Travanj 16, 2024, 12:32:12 poslijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Xenopus Laevis za neznalice  (Posjeta: 2157 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline guppy world

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 694
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
Xenopus Laevis za neznalice
« u: Veljača 12, 2011, 16:21:36 poslijepodne »
Nakon punih 4 godine otkako posjedujemo ovu slatku žabicu odlučili smo vam je malo predstaviti.
Dobili smo je prilikom jedne razmjene riba jer tadašnji vlasnici nisu željeli imati je u akvariju. (u zoo dućanu su im je prodali pod drugim imenom).
Tako smo se isprva našli u čudu - kako sa njom i nak oji način je hraniti.

Surfali smo internetom i pregledavali mnoštvo tema a onda smo se i opustili - vrlo ju je jednostavno držati.
Potpuno je vodena, ne izlazi nikada na kopno. I nije izbirljiva, jede sve ponuđeno.
Najzanimljivije - pokazalo se sa godinama - ne dira ribe oko sebe.
Po prirodi ima jako slab vid i jede jedino što joj dođe u blizinu. Dodatno ima problem - jedina je žaba bez jezika i ne može uloviti hranu na taj način. Umjesto toga prednjim šapama nastoji zagrabiti ispred sebe i istovremeno ugurati si u usta.
Kako je sad već sasvim odrasla, spora je pri tome i zna "mlatarati" oko sebe po par minuta :D.
Doskoćili smo njenoj nevolji i zadnjih pola godine je na prehrani - kišnim glistama! Iste je jako rado prihvatila pa sad imamo problem što je počela odbijati drugu hranu.


Iz čiste ljenosti trenutno u prvom postu nećemo navesti linkove ( a mogli bismo jer ih ima podosta) i umjesto toga samo ćemo staviti par fotografija. (običan vulgaris mobitel. Al ise ipak malo vidi)

Offline guppy world

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 694
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
Odg: Xenopus Laevis za neznalice
« Odgovori #1 u: Veljača 12, 2011, 16:33:21 poslijepodne »
 oni koji vole otići u zagrebački zoo vrt evo podatak da je imaju u svojim nastambama:
http://www.zgzoo.com/hr/zivotinje-i-biljke/nase-zivotinje/vodozemci-amphibia/zabe-anura/africka-zaba-pandzasica-albino-xenopus-laevis/

a tu je i link na google tražilicu:
http://www.google.com/search?q=Xenopus+Laevis&rls=com.microsoft:hr&ie=UTF-8&oe=UTF-8&startIndex=&startPage=1&rlz=1I7SKPT_en

i jedan lagani prijevod koji tek treba dobro dotjerati:

