Akvarij NET - FORUM

Aquascaping => Podloga => Autor teme: cann - Listopad 23, 2010, 17:43:15 poslijepodne

Naslov: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 23, 2010, 17:43:15 poslijepodne
čekao sam da prođe malo vremena pa da napišem svoja iskustva koja sam najprije čitao na barrreportu, vezano za zemlju za cvijeće, gdje je tom barr spomenuo samo u jednoj rečenici, da je zemlju moguće pripremiti na 2 načina, jedan onaj standardni koji traje od 3-4 tjedna, a drugo je prokuhavanjem..
nije mi se dalo namakti zemlju 3-4 tjedna, pa sam odlučio prokuhati i šibnuti u tank..
naime, on je naveo da ju se treba prokuhati kroz nekoliko minuta, ja sam svoju kuhao 10 minuta, znači dok voda uzavri, pa tek onda 10 minuta...
čitanjem po netu, našao sam zanimljiv podatak da nh4 koji se nalazi u gotovo svakoj zemlji za cvijeće, pri temperaturi od 140 stupnjeva c, oksidira u koristan nitrat..
nakon kuhanja, stavio sam ju van da se ohladi sa tom vodom, nakon toga lagano ispiranje u hladnoj vodi pa lagano ocjediti (ja sam sa rukom), i onda sam ju razlahlio u akvarij, da ne bude sabijena..
gore sitni šljunak 0,3-0,6 mm, jedno 3 cm i preko toga šljunak naprijed 3 cm, a iza oko 7 cm..
rezultat:
namjerno nisam htio mijenjat vodu na trodnevnoj bazi (to sam radio prije kad sam ju samo stavil u tank, a nisam ju namakal il kuhal), nego sam odlučio ostat na tjednoj..
jako sam zadovoljan, naime, u akvarij ne dodajem co2, vodu mijenjam tjedno, dodajem još i 20 ppm kno3 i 2 ppm kh2po4 tjedno prilikom izmjene vode, algi nema ni a od njih i mogu samo reč da je to to..
nema više muka po namakanju zemlje i čekanja nekoliko tjedana, sve je gotovo kroz nekoliko minuta il sat dva, ovisno o količini zemlje i o vašem akvariju..
p.s. žena je bila užasnuta kaj radim, al eto, da spomenem, nema nikakvog mirisa (mislim neugodnog) dapače, osjeća se miris ko da se kuhaju kesteni :D

možda nekome pomogone i svakako mogu preporučit ovaj način pripreme zemlje  :up:
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Pandorica - Listopad 23, 2010, 18:07:42 poslijepodne
svaka cast... meni si pomogao, drugi put me nece susjeda gledati kao nekakvu luđakinju koja je svaki dan do laktova u nekakvom blatu... :up: :D
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 23, 2010, 18:41:45 poslijepodne
Odlična tema!!!

Potvrđujem da odlično funkcijonira za sada
razlika kod mene je samo što sam ja spakiranu zemlju u najlonke prokuhavao (bilo me malo frka da će se najlonke otopiti, ali izdržale su 10 min kuhanja bez problema)

Nakon 3 dana od postavljanja akvarija su svi parametri vode bili uredu (filter je bio polu cikliran)
-Danas je prošlo nekih 2-3  tjedna i voda je dalje odlična (promjena 50% tjedno)
-Isto tako što se algi tiče; Ni traga...

-U mom slučaju, zemlju sam pojačao malo sa par šaka vulkanita i DIY CO2 sam spojio nakon prvog tjedna (za sada 1 mjehurić svake 3 sekunde), mada CO2 mislim da nije bio potreban, ali montirao sam ga samo da bude spreman ako zatreba, da ne moram skakati poslije )
Isto tako sam pripremio Zeolit u najlonki ako mi amonijak skoči, da ga ubacim u filter kad zatreba, ali za sada ništa, nije bilo potrebe.

Hvala Cann na ideji ... preporučio bi thread za "Sticky" ako se sponzori sajta koji dilaju podloge ne naljute...
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cigo - Listopad 23, 2010, 19:36:52 poslijepodne
mislim da dodaješ previše nitrata. Trebao bi izmjerit testerima ako možeš. Meni se pokazalo da bez dodavanja KNO3 u akvariju gdje imam zemlju, konstantna koncentracija NO3 oko 35-40 ppma. Naravno to ovisi i o drugim faktorima kao broju riba, promjenama vode, vrstama biljaka...

Ja trenutno imam glossu koja je veliki potrošać nitrata i širi se stvarno ok i jako zdravo izgleda.

Moja iskustva sa zemljom su za sada pozitivna što se tiće rasta biljaka. Jedini problem u zadnja dva postava koje sam imao s njom je bila boja crvenih biljaka... nikako da se zacrvene. Ima više faktora zašto je to tako, ali ja najviše sumnjam na zemlju. Upravo sam krenuo u provođenje nekoliko malo duljih eksperimenata da vidim dali je to tako ili je u pitanju neki drugi faktor.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 23, 2010, 19:45:16 poslijepodne
ne znam cigo dal si mislil na moj post, a mislim da jesi jer sam napisal da još uz zemlju dodajem nitrate..ajmo reč ko neki eksperiment, na onu temu da višak nutrijewnata ne uzrokuje pojavu algi, a mogu reč da stoji, samo kaj ja limitiram sa fosfatima, pošto nema co2..živine nema nikakve unutra pa onda sa te strane ne mogu potvdit dal njima škodi il ne..a opet testeri, bilo bi zanimljivo izmjerit kolika je koncentracija nitrata dan nakon izmjene vode i prilikom same izmjene, al ok..i da je visoko, mjenjam jednom tjedno po 50% vode, pa mi dođe na isto..

od bilja niti nemam neke potrošače, prije sam ima stargrass, al on je fakat srkal nitrate i rasel je naočigled, i zanimljivo bez onih ružnih zračnih korijena, al malo mi ga je bilo tlaka šišat svka dva dana pa sam ga odlučio vbacit..
eto sljedeći tjedan mjenjam postavu bilje i idem samo na microsorum, pa me baš zanima kak će ić uz toliko hrane, a opet malo manje svijetla, a možda mislim upogonit co2, na koja 2 tjedna, pa da vidim razliku između rasta sa i bez co2..
sve u svemu izvjestit ću vas u zasebnoj temi kad složim akavarij..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: svizac - Listopad 23, 2010, 19:54:11 poslijepodne
Vrlo zanimljivo i sigurno ću isprobati ovaj način.Pandorice ovo što kažeš je smiješno što se tiče ruka u blatu.Tako su i mene susjedi zbunjeno gledali i sve ispada smiješno dok im ne pokažeš ili kažeš što i radi čega radiš.Ja sam svoju zemlju namakao po ljetu na način 1 dan u vodi pa dva dana sušenje na suncu i tako 5-6 puta.Nakon toga zemlja više nije crna nego sivkasta i također nema nikakvih mirisa niti algi u akvariju.Sada funkcionira nekih 5 mjeseci i pre zadovoljan sam.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 23, 2010, 21:17:06 poslijepodne
Vrlo zanimljivo i sigurno ću isprobati ovaj način.Pandorice ovo što kažeš je smiješno što se tiče ruka u blatu.Tako su i mene susjedi zbunjeno gledali i sve ispada smiješno dok im ne pokažeš ili kažeš što i radi čega radiš.Ja sam svoju zemlju namakao po ljetu na način 1 dan u vodi pa dva dana sušenje na suncu i tako 5-6 puta.Nakon toga zemlja više nije crna nego sivkasta i također nema nikakvih mirisa niti algi u akvariju.Sada funkcionira nekih 5 mjeseci i pre zadovoljan sam.

