Ožujak 28, 2024, 11:25:21 prijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: kineski akvarijum-trazhim savet  (Posjeta: 6065 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline redsonja

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 5
kineski akvarijum-trazhim savet
« u: Lipanj 26, 2007, 12:36:00 poslijepodne »


Pozdrav svima


Jas sam novi chlan ovog foruma i trazhim jedan savet od vas. Bila sam i na drugom forumu, ali nisam dobila odgovor na potanje. Evo shta sam pitala:


Nedavno sam kupila gotov kineskiakvarijum, marka mj baolai, sa zaobljenim staklom,postoljem i poklopcem. Dimenzije 120 -70 -48, oko 380 litara. Akvaristika mi nije nepoznata stvar, chuvala sam ribice za vreme srednje shkole i studentske dane, pa sam imala pauzu od nekoliko godina.Od vas trazhim nekoliko saveta oko bezbednosti prije nego shto napunim svoj akvarijum vodom. Ovako. Prva stvar koja mi stvara problem je postolje koje je izradjeno od iverice, koja je debela oko 1 sm. U radnju tvrde da je postolje sigurno i testirano, ali me moj suprug razubegjuje da mozhda to postolje i nije bash toliko bezbedno. (On se nikad do sad nije bavio akvaristikom, pa je dosta skeptichan i plashi se tolike kolichine vode u sobi).
Nazhalost nema slike da vam pokazhem pa cu sve morati da vam opishem rechima, a maternji jezik mi nije ni srpski ni hrvatski, vec makedonski, pa mi ne zamerite ako ne kazhem bash sve gramatichki pravilno:))).


Ali evo link od kineskog proizvogjacha, ovakav akvarijum sam kupila:


http://www.minjiang.com.cn/english_picabout.asp?id=289



Postolje odozgo je jedna plocha, iverica naravno, koja je sa strane debela oko 2 sm, a po sredini je oko 1 sm. Isto je i sa donjom plochom. Postolje ima chetiri vertikalno postavljene police, koje bi trebalo da budu dovoljno da drzhe akvarijum, ali razmishljamo dali da ga pojachamo tako shto cemo prilepiti na svaku vertikalnu policu josh jednu. Josh mislimo da drvofiksom oblepimo svako mesto gde se police spajaju sa gornjom i donjom plochom. Vec smo promenile nogarke postolja sa onakvih koju s pomoc shrafova mogu da se produzhe ili smanje radi njegove tachne nivelacije. Kad bi postolje bilo drveno u kombinaciji sa metalom, ove moje dileme ne bi postojale. Ako neko vec ima ovakav akvarijum molim nek mi kazhe dali je sve u redu s postoljem ili me postavetujte dali i kako da ga pojacham.


E sad akvarijum.Staklo je 10 mm. Nema duplo dno. Gore ima potrebna pojachanja od stakla. Na gornjim i donjim ivicama ima okvir koji je plastichan. Ispod donjeg stakla ima stiropor, za koji ne znam koja mu je svrha jer akvarijum ne lezhi na njemu, vec na okvire. Izmegju stiropora i postolja ima 6 mm. Naglasila sam da je okvir plastichan, pa ne znam dali kad postavim akvarijum da namestim josh jednu plochu stiropora ispodi da celo donje staklolegne na postolje ili da ostavim ovako da lezhi samo na okvir. Ne znam dali sam jasna, nadam se da me razumete i da cete mi odgovoriti. Ako treba da mestim josh jedan stiropor, dali da ga skrojim tako da ne zahvati okvire, tako bi ceo pritisak valjda bio rasporedjen na celo dno, ili da novi stiropor postavim i ispod okvire.
To bo bilo to. Akvarijum divno izgleda, dobro je zalepljen, ne sumnjam u njegovu sigurnost, ali malo glavobolje mi zadaju postolje i plastichni okvir koji bi trebale da izdrzhu celu tezhinu. Na slisi proizvoditelja, stiropora nema. U radnju mi kazhu da ne treba da stavljam nishto ispod, ali ja vas punooooo molim da me posavetujete.
Uskoro cu nabaviti podlogu, pesak i kamenje, ali prije no shto ga napunim, molim vas da mi pomognete oko ove moje dileme.


Hvala
 

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
kineski akvarijum-trazhim savet
« Odgovori #1 u: Lipanj 26, 2007, 13:09:00 poslijepodne »


Dobrodošla, nova kolegice!


