Ožujak 28, 2024, 09:48:54 prijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Projekat “Dijelimo vode” Održana radionica na temu očuvanja biološke raznolikost  (Posjeta: 2904 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline babijelena

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 1
Radionica u organizaciji WWF mediteranskog programa održana je 25. i 26. maja u Parku prirode Hutovo blato, a cilj radionice bio je okupiti na jednom mjestu predstavnike vlasti, ekologe i predstavnike WWF-a da bi mogli da razgovaraju o biološkoj degradaciji Hutovog blata. Radionica je organizovana da bi ukazala na ugroženost biološke raznolikosti ovog područja izazvane ljudskim faktorom, te da bi se kroz razgovor pronašla moguća rješenja.
WWF, kao organizator radionice, u sklopu dvodnevnog programa, pokazao je, koristeći evidentne dokaze, koji je stepen ugroženosti voda Neretve i Trebišnjice pruzrokovanih uglavnom hidrotehničkim zahvatima uzvodno.
Ključne teme radionice bile su degradacija Hutovog blata, naučna analiza o ekološkim potrebama biljaka i životinja na ovom području, kao i prijedlozi za obezbjeđenje veće količine vode s ciljem ispunjavanja ekoloških potreba Hutovog blata. Najvažniji aspekt radionice je da je otvorena konstruktivna rasprava najvažnijih korisnika voda istočne Hercegovine u cilju pronalaženja optimalog rješenja za očuvanje močvara Hutovog blata koje su od međunarodnog interesa.
„Ovom radionicom se otvara javna rasprava o najoptimalnijem rješenju za ekološki prihvatljive proticaje Hutovog blata. WWF-ov stručni tim je za raspravu pripremio sedam rješenja o kojima se detaljno diskutiralo na radionici. Nastavak je za četiri tjedna kada će se nakon internih konzultacija svih sudionika usvojiti preporuka o najprihvatljivijem rješenje te odrediti mjere kako bi se pristupilo ostvarenju ovog ili ovih rješenja,“ rekao je Zoran Mateljak, vođa projekta WWF-a u Mostaru.
Na radionici su učestvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstvo turizma, trgovine i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije, Ministarstvo poljoprivrede, šumerstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije,  Elektroprivreda RS,  Elektroprivreda HZHB, Agencija za vodno područje sliva Jadranskog mora, Agencija za vodno područje Trebišnjice kao i gosti sa Sveučilišta iz Dubrovnika, Svjetske banke, opštine Kula Norinska, grada Metkovića i Elektroprojekta Zagreb.
Projekat “Dijelimo vode”
Projekt “Dijelimo vode” je započeo 2007. godine s ciljem unaprijeđenja očuvanja bilološke raznolikosti i zaštite prirode putom poboljšanja gospodarenja vodama u rječnim bazenima Neretve i Trebišnjice. Danas u slivu Trebišnjice postoje četiri hidroelektrane, a planira se izgradnja još tri velike. Postoji i plan preusmjeravanja vode u sliv Trebišnjice radi eksploatacije hidroenergetskog potencijala. Sve ovo predstavlja dugoročnu prijetnju njenoj raspoloživosti za potrebe ljudi i svijeta prirode.
Zahvaljujući svojoj velikoj bioraznolikosti, Park prirode Hutovo blato stekao je status močvarnog područja od važnosti po Ramsarskoj konvenciji (Svjetska konvencija za zaštitu močvarnih područja). Slično kao što “srce ispumpava i upumpava krv kroz organizam”, tako se i Hutovo blato napaja vodom.

Offline Vedran

  • Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 8100
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Lokacija: Berlin
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: Projekat “Dijelimo vode” Održana radionica na temu očuvanja biološke raznolikost
« Odgovori #1 u: Svibanj 28, 2010, 16:45:24 poslijepodne »
 :up:  super !

iako me uvijek malo demotivira ovaj sistem, prvo se nešto generalno rasturi, a onda, da bi se "dokazalo" da se napravila glupost, znanstvenici moraju godinama proučavati i gomilati dokaze, dok ekipa koju živo boli briga crta nove projekte, bez ikakvih ekoloških normi, sa idejom da se opet napravi, bez ikakvih konzultacija, pa da se nakon toga opet skupljaju dokazi da je naškodilo prirodi i ....

a možda mi se samo čini da je to taj sistem...  :D