Ti si ustvari mineralizirao zemlju  ;)  

@Cigo:
Nitrati su kod mene jako niski (između 5 i 10 mg/l) a zemlje ima skoro pa duplo od preporučenoga, (jako puno bilja 14 vrsta u pedesetak litara)  isto tako i crvene biljke su crvene, tako da bi tražio razlog u nečem drugome.
Niti jedan akvarij sa zemljom mi ne stvara probleme što se biljka tiče i njihovih boja, jedino se u jednom bila pojavila Diatoma na kraju cikliranja i trajala je oko 2-3 tjedna (radi čestog kopanja i previše riba možda),
kad sam prestao čeprkati i smanjio broj riba, sve je sjelo na mjestu i u njemu.

Samo sam u jednom probao dodavati mikroelemente (1/8 preporučene doze) i uzrokovao pojavu svih mogučih algi u roku od 5 dana, nakon ukidanja microelemenata, sve se očistilo, ali sam morao isčetkati par kamena od smeđe i isčupati par lista sa anubijasa koje je napala čupava crna

Nitrati u vodi ne uspiju narasti preko 20 mg/l mjereno deset dana poslije promjene 50% vode, tako da sam počeo razmišljati o rijeđim izmjenama vode ili dodavanju makro elemenata, (ali ništa dok biljke same ne pitaju)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Neve - Listopad 24, 2010, 00:03:41 prijepodne
Vidio sam na par mjesta da si o tome pisao, i čini mi se zanimljiva ideja. Drago mi je da to funkcionira, kao što funkcionira i kod mene nano bez CO2 sa jakim svjetlom.

Ali  :clown:

ne znam da li je razlog svemu tome upravo prokuhavanje. Nedavno sam čitao da je vodu nemoguće zagrijati običnim prokuhavanjem na više od 100°C jer kao dođe do te temp i tu STANE. Nisam imao pojma o tome do sada, i ne znam da li je to istina. Ali ako je, onda prokuhavanje nije oksidiralo NH4 u nitrate.

Ne polemiziram, samo čisto napominjem. U svakom slučaju pohvalna ideja, ako je to to.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 24, 2010, 01:32:02 prijepodne
...ne znam da li je razlog svemu tome upravo prokuhavanje. Nedavno sam čitao da je vodu nemoguće zagrijati običnim prokuhavanjem na više od 100°C jer kao dođe do te temp i tu STANE. Nisam imao pojma o tome do sada, i ne znam da li je to istina. Ali ako je, onda prokuhavanje nije oksidiralo NH4 u nitrate.

...Voda se definitivno ne zagrje na 140 prokuhavanjem, jer se na 100 pretvara u paru, a zemlja pretpostavljam da dosegne možda 105 C. ...   -?

hmmm.... pa kako onda funkcijonira ???  di je amonijak nestao ??? ...testeri ga ne pokazuju (mjereno više puta), ribice ne pokazuju nikakve znakove prisutstva amonijaka u vodi ...    enigma
- jedino šta mi pada na pamet je da sam uvijek startao sa izcikliranim medijima u filteru, pa možda je to riješilo amonijak  -? ...I dali je točna informacija da NH4 oksidira na 140 C. ?
...stvarno nebi znao...

-Ima li neko stručan ko bi mogao odgovoriti (objasniti) ?

Dobro si uočio Neve  :up: , i meni je prošlo po glavi, ali nisam povezao sa informacijom da NH4 oksidira na 140 C, več mi je samo bilo sinulo da vodu ne mogu zagrijati preko 100, i zanemario problem valjda pretpostavljajuči da ta info nije točna...  
ah, taj mozak  :weep:, ...a još sam tako mlad   :-[ :D
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 24, 2010, 12:08:50 poslijepodne
Vidio sam na par mjesta da si o tome pisao, i čini mi se zanimljiva ideja. Drago mi je da to funkcionira, kao što funkcionira i kod mene nano bez CO2 sa jakim svjetlom.

Ali  :clown:

ne znam da li je razlog svemu tome upravo prokuhavanje. Nedavno sam čitao da je vodu nemoguće zagrijati običnim prokuhavanjem na više od 100°C jer kao dođe do te temp i tu STANE. Nisam imao pojma o tome do sada, i ne znam da li je to istina. Ali ako je, onda prokuhavanje nije oksidiralo NH4 u nitrate.

Ne polemiziram, samo čisto napominjem. U svakom slučaju pohvalna ideja, ako je to to.
eh..malo preilistavao google gdje sam našo inforaciju, da nh4 na 140 c ide u nitrate i to stoji, ali..ono što su tamo napisali, jest da su prvo kuhali, pa zatim na suhu sterilizaciju zemlje u pećnicu..
zašt ovdje nema amonijaka stvano ne znam, morao bih malo popričati sa kemičarem, ali ovo što je i gstaraz  napisal da sa mjerenjem nema amonijaka nakon kuhanja, pa onda iskreno niti me previše ne zanima daljnja analiza i prelazak nh4 u nitrate, bitno je da stvar radi i da više ne treba namakati zemlju..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Renta - Listopad 24, 2010, 12:47:24 poslijepodne
Osobno vjerujem da u zemlji ima vitamina i drugih korisnih sastojaka kao i bakterija koje prokuhavanjem uništimo pa mi to nekako nije privlačna opcija. Baš zbog tih bakterija recimo stavljanjem zemlje imamo zacikliran akvarij odmah.. no, uvijek ima više puteva ka istom cilju.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Dodode - Listopad 24, 2010, 13:22:24 poslijepodne
Mislim da u zemlji nema vitamina...
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 24, 2010, 14:10:04 poslijepodne
Osobno vjerujem da u zemlji ima vitamina i drugih korisnih sastojaka kao i bakterija koje prokuhavanjem uništimo pa mi to nekako nije privlačna opcija. Baš zbog tih bakterija recimo stavljanjem zemlje imamo zacikliran akvarij odmah.. no, uvijek ima više puteva ka istom cilju.