E, vidio sam nedavno takav, ali manji akvarij...no, kako ga opisuješ, i ja bih bio skeptičan prema postolju i prema tim okvirima.


Moj akvarij od 120 l je na polici koja je napravljena od iverala 1,2 cm debljine i morali smo je pojačavati.


Dakle, mislim da bi bilo jako pametno da pojačatecijeli ormarić, ne samo vertikale već i ploču na koju će doći akvarij. (Stavite još jednu)Drugo, stiropor svakako stavi onako kako si predložila, jer će se time opterećenje ravnomjerno rasporediti po cijelom dnu, ne samo na okvir...to je puuuno stabilnije.... Ipak je to velika težina, još kad staviš podlogu i ostalu opremu...Uostalom, bolje spriječiti nego imat poplavu u kuči, pa nek bude i sve malo jače nego što treba.


Inače, bila si više nego jasna, i nemoraš se ispričavat na pisanju - ima nas ovdje puuuuno svakako pismenih, pa nikog to ne smeta!


I, čekamo slikice, kako stvarca napreduje!

Offline HELENA & MARKO

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 610
  • Dob: 42 Lokacija: Virovitica
kineski akvarijum-trazhim savet
« Odgovori #2 u: Lipanj 26, 2007, 13:19:00 poslijepodne »


Postolje se i meni čini pre slabim za tu litražu, kada staviš šljunak, vodu....računaj na težinu od oko 450kg(manje-više). Ako je moguće najbolje da postolje još pojačate nekom željeznom armaturom, šta je sigurno sigurno je.
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline redsonja

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 5
kineski akvarijum-trazhim savet
« Odgovori #3 u: Lipanj 26, 2007, 13:41:00 poslijepodne »


Hvala na odgovorima,


Mene buni to shto na slici proizvodjacha akvarijum je pun, postolje je isto, ispod nema stiropora, a i u radnji kazhu da je sve ok i da ne treba pojachanja. Chak na sajt kineskog proizvogjacha ima slika gde na isto takvo postolje ima akvarijumi i po 650 litara!!!!! Uh!


Kako da pojacham postolje?Kako da postavim zheleznu armaturu. Da rasklopimo celo postolje mozhda?


Hvala


P.S. jedva chekam da ga napunim. Poslacu vam i slike. Mislim da akvarijum izgleda fantastichno, ali postolje, ah postolje.....
 

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
kineski akvarijum-trazhim savet
« Odgovori #4 u: Lipanj 26, 2007, 13:53:00 poslijepodne »


Nemoj da te zavede slika proizvođača - često su to photoshop montaže, a ne pravi i puni akvariji - malo pogledaj pažljivije i bit će akvariji od 100 l jednakog izgleda kao oni pd 500 l!


Pojačanje je najbolje staviti uz vertikale kako je tvoj suprug predložio - to mogu biti i jake panel-ploče debljine najmanje 2,4 cm, postavljene uz vertikalne pregrade, možda čak s obje strane - smanjuje ti ormarić, no bolje tako nego ...


A metalne nosače možete dat izrezat na visinu vertikale i isto tako stavit... Možda najbolje da ti suprug malo smisli način....


A gore stavite jednostavno ploču koja se koristi za kuhinjske elemente, jaka je , a ima sigurno iste boje kakav je ormarić, pa se neče ni primjetit da je nešto dodano.

Offline redsonja

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 5
kineski akvarijum-trazhim savet
« Odgovori #5 u: Lipanj 26, 2007, 15:06:00 poslijepodne »


Ok, hvala


Znachi, radimo pojachanje i plus stavljam stiropor ispod. Samo ona kuhinjska plocha koju mi predlazhete za odozgo je sa pravim stranama, a moja je malo zaobljena, jer je i stako zaobljeno. To ce biti malo komplikovano da se iseche, a plus se rubovi moraju zamaskirati, u stvari zashtiti od vode.Snaci cemo se...