- VRSTE SHOWCASEU -
 Afrička Clawed žaba (Xenopus laevis)
Alan BECK


 
Uvod

Iako je afrički Clawed žaba, Xenopus laevis, obično se vidi u zatočeništvu, malo autoritativni informacije o stočarstvo i uzgoj dostupan je ležao javnosti. S obzirom na činjenicu da je ova žaba je poznato da se znanost još od 19. stoljeća, kao primjetan nedostatak informacija je doista nevjerojatna. On je također nesretan, kao afrička Clawed žaba čini idealan ljubimac za iskusan herpetoculturists i čin novaka podjednako, ako svojim jedinstvenim potrebama su odgovarajuće ispunjeni.
Pitanja u vezi pravilne prehrane, stanovanja, rasvjeta, temperatura, itd. stalno susreću, ne samo na USENET je grupa rec.pets.herp raspravu, ali iu drugim herpetocultural forume kao dobro. Izgledno, ovaj list će se moći razjasniti afričke Clawed Frog's osnovne uvjete, tako da vlasnici konačno će moći da se osjećaju sigurni njihove optužbe primaju najbolju moguću skrb.
Pozadina
Afrička Clawed žaba ilustrira ideju da je priroda nerado nered s uspješnu prilagodbu. . Dobro očuvani fosili Xenopi su pronađeni iz krede, a laevis nigdje je ugrožena čak i danas.  Naprotiv, ljudska trgovina je služio za uspostavljanje održive kolonije ovih anurans u brojnim područjima i izvan svoje matične raspon, kao što su južnoj Kaliforniji i Arizoni. Za tobožnje svrhu zaustavljanja njihova nekontroliranog širenja, zakon zabranjuje njihov posjed je na snazi u tim i brojnim drugim regijama. Dakle, lokalnim propisima treba se konzultirati prije nego se donese odluka za smještaj xenopi, i oni nikada ne bi trebao biti pušten u divljinu nigdje i ni pod kojim uvjetima.
Xenopi su grupirani u obitelji Pipidae, svi čiji su pripadnici u potpunosti vodene i tongueless. . Osim toga, sve Pipids utjelovljuju niz drugih izuzetne karakteristike: klinastog oblika tijela koje dorsoventrally je spljošteno, malih, gore-gleda očima, nema vidljivih eardrums, jedinstveni vocalizing aparata ne zahtjeva napuhavanje vrećama, bez zubi, vrlo sklizak ljuštura, itd. . Xenopus laevis je možda najpoznatiji od 14 vrsta roda u Xenopus. Svi su izvorni samo za sub-saharskoj Africi, gdje su obično poznati kao Platannas.  Izraz "Xenopus" je latinski za "osebujan stopala," apt opis ogroman isprepleteni, pet vrhom, tri-clawed stražnje noge tipične skupine. "Laevis" znači "glatko". Ostali Pipids uključuju tzv Surinam Toad (Rod Pipa) Srednje i Južne Amerike, možda jedan od svjetskih najčudnijih gleda anurans, kao i deminutiv zapadnoafričke Hymenochirus i Pseudohymenochirus.
Da biste dobili osjećaj za Xenopus stočarstvo, jednom moraju shvatiti kako oni žive u divljini. Clawed žaba je preeminently stvorenje stagnacije bazeni i rukavaca nastali na podlozi dubokog blata. Njegov visoko-razvijena pluća omogućiti da dobiju praktično sve potrebne kisik na površini, dapače, bez stalan pristup zraka to će brzo umrijeti. Tako, xenopi patrole izrazito mutna tekućina okruženju često uguši s truljenja organskih materija. Njihovo izuzetno osjetljive ruke, četiri na svakoj ruci, i sofisticiran pobočnoj liniji sustave omogućiti im da žive pronašli plijen jednostavno, čak i kad se krije u blato i detritus. S obzirom na ove uvjete negostoljubiv, međutim, oni također imaju razvili sposobnost pronalaženja po mirisu i učinkovito troše nonliving namirnica - rijetka adaptacija u anurans i onaj koji se često daje Xenopus značajnu prednost kada nenamjerno transplantiranim na druge dijelove svijeta.