složit ću se sa prethodnim postom od dodode-a, zemlja stvarno nema vitamiine..
ono na kaj si mislil jesu možda minerali, koji se prokuhavanjem ne gube, jer nisu orgnaski već anorganski sastojci..
ovo treće kaj bi htio reč jesu bakterije, ok, djelomice je točno, ali..ne vidim da je itko kad je stavil zemlju u akvarij odma punil sa ribama, a cikliranje će već biti gotovo sa vremenom, al onda imamo daleko kvalitetniju podlogu nego je neki gotovi kupljeni supstrat..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 24, 2010, 14:22:18 poslijepodne
Mislim da ipak ima vitamina
-kakva crknuta buba, živi parazit ili crv...  :D

A prokuhavanjem se sigurno puno toga izgubi, Vodu koju sam bacio imala je jako veliku električnu provodljivost (EC 5.8 ) , tako da je u kanalizaciju otišlo sigurno jako puno toga  :(

Sa druge strane, vjerujem da se nakon nekog vremena na dnu akvarija opet ona obogati svime i svačime...

...ma bitno da se može odmah koristiti, nebi htjeo prolaziti još jednom kroz cijelu cerimoniju namakanja i ženinih komentara kad sam zauzeo pola kade na 3 tjedna :punch:



Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Nuclear - Listopad 24, 2010, 16:30:41 poslijepodne
100 stupnjeva je vrelište vode, i pretvara se u paru brže što je temperatura veća... Ali pretvara se ona u paru i na 3 stupnja.

A sad za ovo jel može biti veća od 100 stupnjeva, ne znam.

Ali mislim da ne može u normalnim uvijetima. Isto tako ne može biti hladnija od 0 stupnjeva, i zato snijeg i je dobar izolator.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Renta - Listopad 24, 2010, 16:38:45 poslijepodne
Cann nisam mislio na minerale nego na vitamine.. bakterije se sigurno gube pa počinjemo ispočetka. Kak velim meni kuhanje nije dobra opcija..višak amonijaka i ostalih štetnih tvari se može elegantno s promjenom vode regulirati..malo posla ali barem imamo "živu zemlju" kao "živi kamen" u morskoj akvaristici.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Pandorica - Listopad 24, 2010, 16:43:27 poslijepodne
a kolika temperatura se dosegne u express loncu? google kaze 150-160...  :nerd:
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 24, 2010, 17:02:32 poslijepodne
Mislim da bi sad te temperature vode i to, mogle komotno u drugi plan; nekako bi mi bitnije bilo saznati koliko se zemlja ustvari pokvari ("ispere") nakon običnog kuhanja na 100 stupnjeva...

-Šta sve izađe iz zemlje kuhanjem
-Koje bakterije prežive kuhanje 10 min na 100 C.
-Dali je ona na kraju bolje ili gore kvalitete od kupovnih supstrata za akvarije
-Dali na kraju ima smisla staviti takvu zemlju u akvarij

Isprobano je za sada da: Amonijaka nema, bilje jako zdravo raste bez dodataka mikro/makro elemenata, ribe se normalno ponašaju, i ne potiče razvoj algi sama po sebi (sve to sa 50% promjene vode tjedno)

I naravno, bilo bi zanimljivo shvatiti di je nestao amonijak iz zemlje  :question:  (florabella je kod mene bila u pitanju)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Nuclear - Listopad 24, 2010, 17:05:01 poslijepodne
a kolika temperatura se dosegne u express loncu? google kaze 150-160...  :nerd:

Express lonac nisu normalni uvijeti, veći je tlak i time se može zagrijati i na veću temperaturu
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 24, 2010, 18:23:03 poslijepodne
Cann nisam mislio na minerale nego na vitamine.. bakterije se sigurno gube pa počinjemo ispočetka. Kak velim meni kuhanje nije dobra opcija..višak amonijaka i ostalih štetnih tvari se može elegantno s promjenom vode regulirati..malo posla ali barem imamo "živu zemlju" kao "živi kamen" u morskoj akvaristici.

ako si zaista mislio na vitamine, onda mi objasni koji su to?
može se svakak izkontrolirat sa mjenjanjem vode svaka 2-3 dana po 40-50 %, apsolutno se slažem, i prihvatljivo je kod manjih akvarija..ajde nek ti ne bude tlaka to radit kod tankova od 300 pa naviše litara..meni ne hvala
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Renta - Listopad 24, 2010, 18:29:49 poslijepodne
Nemam pojma koji su, nemam lab. :D  Al neki vrag ima sigurno nutra. Kuhanjem se sve ubije a najviše je šteta bakterija. Slažem se da za velike akvarije je teže mijenjati vodu...zato ju namaćeš. :)  No, ja i tu imam "svoj način" a to je da nisam niti namakao zemlju..opet iz razloga da ne izvadim iz nje uz štetne i one jako korisne tvari. Što duže stoji u vodi zemlja sve više postaje jalova. Al kak velim svako zna najbolje za sebe. ;)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 24, 2010, 18:34:30 poslijepodne
tak je, svako zna najbolje za sebe, meni je definitivno ovaj način prihvatljiv, a ostaje joj ono dobro i korisno za bilje, cikliranje..hm..ne vidim smisao te riječi ovdje, jer ako minjeaš svaka 2-3 dana po 40-50 % vode, onda i te bakterije "korisne" niti ne dožive puno tjedana u novom akvariju, jer ih pobije klor prilikom mjenjanja vode..pa ti dođe na isto.. ;)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 24, 2010, 19:32:16 poslijepodne
tak je, svako zna najbolje za sebe, meni je definitivno ovaj način prihvatljiv, a ostaje joj ono dobro i korisno za bilje, cikliranje..hm..ne vidim smisao te riječi ovdje, jer ako minjeaš svaka 2-3 dana po 40-50 % vode, onda i te bakterije "korisne" niti ne dožive puno tjedana u novom akvariju, jer ih pobije klor prilikom mjenjanja vode..pa ti dođe na isto.. ;)

... da, cikliranje definitivno nema smisla spominjati sa ovakvim sistemom, i baš mi zato to sve klimavo i nesigurno djeluje (mada za sada radi bez problema)... zato stalno "cvikam" sa testerom u ruci  :D
- Ali bakterije u podlozi bi definitivno trebalo sačuvati (ili dozvoliti da se nastane), jer nas u protivnom, mislim, čekaju po prilični problemi za koj mjesec...  -?
Ukoliko ih pobijemo u podlozi trebat če po prilično čiščenja i četkanja i jako brzo dodavanje gnojiva u vodeni stup... (špekuliram...)
(https://www.akvarij.net/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.abload.de%2Fthumb%2Fpodlogaxotc.jpg&hash=8aa780fbc2d78f6f3a433e025b9db13b5566e04b) (http://www.abload.de/image.php?img=podlogaxotc.jpg)

@Renta
Jesi negdije na forumu opisao rutinu održavanja Akvarija sa "Tvojim Sistemom" (neisprano/neprokuhano) ? baš bi me zanimalo, (link ako jesi) da ne kopam sada...

