na prvi pogled i tipična je za meka morska dna u kojima je ukopana, a ne za kamenito dno. U proseku je dosta krupnija i nema glatke pipke kao Cereus već “hrapave” – sa upadljivim zadebljanjima, izraslinama!

Rak kozica na fotografiji je skoro sasvim sigurno P. elegans, a ne P.serratus. Pisao sam već o tome koje su najuočljivije razlike pomoću kojih se može pouzdano identifikovati o kojoj vrsti radi u temi ”Gigatokozica”. Sa srećom! Poz.

« Zadnja izmjena: Listopad 20, 2011, 17:39:07 poslijepodne od ZorK »

Offline Vele bit

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2049
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Under Mt. Sljeme, Maksimir
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #10 u: Listopad 23, 2011, 17:34:36 poslijepodne »
Prekrasno složen greben! Jako lijep i prirodan Jadranski grebenčić, vrvi od života i mislim da bi nastavak napretka trebalo popratitu temi ''Vaši morski akvariji''

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #11 u: Listopad 24, 2011, 10:31:39 prijepodne »
Hvala hvala :-[
Prije dva dana ubačena još jedna Sunčeva moruzgva (Cereus pedunculatus), koja (nadam se) ostane na dnu i ne na kamenima,
2 komada crvene moruzgve (Actinia equina) i jedan usamljeni koralj (Balanophyllia Europaea). Da li se ovaj koralj uopšte ikada otvori??

Offline ZorK

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 242
  • Lokacija: Beograd
  • Condylactis aurantiaca
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #12 u: Listopad 24, 2011, 22:53:05 poslijepodne »
Ukoliko sam dobro razumeo, poslednji primerak Cereus-a ste ubacili u akvarij bez kamena. U toj situaciji je potreban oprez, pošto se ove anemone vrlo teško bez oštećenja odvajaju od kamenite podloge na kojoj su pričvršćene u moru. Ukoliko je telo anemone ozbiljnije povređeno, vrlo je verovatno da će uginiti i početi da se raspada, što će naravno loše uticati na kvalitet vode u akvariju. Tako, neophodno je da pažljivo pratite njeno stanje. Ukoliko je pak anemona iskopana iz mešavine peska i/ili mulja i sitneži od kamena na kojem je pričvršćena i to bez oštećenja, situacija je znatno bolja. Mali procenat ovih anemone obitava na takvom staništu, ali ih ipak tamo ima i to su ubedljivo najbolja mesta za njihovo sakuljanje za akvarije!  Ukopajte je u podlogu i ona će na tom mestu skoro sigurno i ostati, uz moguće manje premeštanje i eventualno pričvršćivanje za stakleno dno akvarija ispod podloge.
    
Ja nemam baš mnogo iskustva sa držanjem ovih korala, ali nema sumnje da će se Balanophyllia sp. otvarati ukoliko im uslovi u akvariju odgovaraju. Međutim, tkivo im je skoro potpuno prozirno, pa je moguće da se odmah i ne primeti da je koral otvoren - ukoliko se pažljivo ne posmatra!  Pozdrav!
« Zadnja izmjena: Listopad 24, 2011, 23:17:33 poslijepodne od ZorK »

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #13 u: Listopad 24, 2011, 23:53:47 poslijepodne »
ZorK, vi ste prava enciklopedija :P
Cereus je bio na kamenu, ali mislim da ga uopšte nisam oštetijo (skido sam ga pola sata).
Naveče je bila ubačena, drugo jutro je bila več sasvim otvorena.
Sad sam izvadio malo podloge, jer je bila presitna i stalno je bila malo motna voda, i preko nasuo malo veču granulaciju.Zamjenio sam još 20l vode.
Usisao sam na jednom mjestu do stakla, i tamo stavio cereusa.Poslje pola sata več je otvoren :)

U kandi sa starom vodom iz akvarija sve nešto mrda kad posvjetlim sa lampicom (cyclop, artemia??!?!?!)...to mislim da je dobro da ima toga?
Danas sam stavijo još one račiče slične kozicama...mi jim kažemo postranice (Amphipoda).
Je to ok ili ima neka caka?
Nahranijo sam sa njima vlasulju i druge moruzgve.