Budući da Clawed Frog's niša sprječava drži fizičkog teritorija kao i više zemaljskih kolegama napraviti, to anuran uobičajeno koristi strategija preživljavanja koje minimiziraju konkurenciju s odraslim conspecifics. Na primjer, žene imaju tendenciju da se tiho izvidjeti područja iznad površine vode za buduće obroke, dok su mužjaci često vole aktivno u potrazi za hranom po dnu.
Kada Clawed Frog's plitko progoni suho, kao i oni često učiniti tijekom duge vruća ljeta, to Burrows do jednom nogom u blato do aestivate, pažljivo uređenje tunela pa zrak otvor ostaje otvoreno. Xenopi mogu provesti i do deset mjeseci u ovom neaktivno stanje. Uhvaceni Clawed žabe mogu živjeti 15 godina, ali tipični životni vijek za divlje i divljih xenopi, uključujući i one koje aestivate, nisu utvrđene.
Iako Clawed Žabe se ne zna da je otrovan za sve životinje, oni posjeduju kemijske obrane, koji pružaju zaštitu od grabežljivaca i te bolesti. blago sumnjiv miris su izlučivati odbija mnoge kralježnjaka grabežljivaca, osobito onima izvan Xenopus 'native raspona. Osim toga, oni stvaraju organski spojevi nazivaju magainins koji imaju snažan antibiotik, antifungalni, protuparazitni, i antivirusno djelovanje. U tijeku istraživanja o magainins i drugih tvari koje proizvodi Clawed žabe već je dovelo do nekih korisnih lijekova, s mnogo više u pučina.
Xenopus laevis je bio prvi kralježnjaci da se uspješno klonirana i je putovao na brodu space shuttle u nekoliko navrata.
General Husbandry of Juvenile & Adult Clawed Frogs Opće Gospodarsko maloljetničkog i odrasle Clawed žabe
Afrička Clawed Frog's idealan zatočeništvu okoliš jest onaj koji oponaša što bliže prirodne uvjete pod kojima se normalno nalazi. Sljedeći bi trebao biti zaposlen kao osnovne smjernice:
Housing Kućište
To su strogo vodi anurans. Najmanje 1 galon vode po životinji, s dubine ne više od 12 inča, a ne manje od šest godina. Ne koristite destiliranu vodu. Boce vode iz slavine treba stajati otvoriti za najmanje jedan dan prije nego što se ulije u spremnik za outgas klor i srodnih kemikalija. Alternativno, 2 malen (1 mm kocka) kristala natrij tiosulfat mogu biti dodan u svaki galon bocu najmanje 1 dan prije upotrebe.
Afrička Clawed žabe su posebno prilagođeni za voda stajaćica uvjetima. Iako je estetski ugodan čuvar mehaničke i / ili električne filtriranje uvijek stvara nepovoljne dugoročne učinke na žabe. Stalno kretanje vode, bez obzira koliko male se osjeća kroz visoko razvijene bočne linije sustava i rezultate u teškim stresom. Učinak je podmukao i može biti u odnosu na ono što će se dogoditi da čovjek, ako (a) on bili prisiljeni živjeti tamo gdje sandblasters i strojne čekiće su bili u upotrebi 24 sata dnevno.
99% vode bi trebalo mijenjati spašavanja, sifon, i / ili spigots svaka 3-4 dana, ili kad god to postaje vrlo mutna. Kada ste u dvojbi o promjeni vode, pokušajte griješiti na strani čistoće, iako ekstremni fastidiousness je nepotrebno. U svakom promijenite vodu koristiti ručnik za uklanjanje bilo algi i akumulirane eksudat koji oblik na zidovima spremnika, ali ne koristite bilo koju vrstu algi-inhibiraju ili vode-pročišćavanje kemikalija, osim minuskula količine natrij tiosulfat je gore spomenuto.