==============================
...cikliranje bi se moglo provesti i nakon par mjeseci od pokretanja akvarija (vjerujem jako brzo) ...ili ne ?  ...jednostavno počet smanjivati promjene vode ...

ps.
jer ih pobije klor prilikom mjenjanja vode..
pa šta ne tretiraš vodu prije dodavanja u akvarij  :huh:
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 24, 2010, 19:48:38 poslijepodne
ako i tretiraš, čak i u stabilnim i dužim sistemima nije preporučljivo mijenjati više od 50% vode tjedno, zbog bakterija..a kamoli ih bombardirat sa vodom svaka 2-3 dana, bez obzira što tretiraš vodu sa preparatima..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Renta - Listopad 24, 2010, 20:53:36 poslijepodne
@Renta
Jesi negdije na forumu opisao rutinu održavanja Akvarija sa "Tvojim Sistemom" (neisprano/neprokuhano) ? baš bi me zanimalo, (link ako jesi) da ne kopam sada...


Mislim da nisam posebno opisivao ali tako sam radio u akvariju Endler's tranquillity...

edit: evo link  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21660.0 (https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21660.0)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 24, 2010, 21:01:43 poslijepodne
Thanks  :up:
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 25, 2010, 06:31:59 prijepodne

Mislim da nisam posebno opisivao ali tako sam radio u akvariju Endler's tranquillity...

edit: evo link  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21660.0 (https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21660.0)

je..dobro..istina...kolko je to litara 20-30? kak sam i reko tu ti nije bila tlaka mjenjat vodu, al opet da ju namačeš 3-4 tjedna, naročito prek zime ili ako si u stanu od 30 kvadrata i onda još gubit mjesto..mislim ne hvala i još ak imaš tank od preko 300 litara..
ne razumijem koja je svrha ovih tvojih postova, osim da se gube bakterije?
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Renta - Listopad 25, 2010, 10:49:48 prijepodne

nominalno ima 12 litara a efektivno 8. No, da nejdemo u offtopic...

Cann svrha mojih postova u vezi zemlje i kuhanja da ili ne, je ista kao i tvoja - diskusija. Neznam što ti nije jasno..osim da mislimo drugačije oko kuhanja, pa te to valjda bode... :D  relax, ovo je forum i svrha postova je razmjena iskustava i stavova. ;)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 25, 2010, 12:16:49 poslijepodne
Evo, odnio sam frendu 3 litara vode i pis zemlje iz akv u Lab. danas ujutro, pa za par dana će mi istestirati sve što se inače na ljudskom urinu i izmetu testira...

- Di se nosi testirati Voda za standardni test kakvoče (kh,gh,micro/macro, klor, itd...) ?

@Renta
Na žalost, iz onog linka se ništa neda zaključiti, nisi ništa napisao šta bi bacilo malo svijetla na ovu temu  :(... (barem meni :) )
-Jesu li te napale kakve alge u cijeloj priči
-Koliko je izdržao bez prihrane preko vodenog stupa
-Dali je bilo periodično Amonijaka
-koja je zemlja korištena
-Tvrdoča vode
-na koliko si držao nitrate
itd...

===========================================
-svrha postova je razmjena iskustava i stavova.

OT:
...stvarno znate biti koj put nabrijani  :D , ali dobro, i to je dio diskusije, neko malo energičnije pristupa izlaganju svojih stavova, neko to malo flegmatičnje obavi,
Neko voli "braniti" svoje stavove, a neko ih samo jednostavno izloži... pa svi smo razlićiti, i svako na svoj način pristupa diskusiji
-Bitno da se na kraju nešto zaključi, a lijepo je što u toku cijelog procesa možeš naučiti masu "usputnih sitnica" ...
Po tome se i ocjenjuje dali je neki forum sadržajno kvalitetan ili je to samo .....bla bla bla... kava će mi se ohladiti  ;)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Renta - Listopad 25, 2010, 12:48:39 poslijepodne
gstaraz pa i napisao sam da u toj temi nema detaljnog opisivanja jer to nije bio dnevnik već samo predstavljanje akvarija. No, tražio si link pa sam stavio sliku akvarija gdje sam imao zemlju, bijeli i crni treset.

Ovih generalija i podataka koje ti tražiš se i ne sjećam a neke nisam niti mjerio..nekad se to obavljalo elegantnije nego danas..danas se sve mjeri na kapljicu i na ppm.

No, sjećam se da sam imao samo točkaste alge zbog neredovitog stavljanja makro gnojiva(fosfata), vjerojatno i zato što nisam dodavao CO2. Zemlja je bila neka od Zrinjevca najobičnija crna zemlja, a treset strani, ime neznam. U početku sam mijenjao vodu vrlo često, prvih mjesec dva sigurno desetak puta jer je bila smečkaste boje. Naravno, to bi namakanjem otišlo ali nisam htio gubiti hranjive sastojke već prije. To je bio jednostavan nano akvarij zato i nisu vođene bilješke do u detalja niti bih se zamarao tim stvarima...

veliš ti:
"OT:
...stvarno znate biti koj put nabrijani"

Ne volim kad se piše u množini a misli se samo na jedninu...ne vidim gdje sam ja to bio nabrijan? -?
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 25, 2010, 13:11:32 poslijepodne
ok..vidim da me se proziva kao nekog tko je nabrijan..lp je napisal da bi bilo ok pisati sa što manje smajlića u ovom djelu, pa se eto držim toga i pokušavam što ozbiljnije raspravljati..nimalo nisam nabrijan..osim kaj me možda malo renta cima sa time da on ima "svoj stav" kod zemlje..
ajmo gledat sa druge strane..ti namačeš zemlju (iskreno svatko radi kak želi i tu se slažem, ja samo branim svoju tvrdnju, što je i bit cijele priče, barem meni i pokušavam dati što više korisnih informacija), prilikom namakanja radiš i proces c"ciklirianja", odnosno kroz ta 3-4 tjedna razviju se "korisne bakterije" nitrossomonas ili nitrobacter, koji u tom vremenu il nakon  tog vremena razlažu nh4 u nitrate..sve to stoji..
al opet cikliraš akvarij i sa kupljenim substratom, zar ne? samo što on nema amonijaka u sebi, a bit cijele prije jest da se prokuhavanjem amonijak razlaže u nitrate, što daje daleko kvalitetniju podlogu od kupljenog substrata..jedino kaj ulaziš sa sistemom u fazu cikliranja..
eto...nisam nimalo nabrijan, i u ovom djelu foruma neću kortistiti smajliće..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Tuljan - Listopad 25, 2010, 17:39:48 poslijepodne
Kuhanje zemlje ima puno više nedostataka nego prednosti. Samo neke činjenice:
Kuhanjem, poseno ako ti je zemlja "kipila" preko 10 min (temperatura ključanja takve guste smjese mora biti iznad 100 C ) si ju praktično sterilizirao, dakle pobio sve živo u njoj. A pobio si:
saprofite, od njih nama najinteresantnije gljivice koje najčešče uđu u simbiozu s biljkama (mikorizacija), takve biljke rastu do 30% brže nego one bez gljiva. Kod nekih vrsta to može biti razlika između uspješnog uzgoja i propadanja biljke. Reinfekcija supstrata gljivama je moguča, pardon bila bi moguča da nisi digao temperaturu zemlje iznad 70C i oslobodio mangan iz nekog spoja kojem sam zaboravio ime (jednom sam to čuo od prof. Božca s agronomskog faxa i to je podatak kojeg je još uvjek teško nači u literaturi) i na taj način zemlju učinio nepogodnom za razvoj gljiva.
Druga stvar o kojoj ima malo podataka na netu (razlog mi zbilja nije jasan) je taj da zapravo gljive započinju razgradnju organskog materjala u zemlji a tek onda nastupaju bakterije, znači uskratio si biljkama hranu u startu.