Offline ZorK

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 242
  • Lokacija: Beograd
  • Condylactis aurantiaca
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #14 u: Listopad 26, 2011, 00:12:11 prijepodne »
Kolega Labrax, zahvaljujem na komplimentu. Ja ne mogu da savetujem u vezi sa primenom „state of the art” tehnologije u morskoj akvaristici. Međutim, mogu da dosta doprinesem kada su teme prilagodljivost, ponašanje i međusobni odnosi morskih organizama u akvariju, a posebno u vezi s pronalaženjem i tehnikama hvatanja i sakupljanja zanimljivih stanovnika Jadranskog akvarija. To je razumljivo, pošto će se sada u januaru navršiti tačno 39 godina od kada sam otpočeo da sa Jadrana donosim organizme za morski akvarij i da ih u njemu posmatram! Tako, pomalo pišem ovde i predstavlja mi zadovoljstvo da prenesem neka iskustva.  
    
Prisustvo račića u akvariju koje ste pomenuli ne verujem da može da škodi, naprotiv. Mislim da imam za Vas još neke korisne informacije. Radi se o dve vrste vrlo zanimljvih, lepih anemona koje se mogu takođe itekako preporučiti za držanje u Jadranskom akvariju. A njih možete pronaći maltene ispred kućnog praga! Prva od ovih je Bunodactis verrucosa. To je sitnija, ali veoma lepa anemona koja se odlično drži u akvariju. Možete ih postaviti u udubljenja u kamenu, ali i u podlogu i trebalo bi da budu zadovoljne. Nekada ih je bilo dosta sa donje strane krupnog kamenja na delu obale koja se nalazi na vrhu poluostrva na kojem se nalazi Izola. Pri oseci prevrnite koji veliki kamen u plicaku i to je to! Relativno se lako može odvojiti od podloge. Tu možete usput vrlo verovatno pronaći i neke druge zanimljive vrste anemona! Drugo vrlo zanimljivo područje za sakupljanje ovih organizama su spoljne ivice solane u Strunjanu i njeni ulazni kanali. Tu se nekada, osim gore pomenute vrste i drugih anemona (Cereus, Aiptasia diaphana – nju baš i ne preporučujem za akvarij!, itd.) mogla u najvećem plićaku pronaći i atraktivana, relativno krupna Sagartia troglodytes - ukopana u podlozi. Preporučujem Vam da sačekate sasvim mirno more i jaku oseku i da krenete na posao! Baš me zanima kakvi će danas biti rezultati! Vrlo je verovatno da ćete baš lepo ukrasiti akvarij i istovremeno početi da ozbiljno razmišljate o novom, mnogo većem! Poz!              
« Zadnja izmjena: Listopad 26, 2011, 01:36:16 prijepodne od ZorK »

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #15 u: Listopad 27, 2011, 10:33:52 prijepodne »
39 godina :156:
Wow...to je skoro 2 puta mog života :D

I u pravu ste, baš mi je to ispred kučnog praga, živim par 100m od te punte (svetilnik se zove), i od tamo dolazve 95% organizma iz mog akvarija.
Nisam jih nikada primjetio, ali je i istina da prije nisam obračao pažnje na to :)
Ovih dana idem malo kamenje prebacivat :P
Za strunjan isto znam, ali nisam još bio tamo gledat.

Evo još jedno pitanje...u akvariju imam pistol shrimpa (mislim da je Alpheus dentipes)...
Sinoč sam sa lampom pogledao u akvarij (ponoči) i brzo je pobijego, ali mislim da je imao malu kozicu u ustima -?
Pa i kad se ugasi svijetlo odma počne pucketat.
Zanima me ako bi bilo bolje ga izvadit iz akvarija?Isto se pitam i za raka Ilia nucleus.I njega sam vidio kako je ulovijo kozicu.
Ali ok, kozica sam stavijo nekoliko komada, više i manjih (ponoči i vidim skroz malih, koje nisam sam lovio, nego su vjerovatno izašle iz nabranog kamenja), da budu i živa hrana vlasuljama i moruzgvama, ako jih ulove.
I nije mi ni problem od časa do časa uložit novih.