Metalni ioni su otrovni za xenopi, smanjuje njihovu otpornost na infekcije. Provjerite apsolutno sigurni da nema metala bilo koje vrste u ili na spremniku ili na koje vode može kapljice i padati natrag u spremnik, npr. od ekrana ili rasvjetno tijelo. Nikada ne čistite spremnik s sapuna ili kaustike ili dopustiti takve spojeve dođe u dodir s vodom. Ne koristite štetočina-trake ili insekticida u blizini spremnika.
Clawed žaba je vrlo udobna u asketski okruženju, pod uvjetom da su prikladno prostran. Ne koristiti podloge od kamenčića, jer oni mogu slučajno biti ingested. Izbjegavajte živih biljaka, kao žabe ih iščupati brzo. Nekoliko sterilizirano srednje do velike stijene su dovoljni za razbiti monotoniju fizičke običan tenk.
Odrasli xenopi može lagano biti obrađene, iako su notorno sklizak. Oni nikada ne smije biti zaplijenjeno, međutim, zbog svoje tanke prste može biti slučajno upletena i amputirana je čak i najfinije mreže. Budući da lako osušiti ih nikada se ne smije držati u suhom stanju za više od nekoliko minuta.
Lighting & Temperature Rasvjeta i temperature
Izbjegavajte krajnosti. Posebice, ne izlažite spremnika do bilo kakve izravne sunčeve svjetlosti, vrlo svijetle umjetno svjetlo, ili temperatura iznad 90 stupnjeva ili ispod 40 stupnjeva, F. žabe su najugodniji s indirektnim osvjetljenje tijekom redovitog ljetnog vremena i temperature od 60 do 80 stupnjeva, F., odnosno uobičajene unutarnje temperature. Kao pravilo, ako ste zadovoljni u okruženju gdje se nalazi tank, xenopi će biti previše. Clawed žabe nemaju posebne zahtjeve UV osvjetljenje.
Food Hrane
Xenopi treba hraniti jednom dnevno s toliko hrane kao i oni će konzumirati u 15 minuta.  Izbjegavajte overfeeding, samo oblaci vode. Sadržaj afričke žabe će se često uzima hranu od svojih čuvara na prstima. Oni će grickati čuvar previše, ali njihove bezubi usta ne može učiniti nikakvu štetu. U divljini, Clawed Žabe su sretni da ručati na žive, mrtve i umiruće člankonožaca, komadići organske smeće, a labav materijala iz putrefying leševima raznih kralješnjaka. Za zarobljenik uzoraka, Reptomin (tm) štapići su izvrsni osnovni zbivati kao i mnogi drugi jako bjelančevinast namirnica sastavljena prvenstveno za vodene kornjače.
Postoji nekoliko bioloških opskrbu kuća (npr. Tri rijeke vodozemca, Karolina Biološki, itd.) koji nude uravnotežena hrana formulirana posebno za ovu anuran. Komadi mršavih sirove govedine, insekti i larve, mačka i pas hrane, škampi, crva, itd. mogle biti ponuđene. Dodatak kalcija ili vitamina je nepotrebno ako se stručno uravnotežena formula hrana koristi kao dijetetski sortirano.
Tadpoles Punoglavaca
Široka, plitka vodenim prostranstvima koja su dom Xenopus osigurati minimalan kontakt između zdravih žabe larve i odrasle. No, u zatočeništvu situacijama dva moraju biti potpuno odvojene, čak i svježe metamorfoziranim Xenopi brzo će napraviti jelo sibling tads ako dao priliku.
Clawed žaba punoglavci su som-like barbels i plivati u glavu-dolje položaj. Oni imaju nešto različite zahtjeve od njihovih metamorfoziranim conspecifics. Konkretno, oni su isključivo filtar-dodavači bez rašpanje usta. Dakle, osim ako hrana cirkulira slobodno u vodi kao mikrona veličine čestica se ne može iskoristiti. Kako osigurati pravilan stupanj cirkulacije fluida oko svakog TAD, repovima vibriraju neprekidno na način koji podsjeća na sivi plamen gori ispod vode.