Dalje pobio si i bakterije dušičnog ciklusa, ponovno naseljavanje tih bakterija u podlogu je otežano zbog sloja pjeska/šljunka kojeg si nasuo preko, to naseljavanje če iči različitom brzinom ovisno o debljini gornjeg sloja, ali nisi se riješio opasnosti od alga buma samo si ga odgodio na barem dva mjeseca. Zemlju opet redom moraju prvo naseliti bakterije koje če proizvoditi NH4//NH3 samo sad nemaš nastavak ciklusa jer ostale bakterije nisu tu (nemaju što jesti dok se ne stvori dosta NH4) i ako nemaš bujnu i zdravu (a nedaš joj jesti bar ne korjenovom sistemu) populaciju biljaka sve su šanse da če u vodi završiti dovoljno NH4/NH3 da pokrene rast algi.

Još par stvari:
U zemlji ima vitamina, istina vrlo malo i samo određenih ali su potpuno nevažni za rast biljaka.
NH4 je plin i u zemlji je vezan s nekim elementom u sol, kuhanjem ( u loncu  :) ) najvjerojatnije ispari a ne pređe u NO3. teži je od zraka zato ga vjerojatno ne osjetite dok kuhate, ali za ovo nisam sto posto siguran radije nek zadnje veli koji kemičar.
Ako se koristi zemlja kao podloga nema potrebe za cikliranjem tanka, čak i ako se zemlja istrese direkt iz vreče ali treba prvih par dana promjeniti dosta vode jer u zemlju dodaju umjetna gnojiva. Nikad ne cikliram svoje tankove.
Promjena vode ne utječe bitnije na populaciju MO u tanku bez obzira na klor jer su MO u akvariju u "bio filmovima", na vodu ni ne računamo kao medi koji nosi ikakav značajniji udio u denitrifikaciji u našim tankovima, osim tog kad bi to predstavljao problem EI sistem bi bio neodrživ.
 
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 25, 2010, 19:09:41 poslijepodne
@Tuljan
Hvala, super napisano, i dao si puno materijala za daljnje experimentiranje / istraživanje, za one koji to vole a nemaju dovoljnu bazu znanja i prakse za ovaj "sport" (mislim na sebe i meni sličnima)
...još da probavim malo i složim to u svoju viziju što prirodnijeg akvarija...

@Renta
nisam nikoga napao ili kritizirao (a na tebe se odnosilo onaj Flegmatičan dio izlaganja svog stajališta)

@ Cann
ni ti nisi prozvan, mada sam na tebe mislio kad sam upotrijebio riječ Nabrijan ;
što uopče nije dobro ili loše, jednostavno način na koj komuniciraš (bar tako izgleda sa ove strane monitora), meni ne smeta ni malo, mada preferiram malo mirnije konverzacije, ali mogu se prilagoditi bilo kojoj diskusiji (osim uvreda i omalovažavanja).

============================

Renta ima svoj stav oko zemlje, Cann ima svoj, Meni nije teško to isprobat u praksi i iznjet stanje akvarija (po testerima) sa kojom primjedbom u granicama mog znanja i iskustva, Tuljan je valjda primjetio da nedovoljno argumentirano "izlažemo", te potkrijepio teorije sa par bitnih točaka koje bi trebalo uzeti u obzir...  sve u svemu, analiza ide dalje i razvija se u pravom smjeru (konačnog zaključka)...

Za sada nekako počinjem naginjati ideji o ubacivanju zemlje drito u tank bez ikakvih tretiranja sa time da se jednostavno "ispere" i "aktivira" u toku samog CIkliranja tanka ... u svakom slučaju za sada imam za test jedan tank sa ispranom zemljom 3 tjedna, i jedan sa prokuhanom zemljom; vrijeme će pokazati prednosti i nedostatke tih dvaju "sistema" ( a to me u stvari i zanima )

Dali je neko u pravu ili nije mi je skroz nebitno, te EGO furke me uopče ne diraju, ali zanima me šta svako ima za reči i šta od toga mogu iskoristiti da sebi olakšam svoje "pokuse", a to ste svi do sada napravili (ko energičnije, ko flegmatičnije... skroz nebitno) Hvala svima na volji i vremenu utrošenom u pisanje  :up:

Cheers
Idemo dalje...  :D
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Renta - Listopad 25, 2010, 20:15:10 poslijepodne
Evo Cann vidiš da je tuljan potkrijepio moje tvrdnje detaljnom analizom, posebno što se tiče bakterija i vitamina koji eto valjda nisu toliko bitni za biljke možda ali tu su i ribe u vodenom stupu, zasigurno ne mogu štetiti.. sve u svemu kuhanjem se ubije puno toga a efekt očito nije onakav kakav si je autor teme zamislio..

je..idemo dalje.. 8)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 25, 2010, 20:30:42 poslijepodne
idemo dalje naravno, al više vjreujem tom barr-u jer mislim da je čovjek radio i sam neke eksperimente, evo njegov citat

The method below is a water column alternative to the sediment method and is pretty easy.
I suggest onyx sand as it added Ca, Mg, and Fe, and I add mulm/detritus freshly from another established tank to add bacteria and cycle the tank immediately. I also add a form of organic material other than soil. The bacteria that break the waste down need a source of carbon as an electron donor besides the elements in the waste. Like us, they need their carbs as well. As these bacteria break the carbon and waste down, they consume O2.
This lowers the redox values in the substrate freeing up Fe2+ and other nutrients. Add too much organic matter and O2 and you get O2 levels that are too low and cause issues for your tank. Soil also has NH4, this we know to cause algae in higher amounts and it does not take much! Ways around this: don;t use soil, it's messy and has NH4/urea. Boiling the soil for a few minutes will oxidize the NH4 to NO3. Allowing damp soil to be spread thinly outside for few weeks(3) will allow the NH4 to be converted into NO3 by bacteria. Peat moss, ground peat, works well also. The other options are add lots of mulm instead and leonardite. Leonardite is great, it last a very long time, adds a slow release form of carbon, matches the gravel's color, sinks easily poses no issues if you disturb and uproot plants. You should always add fresh mulm to any new tank. Add some form of carbon as well, pre soaked/boiled soil, pre soaked peat, leonardite.