Dodajem novu sliku akvarija i 2 nova organizma.
« Zadnja izmjena: Listopad 27, 2011, 14:05:09 poslijepodne od Labrax »

Offline ZorK

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 242
  • Lokacija: Beograd
  • Condylactis aurantiaca
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #16 u: Listopad 27, 2011, 23:31:47 poslijepodne »
Evo nekih komentara, onako telegrafski: Nemojte nagomilavati A. sulcate u akvariju . Isuvise su ljute. One peku unaokolo i prave štetu, posebno ako počnu da se šetaju. Mogu da uhvate i pojedu kozicu i ribicu ukoliko ove u nekom trenutku ne budu dovoljno oprezne – pa se zalete tamo gde ne treba. Ostavite eventalno jednu, što manju. Ja lično ne bih  drzao ni jednu sa toliko sitnim sustanarima!. Raka bi bilo najbolje da izbacite, mada verovatno nije toliko destruktivan kao što su to neke druge krabe. Mislim da “revolveraš” nije opasan, mada se više i ne sećam kada sam ga poslednji put imao u akvariju? To što neka životinja jede drugu ne znači uvek i da je zločinac – čest je slučaj da se radi samo o čišćenju terena. Poz.  

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #17 u: Listopad 28, 2011, 11:01:27 prijepodne »
ZorK hvala na odgovoru i hvala puno za pomoč...po ostalim forumima nema nekih odziva na jadranske organizme.
Za a. sulcate imate pravo.
Prvo sam imao jednu, onda sam stavijo još jednu, a drugi dan poslje ubacivanja se je raspolovila!
Tako da sada imam 3 komada i da, je previše...pustit ču samo jednu.
A to valja i za cereuse, ili oni nisu tako opasni?Pa actinie equine isto (vjerovatno su sulcate otrovnije i krupnije, pa lovke su jim puno duže). 

Hja u vezi raka je tako...preko dana je zakopan, samo klješta mu gledaju iz pjeska, preko noči lovi.
Tako da u tom smislu nije destruktivan.Malo ču ga još pustit pa čemo vidit.
A kakvu štetu mogu drugi rakovi da prave?Sinoč ugledo još jednog raka, tjelo mu je veliko cca 1cm, i izgleda ko obična rakovica.

Kako je sa ježom u akvariju?

Jučer sam bio na obali, jaka osjeka, prekopao cjelu plažu, a nisam naletijo na nijednu anemonu.
A vidio sam jednu ribu, koju ne poznam.
Dignem ja kamen koji je bio u 2cm vode, i neka mala ribica ostala na kamenu sa donje strane, dok sam ga dizo?!
Okrečem ja taj kamen, i isto tako se ribica pomiče po kamenu tako, da je stalno okrenjena prema dole.
Onda sam je ulovijo u vrečicu...to je bila mala riba, velika 3-4cm, sa spodnje strane je izgledalo da ima škrge vani.
I stalno je zaljepljena.Poslje sam vidijo još nekoliko komada ispod kamenja, neke su bile skoro na suhom.
Znate možda kakva riba je to??
Na žalost mi mobitel pokvaren pa imam neki stari sad, i slika je nikakva.





Offline ZorK

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 242
  • Lokacija: Beograd
  • Condylactis aurantiaca
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #18 u: Listopad 28, 2011, 21:10:47 poslijepodne »
U vezi sa pitanjem o pogodnosti Jadranskih anemona za držanje u akvariju – skoro da ste sami na njega odgovorili! Ne bih Cereus-a hvalio da ova anemona prouzrokuje ozbiljne probleme u akvariju. Nema dugačke pipke, a i ti neuporedivo manje žare u odnosu na one u A.sulcata-e. Takođe, ova anemona se ne šeta!  Formirajte slobodno “baštu” ovih anemona, ali morate voditi računa o mogućnostima sistema da podnese toliko biološko opterećenje. Cereus ispušta acontia-e (žarne niti) koje prilično peku, ali to se događa samo kada je anemona jako uznemirena. Nemojte je gnječiti u akvariju! Actina aquina je takođe prilično bezopasna.

Što se tiče kraba - zar niste čitali prepisku o Pilumnus-u hirtellus-u u temi “Mali Jadran daleko od mora”?

Vrste ježeva koje nastanjuju plićak su u principu OK, ali ubacite nekog maleckog, Problem je naravno u tome što imate zaista mali akvarij – odlučite se, ne možete sve držati!  