Pozdrav svima


 

Offline redsonja

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 5
kineski akvarijum-trazhim savet
« Odgovori #6 u: Lipanj 26, 2007, 19:06:00 poslijepodne »
Pozdrav
Reshili smo ovako: Postavicemo pojachanje uz vertikale. Odnosno na svaku vertikalnu policu prilepicemo josh jednu, sve dobro zashrafiti i na kraj dobro sve zalepiti na gornju plochu drvofiksom. Reshili smo da ne stavljamo josh jednu gornju plochu, jer smatramo da je pojachanje po vertikali dovoljno, jer vertikale nose svu tezhinu, zar ne? Shta mislite?
Sad drugo vazhno pitanje. Rekla sam vam da oko celog akvarijuma ima plastichni okvir koji nosi celu tezhinu, a vi ste mi predlozhili da tezhinu rasporedim na stiropor. Sam akvarijum vec ima stiropor, koji zaista ne znam zashto sluzhi jer ne dodiruje postolje. Vazhno mi je ovo. Dali da kad stavljam stiropor, ostavim stiropor i ispod okvir, pa da tako tezhinu nosi i okvir i celo donje staklo. (ako je da, onda bi trebala da krojim stiropor, jer izmegju donjeg dela i postolja ima 6mm). Ili da stiropor stavim samo ispod stakla, pa tako da okvir ispadne iz igre? Ili treca varijanta. Da uzmem staklo debelo 6 mm, postavim ispod akvarijuma, pa ispod svega stiropor, pa ce tako i okvir i celo dno nositi podjednako tezhinu? Uh, ovo mi je zaista teshko da reshim
Pish*te sta mislite. Moooooolim vas, ne mogu ovo smisliti sama.
Pozdrav, redsonja

P.S. Gledam na forumu sve ove vashe slike biljih akvarijuma. Neshto shto bi zhelela i ja da uradim. Gde nalazite sve to bilje? U Makedoniji, t.j, u Skoplju, bilje ne mozhe da se nagje ni za lek. Samo neki poluisusheni komadi amazonke i kriptakorine. A kod vas ima bash svashta. Ranije sam i ja imala shest-sedam vrsta bilja, ali sada ne znam gde da trazhim. Da idem u Ohridsko Jezero i da uberem od tamo neke alge, a?


 

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
kineski akvarijum-trazhim savet
« Odgovori #7 u: Lipanj 27, 2007, 09:37:00 prijepodne »


Pokušaj sa stiroporom, jeftinije je sigurno od stakla, i tak ga formiraj da "upadne" do postojećeg stiropora u okvir, i onda opterećenje ide preko njega, zajedno s okvirom, na postolje. By the way, glavnina težine se prenosi preko vertikala na pod, to je istina, no, ne znam koji je "raspon" između njih, jer ako je prevelik (veći od 40 - 45 cm), a horizontalna ploča tanka, može doći do progiba i zato sam ti savjetovao još jednu horizontalnu ploču.


Biljke kod nas, srećom, možeš kupit u dosta pristojnom broju, a i često ljudi poklanjaju na forumu svoje viškove. No, kako da ti dopremimo u Makedoniju...to je već pitanje...


Priznajem da ne znam kako bi se ponašale biljke iz jezera, iako nema logike da ne bi mogle uspijevati. Jedino možda problem bude temperatura - kolika je u jezeru, nebi smjela biti puno veća u akvariju, jer onda biljke koje su na nju navikle, kod viših temperatura propadaju. Ako se odlučiš na njih, onda ih svakako, prije stavljanja u akvarij, okrenute naopako, natopi petnaestak minuta u vrlo blagu otopinu hipermangana (da voda bude roza), a korijen nemoj, samo ga, prije vađenja i ispiranja pod mlazom vode nakratko umoči i odmah sve dooobro isperi i sadi!


Sretno, javljaj kako stvar napreduje!

Offline Oblacni

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 10
kineski akvarijum-trazhim savet
« Odgovori #8 u: Lipanj 27, 2007, 11:13:00 prijepodne »
Pozdrav svitu!!!!
Iman mali problemcic sa Borcima......stavija san mužjaku dvije zenke u akvarij i sve je bilo ok u pocetku, on je njih malo vata po akvariju, gricka ima peraje i to... E sad nakon nekih 10 dana one su se okrenule protiv njega i napale ga ( unistile su mu skoro cili rep)!!! Maka san ga u drugi akvarij dok se njioh dvi malo smire!! inace to je malo akvarij od nekih 20L!

Sta da radim, novi sam u tome!!!???

 

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
kineski akvarijum-trazhim savet
« Odgovori #9 u: Lipanj 27, 2007, 13:40:00 poslijepodne »
Heeeeej! Nemoraš stavljat na sve teme ista pitanja! Već će ti neko odgovoriti...a ako je velika frka, otvori novu temu, pa da vidiš---odgovor za čas!