..da i dalje mislim da nisam ostao bez nitrata
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 25, 2010, 21:06:26 poslijepodne
...ali čekaj, mi nismo digdije spominjali da ćemo mješati prokuhanu zemlju sa izcikliranim "drekom" iz nekog drugog uhodanog tanka...
...ili da se misli mješati bilo šta drugo sa tom zemljom osim pjeska kojim bi se to pokrilo...

-Dakle:
Zemlja iz vreče u lonac, pa u akvarij i pokriti pjeskom.

Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 25, 2010, 21:08:15 poslijepodne
tako je tom barr spominje "drek" kao naseljavanje nitrobacteria da se proces cikliranja smanji..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 25, 2010, 21:18:10 poslijepodne
Kuhanje zemlje ima puno više nedostataka nego prednosti. Samo neke činjenice:
Kuhanjem, poseno ako ti je zemlja "kipila" preko 10 min (temperatura ključanja takve guste smjese mora biti iznad 100 C ) si ju praktično sterilizirao, dakle pobio sve živo u njoj. A pobio si:
saprofite, od njih nama najinteresantnije gljivice koje najčešče uđu u simbiozu s biljkama (mikorizacija), takve biljke rastu do 30% brže nego one bez gljiva. Kod nekih vrsta to može biti razlika između uspješnog uzgoja i propadanja biljke. Reinfekcija supstrata gljivama je moguča, pardon bila bi moguča da nisi digao temperaturu zemlje iznad 70C i oslobodio mangan iz nekog spoja kojem sam zaboravio ime (jednom sam to čuo od prof. Božca s agronomskog faxa i to je podatak kojeg je još uvjek teško nači u literaturi) i na taj način zemlju učinio nepogodnom za razvoj gljiva.
Druga stvar o kojoj ima malo podataka na netu (razlog mi zbilja nije jasan) je taj da zapravo gljive započinju razgradnju organskog materjala u zemlji a tek onda nastupaju bakterije, znači uskratio si biljkama hranu u startu.

Dalje pobio si i bakterije dušičnog ciklusa, ponovno naseljavanje tih bakterija u podlogu je otežano zbog sloja pjeska/šljunka kojeg si nasuo preko, to naseljavanje če iči različitom brzinom ovisno o debljini gornjeg sloja, ali nisi se riješio opasnosti od alga buma samo si ga odgodio na barem dva mjeseca. Zemlju opet redom moraju prvo naseliti bakterije koje če proizvoditi NH4//NH3 samo sad nemaš nastavak ciklusa jer ostale bakterije nisu tu (nemaju što jesti dok se ne stvori dosta NH4) i ako nemaš bujnu i zdravu (a nedaš joj jesti bar ne korjenovom sistemu) populaciju biljaka sve su šanse da če u vodi završiti dovoljno NH4/NH3 da pokrene rast algi.

Još par stvari:
U zemlji ima vitamina, istina vrlo malo i samo određenih ali su potpuno nevažni za rast biljaka.
NH4 je plin i u zemlji je vezan s nekim elementom u sol, kuhanjem ( u loncu  :) ) najvjerojatnije ispari a ne pređe u NO3. teži je od zraka zato ga vjerojatno ne osjetite dok kuhate, ali za ovo nisam sto posto siguran radije nek zadnje veli koji kemičar.
Ako se koristi zemlja kao podloga nema potrebe za cikliranjem tanka, čak i ako se zemlja istrese direkt iz vreče ali treba prvih par dana promjeniti dosta vode jer u zemlju dodaju umjetna gnojiva. Nikad ne cikliram svoje tankove.
Promjena vode ne utječe bitnije na populaciju MO u tanku bez obzira na klor jer su MO u akvariju u "bio filmovima", na vodu ni ne računamo kao medi koji nosi ikakav značajniji udio u denitrifikaciji u našim tankovima, osim tog kad bi to predstavljao problem EI sistem bi bio neodrživ.
 
pošto si odjelio u 3 odlomka tako ću i pisati...

1. sve štima, ali ne vjerujem (barem ne mogu nigdje naći) da u vodenoj podlozi (čitaj hranjivi supstrat) ima gljivica koje su u simbiozi sa biljkom, jedino poznato mi je djetelina koja tako raste, možda si pomješao poljodjelstvo sa akvaristikom ili aquakulturom..
2. pa zar nisu za sterilizaciju potrebmne više temperature 130 i više stupnjeva, koje postižu jedino autoklavi i slični sterilizacijski uređaji, a kuhanjem od svega 10 minuta ne vjerujem da možeš išta sterilizirati, učila me praksa i škola
3. pa isto tako kupljene hranjive podloge su također sterilizirane, mislim u punom smislu riječi, a nakndano je dodavan hranjivi sastojak..tako da to ne stoji
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Tuljan - Listopad 26, 2010, 10:54:56 prijepodne
1.
Istina mikorizacija je, iako vjerojatno prva simbioza još uvijek vrlo malo istražena, i otkrivena je u zadnjih dvadesetak godina ali s obzirom da se javlja u više od 80%  viših biljaka za očekivati je da je prisutna i u istom broju «vodenih» biljaka. S obzirom da su spore gljiva sveprisutne normalno je da se nalaze i u «nesteriliziranom» tlu. Biljke koje kupimo u trgovinama i one koje su rasle na kupovnim supstratima vjerojatno nemaju gljiva u sebi jer ili su rađene iz kulture tkiva, ili su korištene reznice (nemaju korjena) ili se nisu srela s gljivama ako su rasle na «sterilnim» supstratima. Osim toga kad se več pozivaš na Toma mogao si pročitati njegove Report, u jednom obrađuje temu gljivica u akvariju, istina i tu su samo tri četri reda o mikorizaciji. U svakom slučaju trebao si barem pro googlati prije nek se pohvališ da ti za to nisi nikad čuo.