Anemona Bunodactis verrucosa je na području Izole izgleda nestala usled globalnog zagrevanja (to je severnjačka vrsta - preferira hladnije more) ili možda usled prečestih akcija morskih akvarista! Ovo poslednje je naravno šala!  Verujem da niste gledali na pravim mestima, niste ih uočavali (to nije baš toliko čudno, koliko izgleda na prvi mah) ili baš niste imali sreće. Pri jakoj oseci, prevrćite kamenje čija dijagonala iznosi najmanje 50 cm i to na najmanje tolikoj dubini. Ako vam je prehladno sačekajte leto, pa sa maskom!  Na kamenu - kada su zatvorene izgledaju kao A.equina sa hrapavim telom prečnika najviše 3cm, boje bele kafe ili rozikaste. Možete ih naći i ukopane u podlozi ispod velikog kamenja.  

Riba je Lepadogaster sp. To su neobične, simpatične rbe. Neke su i zaista lepo obojene. Moje je iskustvo da se i vrlo dobro drže u akvariju, Ipak, preporučujem da ih ne uzimate, pošto ćete ih u akvariju viđati skoro isključivo u trenutku hranjenja. Sve vreme će provoditi ispod kamenja, eventualno “provirujući jednim okom” u očekivanju da im komad hrane bude serviran ispred nosa! Postavlja se sasvim opravdano pitanje: šta će vam takva riba u akvariju?  
    
« Zadnja izmjena: Listopad 29, 2011, 20:31:02 poslijepodne od ZorK »

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #19 u: Listopad 30, 2011, 00:24:22 prijepodne »
Evo sutra idem u more, da vidim iz druge perspektive :P
Ali i nači kamene od 50cm je probem, a to sam več brzo skužijo, da su anemone i slični organizmi na večim kamenima (može i manji, ali moraju biti dobro fiksirani)...one koje mogu valovi mrdat nema ništa.
More ima 15-16°C, ali bit če OK sa 5mm odjelom.

Od creusa sam več vidio te niti.I od ovog kojeg sam nazadnje odkopao je to puštao u vrečici, ali u akvariju više ne.

Danas sam bio na rivi pa smo sa sinom bacali kameje u more...dignem veči kamen i več sam mislio da sam naletijo na  Bunodactis verrucosu, jer je bila manja od actinie, baš neke boje ko kapučino, sa nekim prugama.Tek sam prije malo googlo i vidio da je to usvari Actinia Cari (meni do sada nepoznata), ali sam isto tako sretan :)

A šta se tiče Lepadogaster sp. - prvi put sam tu ribu vidio, pa me jako zanimalo šta to je.Probo sam nešto googlat ali neuspešno.Vidijo sam da je kod nas zaštiten.
U svakom slučaju je nisam imao namen stavljati u akvarij.
Od riba imam samo još jednu želju, a to je Lipophrys (Blennius) nigriceps, ali prvo bi jednu obstoječu babicu pustijo.
Ali mislim da ove godine neće biti ništa od toga, jer mislim da sutra zadnji put ulazim u more ove godine, i nije tako česta ovde (bar mislim da ne :D)

Danas je društvo Aquanubis (moj primarni forum :)) imao organiziran izlet u Pulu u akvarij Port Verudella.
Jako mi je žao da nisam uspjeo sa njima :(
Ali ok, imam u planu sa familijom u kratkom iči pogledat.

Pozdrav!

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #20 u: Listopad 30, 2011, 12:46:53 poslijepodne »
Evo mene iz mora 8)
Izgleda da je neki akvarista izbacijo iz avarija 2 komada Anemone Bunodactis verrucosa-e :D

Ozbiljno, potraga nije dala rezultata, pa sam usput malo školjki kupijo (dondole), i kad sam rukom razpuho pjesak zagledam ja neku skupljenu anemonu, i več po boji i uzorcima sam znao da nije neki cereus.
Opet ja u potragu, i opet ništa...pa prebacim ponovo na dondole, i evo ti vraga još jednom naletio na jednu malu :)
Mala je odma otpala sa kamena, veču sam sad skinijo kod kuče (tamo je mekan kamen - možeš ga rukom lomit, pa sam odlomijo oko nje koliko sam mogao, ostalo kod kuče)
Tako da imam sad 2 primjerka, jedan oko 3cm u premjeru, a mali 1cm.
Malog sam stavijo na kamenje, večeg u podlogu.