Bez obzira koliko veliki ili mali tenk ne bi trebalo biti manje od 1 l vode po punoglavca. Jaje u prahu je idealan hrane, ali zlatna ribica pahuljice tlo iznimno fine žbuke i tučak s se može koristiti kao alternativa.  Svaka TAD bi trebao dobiti samo dovoljno prahu dnevno da lagano pokriti 14-točka veliko slovo O. Overfeeding tads predstavlja realnu opasnost za životinje, kao svoje škrge ne može obraditi potreban kisik kad se voda začepljen čestica hrane. 98% od punoglavca vode mora biti promijenjena u jednom danu, čak i ako se čini da se savršeno jasno. Clawed žaba tads su vrlo delikatna i ne bi trebalo dodirivati ili zabio. Njihova premlaćivanje srca i smotan srebrno crijeva su jasno vidljive kroz transparentne kože. Xenopi često proizvesti visok procenat genetski neispravne potomstvo.
Mating Parenje
Xenopi spolno su zreli u 10 mjeseci do 1 godine. U to vrijeme spol je jednostavno. Mužjaci vokalizirati često tijekom večernjih sati, imaju glatku sapi su 1 / 2 veličine ženki, relativno mršav, tamne i razvijati parenje jastučići na undersides od svoje ruke i podlaktice. Ženke su bucmast, gotovo posve tiho, i posjeduju kloakalne produženja; kreću se između 3 i 6 inča gubica-to-oduška. Parenje putem ingvinalna amplexus može odvijati u bilo koje vrijeme, ali je češća tijekom proljeća, do četiri parenja godišnje prijavljene su za parove kompatibilni.
Mnoge zanimljive i provokativne tehnike su pokušali potaknuti parenje, ali rezultati ostaju kontroverzne. Jedan faktor je jasno, no: žabe mora dati znatno više prostora nego što je uobičajeno. Za 2 mužjaka i 2 ženke, 5 do 50 litara vode na dubini od 8 do 9 inča je primjerena. Voda bi trebao biti je zadržao čist kao moguće, a njegova temperatura mora biti oko 70 stupnjeva F. Parenje se najčešće odvija kasno noću kada žabe otkriti niti jedna druga aktivnost, pa to je izazov promatrati. Sticky jaja su izbaciti pojedinačno, sa stotinama ekstrudirani tijekom 3 do 4 sata. Unutar očito uskim granicama, brzina metamorfoze je izravno proporcionalno na temperaturu vode. Prosječni interval od jajeta do froglet je oko 6 do 8 tjedana.
Metamorphosis je kritičan događaj, budući da su cijeli krvožilni, probavni i živčani sustav reorganizira u kratkom vremenskom razdoblju. Posjednik mora biti posebno zabrinuti radikalne promjene u prehrambenim navikama: dok je Žaba Clawed punoglavci mora filtar-feed, kratka crijeva novo transformirao maloljetnika (i kasniji odrasli) mogu smjestiti vidljiva krutu hranu. Kako osigurati prikladno zbivati se nudi, sljedeći bi trebao biti pažljivo promatrati.  Massive morfološke promjene će biti navedeno ubrzo nakon prednji udovi pojavljuju, a rep je energetski vibracije će se usporiti i konačno zaustaviti.Tijekom ovog razdoblja, hranjenja s hranom u prahu treba nastaviti kao i obično. Međutim, kada rep jasno počinje izrod žaba koje proizlaze hrana iz njega sama, a hranjenje nije potrebno. U tom vrlo kratkom privremene, trajne u prosjeku od 4-5 dana, kad je životinja uravnotežen na razvoju rubu između punoglavca i žaba, bez vanjskog hrana može biti apsorbiran. Uskoro, rep smanjuje za ništa, ali mali panj. U ovom trenutku odraslih hrana bi trebala biti ponuđena. Novo metamorfoziranim žaba prvi redoviti obrok bi trebao biti osobito ukusan: nekoliko malih slivers lean, sirove govedine su dobri. U razdoblju između nastanka prednje noge i prvi prihvaćanje čvrste hrane je oko 10 dana.
Xenopus froglets su krhka stvorenja dovoljno mali da stane u prosjeku veličine poštanske marke, tads su znatno duže. Njihove stražnje noge su toliko prozirna butne kosti se mogu vidjeti jasno. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci žaba prirodne obojenosti će se pojaviti, a noge će postati neprozirna. Jednostavan vocalizations od muškaraca može se čuti čim mjeseci nakon metamorfoze.