2. Za sterilizaciju kirurških instrumenata jesu potrebne više temperature pod pritiskom i dugotrajnije izlaganje instrumenata takvim uvjetima ali mi se ne spremamo raditi operacije u tanku. Ako nisi sjedio na ušima na mikrobiologiji znaš i sam da večina bakterija ne preživi 10 min na 70 C vlažne temperatuere, rijetke prežive 3 min na 100 C a ti ih kuhaš u supstratu koji zbog gustoče vjerojatno vrije tek na 110 ili više 10 min, što misliš koliko bakterija može preživjeti te uvjete? Prioni svi, virus tu tamo koji ali bakterije i gljive koje su nam interesantne ni jedna, ok možda koja ako se zavukla u kakav veči komad drveta u kom se nije digla temperatura preko 70.

3. Ovo mi nije jasno? Što ne stoji? Pa dosta puta do sad sam pisao o tome da prednos zemlje baš i je u tome da nije sterilna i da korištenjem zemlje radimo kompletni ekološki sistem u staklenoj kocki. Ne kužim na što misliš.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 26, 2010, 12:05:23 poslijepodne
Dakle, ukratko, koliko sam ja shvatio:

Ako prokuhamo zemlju, od nje smo napravili kopiju kupovnog "steriliziranog" supstrata za akvarije (što bi značilo da ju možemo bez straha koristiti u akvariju)
I to bi ujedno bio i zaključak za ovu temu.
A akvarij sa takvim "setupom" je potrebno bar 3 tjedna ciklirati kao sa svakom drugom "sterilnom" podlogom za akvarije

Ispravite me ako griješim...
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 26, 2010, 13:29:14 poslijepodne
evo da se javim..
tuljan - prije svega drago mi je kaj si se javio u raspravu jer cijenim tvoje znanje..pa ajmo redom
1. ovo kaj si napisal za gljivice, dok ne nađem njihovo postojanje negdje kao dokazano u akvaristici i da daleko bolje biljka uspjeva sa njom, tako dugo ću zanemarivat ovo kaj si napisal..googlati može svatko i nije cilj ove rasprave..
2. kak si pogodio, mikrobioloogiju nikad nisam volio, mogu reč da sam se provlačil..pa eto valjda sam sjedio na ušima kad je bilo riječi o tome (nisam štreber)..ali ovdje stvarno to ne igra nikakvu ulogu..
3. dao si sam odgovor u onom kaj si pisal pod 1.tak da mislim da ti je jasno
4. ono kaj si napisal da nh4 oksidira u no3 koji ispari, molim te da mi to dokažeš? jer eto googlajući nigdje nisam našao taj podatak da se prilikom oksidacije nh4 u no3 pri kuhanju u vodi kroz neko vrijeme no3 iparava..tak da mi to molim te objasni, a dok ti tražiš ne moguće ja ću i dalje tvrditi da nh4 prelazi u no3 koji ostaje u toj zemlji..

moj neki rezime svega ovoga..kak je renta reko da autor teme nije zadovoljan sa efektom..jesam pa pogledaj samo na 3 stranice bez i jednog OT i više nego zadovoljan, još k tome smo naučili da zemlja ima prijeko potrebnih vitamina, koji su po tebi itekako korisni..

dalje, prilikom prokuhavanja nh4 prelazi u no3 i ostaju u zemlji koju smo prokuhali, ostaju svi hranjivi sastojci jer su anorganski i ne mogu nestati iz zemlje, već kao takva nam daje vrlo dobru podlogu, daleko bolju od kupovne, s time da smo si skratili postupak oksidacije ili pretvorbe nh4 u no3 za koja 3-4 tjedna..
manjak : hm...osim ovih navodnih gljivica (koje kakti nisu dokazane il barem nema informacija na webu o njima) i gubitak nitrobactera ili nitrosomonasa koji zapravo po mojem niti još ne postoje jer u kupljenoj zemlji nema procesa denitrifikacije te zemlje od strane tih bakterija, jer da ima, onda ona sama po sebi ne bi bila toliko korisna..dobivamo (nastavak od prije) substrat koji zadovoljava upotrebu u akvarijima bez neke bojazni da će u istom nastati boom algi usljed oslobađanja amonijaka koji je okidač u takvim uvjetima za nastajanje algi...
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cigo - Listopad 26, 2010, 15:53:47 poslijepodne
Evo da se malo ubacim u ovu zanimljivu temu. Osobno sam isprobao nekoliko različitih načina pripreme zemlje, ali kuhanje još nisam isprobao.

Dok sam pisao članak o podlogama i skupljao podatke na netu, pregledavao sam 1000 tema upravo o zemlji zato što me ona najviše zanimala. Evo jednog citata vezanog za gornju temu iz telegrapha (UK)

The only truly weed-free topsoil is sterilised topsoil. Gardeners may use this to make compost for cuttings and seed germination. The process of sterilising the soil involves heating it to about 80C, which will kill many beneficial soil organisms, including helpful fungi and bacteria. Soil is a living medium, and for general garden use you really need all those organisms.

Vezano na bakterije i gljivice:

  The bacteria and fungi carry out the decomposition of plant residues, breaking them down and holding the nutrients in their bodies, glued and bound to soil particles, this prevents the nutrients leaching out into the soil. At this point the nutrients aren’t available to the plants. Bacteria and fungi hold onto these nutrients until protozoa, nematodes, small micro arthropods, and earthworms consume individuals of bacteria and fungi and release nutrients in plant available forms. The nutrients are released to the plants in the right amount & form only when the plants require the nutrients. The plants protect the own root system from pathogen and pest attack by excrete foods for bacteria and fungi which are a food source for the beneficial species.
 
        Bacteria & fungi have different roles in the recycling of nutrients.  Fungi are generally much more efficient at consumering and storing nutrients than bacteria. One reason for this is the chemical composition of fungi cell walls. They are composed of polymers of chitin and melanin, making them very resistant to degradation, thus they are able to store a lot more, especially micronutrients like Ca, and making macro aggregates which form air passageways and hallways to allow air and water to move into the soil, and to allow good drainage.       

      Bacterial membranes, in comparison, are phospholipids, which are energy-rich. Bacteria degrade easily and quickly. They also function as a food source for a wide range of microorganisms. The different proportions of C and nitrogen (N) (i.e. different C: N ratios) of bacteria and fungi might also play a role in the mineralization and immobilization processes of nutrients in the soil. Due to their structure, fungi need a greater amount of carbon to grow and reproduce and will therefore 'collect' the required amount of carbon available for this from the soil organic matter. Bacteria, however, have a higher nitrogen requirement and therefore a lower C: N ratio and take more nitrogen from the soil for their own requirements.

         To feed up the numbers of fungi that is in your soil you need to add fungal foods such as dead leaf material, woody material, Fish hydrolysate (also a bacterial food), and N and other micronutrients. Wood, sawdust, bark, paper and cardboard can be used as well, but diversity is the key.