Ajde mi molim samo potvrdi da li je to to (da nije pulcher?!) ili nešto treče :P

Offline ZorK

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 242
  • Lokacija: Beograd
  • Condylactis aurantiaca
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #21 u: Listopad 30, 2011, 21:28:28 poslijepodne »
Odlično. Mada, anemona na slici mi mnogo više liči na mlađi primerak vrste Sagartia troglodytes, no na kapitalca Bunodactis-a (Aulactinia) verrucosa-e. B. verrucosa je dosta sitniji od Sagartia-e.Vrlo retki su primerci sa telom te veličine. Imaju relativno mali broj pipaka, ali su im pipci po pravilu mnogo intenzivnije boje – imaju “jače” šare. Karakteristične su velike bele fleke i tamne pruge. Sasvim je moguće da ona druga, sitnija  anemona pripada toj vrsti – kako joj izgledaju pipci? U svakom slučaju niste pogrešili. Obe vrste su provereno zahvalni stanovnici akvarija. Inače, u vašem kraju mogu se pronaći još neke zanimljive vrste sitnijih anemona, mislim da će biti prilike da nešto i o njima napišem. Kako ste počeli sakupićete lepu zbirku u akvariju! Poz.

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #22 u: Listopad 30, 2011, 23:39:09 poslijepodne »
Ova velika se je tek sad otvorila, a mala nije još.Kad sam bio u moru sam obe vidio otvorene i činile su se mi iste.
Ova velika ima pipke prozirne, sa bjelim lisama, i ima mali broj pipaka.Probat ču sutra poslikat sve organizme i posebno ova dva nova.
Ako ima još nekih vrsta bi rado znao, jer je puno lahkše kad znaš šta tražiš.
Ali ipak je akvarij več krcat, tako da mislim da imam dosta :D Ali zanima me tako, da znam :)

Malo prije sam sa lampom gledo tu anemonu, kad vidim pistol shrimpa kako leži na strani, a pored babica koja diše vrlo brzo.
Izgleda da ga je babica lovila, pa ju je sa ''pištoljom'' uhvatijo za usta!!!
I klješta se odlomila i ostala joj na ustima!
Odma kako sam je odrešijo klješta je opet skočila na njega, ali ga je vukla preko Cereusa, tako da ga je on smazo i za 30 sec se več nazat otvorijo kao da ništa nije bilo.
Baš mi je žao bilo za raka, i da neče više pucketat u akvariju, ugledam u rupi još jednog.
Evo škljocnijo sam sliku na brzinu prije intervencije

Offline ZorK

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 242
  • Lokacija: Beograd
  • Condylactis aurantiaca
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #23 u: Listopad 31, 2011, 21:58:59 poslijepodne »
Izgleda da je tu stvarno bilo žešće tuče! Ova babica je naravno Salaria pavo. Jeste jako mlad primerak, ali ipak smatram da bi bilo dobro da ga što pre izbacite iz akvarija. Pisao sam skoro ovde: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52442.100 o svom mišljenju i iskustvima u vezi sa ovom vrstom. Akvarij kolege Karasa i vaš su iste veličine. Biće uskoro novih fotografija? Zanima me da li će sa većom sigurnošću biti moguća identifikacija male anemone. To što se vrlo lako (sama) odvojila od podloge govori u prilog hipotezi da se ipak radi o Bunodactis-u Tako nešto je tipično za ovu vrstu, ali ne i za Sagartia-u.Poz.

Offline Labrax

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 80
Odg: šta staviti u 60 l akvarij?
« Odgovori #24 u: Listopad 31, 2011, 22:29:52 poslijepodne »
Imao sam i u planu izbacit ovu babicu i zamjenit sa drugom.

Ona mala anemona se je malo prošetala, a bila je i cjeli dan zatvorena i nisam uspjieo slikat.
Sad je otvorena, ali ne bi sada svijetla palijo, ali bit če i teško slikat jer se je malo zavukla :(
Ali tako na oko su identične, obe skoro prozirne pipke sa belim flekama.
Danas se je ova veča nenormalno razvukla...sa horizontalnim pipcima mjeri u prosjeku skoro 10cm!!!
I jako je osjetljiva na svjetlo - kad posvjetlim na nju sa lampom se odma malo stisne (isto ova manja), ako to nešto znači.
Ovako po slikama sa interneta bi reko da su oba Bunodactis verrucosa.
Sutra ču probat napravit čimbolju sliku.

Pozdrav