Final Notes Završne napomene
Dok Clawed žaba može obično se sresti iu laboratorijima i trgovina za kućne ljubimce, to nije dosadna životinja. Upadljivo "socijalnih" i inteligentan anuran, njegov način života još uvijek drži mnoge tajne i za one koji nisu izgubili sposobnost da čudo na prirodu. Na primjer, nitko još ne zna koliko poziva xenopi koristiti ili karakteristike i svrhu takvih vocalizations.
Djelomično bibliografija priloženoj uz ovaj list. Dok je mnogo informacija o Xenopus je squirreled daleko u opskuran akademskoj literaturi, one s vremenom, energije, i hrabrost da prostudirati da će naići na mnoge fascinantne intelektualne tretira. Dugo vremena potvrdio obožavatelj Xenopus laevis, autor je pokušao svoje najbolje učiniti pravdu na osnovne Clawed žaba uzgoja u kondenziranom obliku. Da biste ostvarili ovo je liberalno izvučeni iz osobnih, izjavu, popularne i znanstvene izvore. Ipak, ako imaju pogreške velike ili male gmizati u, oni su svoju odgovornost sam i puno žao. Posebna zahvalnost zbog Andy Broome, Tuomas Koivu, a Nathan Tenny za njihove vrijedne uvide, opažanja i stipendije.
Relevantni dopune, anegdote, komentari, ispravke  i / ili upite mogu biti proslijeđene me na e-mail adresu ispod.
Happy herping! Sretan herping!
ODABRANI BIBLIOGRAFIJA
Alper, Joseph. Alper, Josip. "Frog Factory" _Science 85_ May 1985 pp. 70-74 Anonymous. "Žaba Tvornica" _Science 85_ svibanj 1985 str 70-74 Anonymous. Frog care literature 1983 (Massapequa, NY: Three Rivers Amphibian, Inc.) Žaba skrb književnost 1983 (Massapequa, NY: Tri rijeke vodozemca, Inc)
Behler, John L. & King, F. Wayne. Behler, Ivan L. i King, F. Wayne. _The Audubon Society Field Guide to North American Reptiles and Amphibians_ (New York: Alfred A. Knopf) 1979 pp. 423-424 _The Audubon Društvo Field Guide na sjevernoameričkom Reptili i Amphibians_ (New York: Alfred A. Knopf) 1979 str 423-424
Breen, John F. _Encyclopedia of Reptiles and Amphibians_ (Neptune City, NJ: TFH Publications) 1974 pp. 442-451 Breen, John F. _Encyclopedia gmazova i Amphibians_ (Neptun City, NJ: Publikacije TFH) 1974 str 442-451
Frank, Norman. Frank, Norman. " Xenopus The African Clawed Frog" _Reptile & Amphibian Magazine_ Sept./Oct. "Xenopus afrički Clawed žaba" _Reptile & vodozemac Magazine_ rujan / listopad 1990 pp. 34,36,60 1990 str 34,36,60
Grenard, Steve. Grenard, Steve. _Medical Herpetology_ (Pottsville, PA: NG Publishing) 1994 pp. 3-13 _Medical Herpetology_ (Pottsville, PA: NG Publishing) 1994 str 3-13
Halliday, Tim R. & Adler, Kraig eds. Halliday, Tim R. & Adler, Kraig EDS. _The Encyclopedia of Reptiles and Amphibians_ (New York: Facts On File) 1986 pp. 43-44, 52 _The Enciklopedija Reptili i Amphibians_ (New York: Činjenice u spisu) 1986 str 43-44, 52
Mattison, Chris. Mattison, Chris. _Frogs & Toads of the World_ (New York: Facts On File) 1987 pp. 64-65,152-153 _Frogs I žabe od World_ (New York: Činjenice u spisu) 1987 str 64-65,152-153
Rose, Walter. Rose, Walter. _The Reptiles and Amphibians of Southern Africa_ (Cape Town: Maskew Miller) 1950 pp. 23-34 _The Vodozemaca i gmazova južne Africa_ (Cape Town: Maskew Miller) 1950 str 23-34

« Zadnja izmjena: Veljača 12, 2011, 22:16:27 poslijepodne od mima&dominik »