        If activity is low, then bacterial foods need to be added to increase growth rates and improve numbers. A diversity of foods needs to be added, and thus molasses is a much better choice than white sugar. Fish hydrolysate (also a fungal food), and N and other micronutrients. Fruit juices can be used as well, but diversity is the key.
As again is important to add a good quality compost or compost tea or soil inoculate to keep your bacteria & fungi numbers up. All composts contain a good range of bacteria, fungi &micro-organism. So it’s important to keep adding these products to your soil to build up bacteria & fungi numbers.



Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Marko_Sp - Listopad 26, 2010, 16:04:19 poslijepodne
dalje, prilikom prokuhavanja nh4 prelazi u no3 i ostaju u zemlji koju smo prokuhali, ostaju svi hranjivi sastojci jer su anorganski i ne mogu nestati iz zemlje, već kao takva nam daje vrlo dobru podlogu, daleko bolju od kupovne, s time da smo si skratili postupak oksidacije ili pretvorbe nh4 u no3 za koja 3-4 tjedna..

Ja bi samo htio reć da mi dušik uopće nije važan dok ga mogu kontrolirano ubacivati u vodu i podlogu. Nije točno da su ostali svi sastojci anorganski, onda bi bila jednako dobra i ilovača. Zemlja za cvijeće je prepuna humusa, a humusne i njima srodne kiseline su izrazito kompleksne organske tvari, i to je po meni najvažniji sastojak te zemlje. Malo sam goglao ali nisam nigdje našao kako visoke temperature djeluju na njih.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 26, 2010, 16:05:31 poslijepodne
jep..sve to stoji cigo kaj je rečeno, ali...citiram samo dio tog citata
The only truly weed-free topsoil is sterilised topsoil. Gardeners may use this to make compost for cuttings and seed germination. The process of sterilising the soil involves heating it to about 80C, which will kill many beneficial soil organisms, including helpful fungi and bacteria. Soil is a living medium, and for general garden use you really need all those organisms.
kaj hoču reč..opet da se ovdje radi o poljodjelstvu, a ne o aquakulturi il za hranjivu podlogu za akvarijsko bilje..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 26, 2010, 16:06:26 poslijepodne
dalje, prilikom prokuhavanja nh4 prelazi u no3 i ostaju u zemlji koju smo prokuhali, ostaju svi hranjivi sastojci jer su anorganski i ne mogu nestati iz zemlje, već kao takva nam daje vrlo dobru podlogu, daleko bolju od kupovne, s time da smo si skratili postupak oksidacije ili pretvorbe nh4 u no3 za koja 3-4 tjedna..

Ja bi samo htio reć da mi dušik uopće nije važan dok ga mogu kontrolirano ubacivati u vodu i podlogu. Nije točno da su ostali svi sastojci anorganski, onda bi bila jednako dobra i ilovača. Zemlja za cvijeće je prepuna humusa, a humusne i njima srodne kiseline su izrazito kompleksne organske tvari, i to je po meni najvažniji sastojak te zemlje. Malo sam goglao ali nisam nigdje našao kako visoke temperature djeluju na njih.

ovo mi je najjače, ultim i velim da je to po meni najvažnije, daj objasni zašto?

edit: koju ti podlogu koristiš?
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cigo - Listopad 26, 2010, 16:27:07 poslijepodne
evo jednog linka gdje tomm malo pojašnjava neke stvari

http://www.plantedtank.net/forums/substrate/24215-mineralized-soil-boil-wet-dry-any.html (http://www.plantedtank.net/forums/substrate/24215-mineralized-soil-boil-wet-dry-any.html)

Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cigo - Listopad 26, 2010, 16:36:47 poslijepodne
jep..sve to stoji cigo kaj je rečeno, ali...citiram samo dio tog citata
The only truly weed-free topsoil is sterilised topsoil. Gardeners may use this to make compost for cuttings and seed germination. The process of sterilising the soil involves heating it to about 80C, which will kill many beneficial soil organisms, including helpful fungi and bacteria. Soil is a living medium, and for general garden use you really need all those organisms.
kaj hoču reč..opet da se ovdje radi o poljodjelstvu, a ne o aquakulturi il za hranjivu podlogu za akvarijsko bilje..


Ne kužim te ovdje. Pričamo cijelo vrijeme o podlozi za akvarije koje se koristi i u poljodjelstvu. Zemlja je zemlja, bila ona pod vodom ili na suhome. Razlika je jedino što ti želiš izbaciti iz nje NH4 jer je on glavni okidač algi. Da bi se to napravilo ti predlažeš kuhanje i ovdje gore sam naveo da se time ona sterilizira, odnosno ubijaš sve gljivice i bakterije u njoj. u postu kasnije sam naveo da:


         To feed up the numbers of fungi that is in your soil you need to add fungal foods such as dead leaf material, woody material, Fish hydrolysate (also a bacterial food), and N and other micronutrients. Wood, sawdust, bark, paper and cardboard can be used as well, but diversity is the key.
       

gdje nije specifično navedeno da gljive postoje u podvodnim uvijetima, ali ako ćemo logikom da postoji ta simbioza kod večine kopnenog bilja, a ovdje se spominje i riblji hidrolizat (po onome što sam na wiki našao, to je riblja trulež kad uginu) dakle posredno upučuje da žive i pod vodom i hrane se između ostaloga mrtvim ribama.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 26, 2010, 16:40:13 poslijepodne
pa jest cigo..držim se toga da nije, kako si i sam rekao, dokazano da pod vodom ima tih gljivica koje su u simbiozi sa biljkama, uvjetno rečeno..
glavno jest to da se izbacuje nh4 koji prelazi u no3, al išli smo dalje jer se tvrdi da nh4 prelazi u no3 i zatim u n2 koji isparuje, što nije točno..evo citat od tom barr-a sa onog link akoji si dao, a koji sam jučer pregledaval isto..
Sean, the function of the boiling is to oxidize NH4 into NO3, not breakdown of organics, although some does occur.
See "using worm castings".

You can also bake it at 500F for a couple of hours and drive off most of the organics. I would not want to do that. You could do it for less time I suppose also. Organic Soil is often where most of the immobilize N and P are bound to and are slowly released into the substrate by root actions. The non bound forms cause the problems for folks. The organic fraction of P and N is bound and will not foul the tank, the non bound forms are why you want to pre condition the soil prior to use. If you want to remove all of the organic fraction, a good cooking for 2-3 hours will do it. See how measure ash weight in plant biomass.

A little mulm seeding(or a little bit of fresh soil) will address any bacteria that you'll need.

Admitted, the bucket mineralization is far easier on other folks in the house than boiling/cooking!!
hehe


Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Vedran - Listopad 26, 2010, 16:44:49 poslijepodne
Ok, kamo ova rasprava dalje ide? Da vam velim i skratim nepotrebno prepucavanje i guglanje?

NEMA instant savršenog substrata za akvarijsko bilje i koristimo svak prema svojem nahođenju substrate koji imaju svoje prednosti i mane, nekih smo svjesni, nekih ne...

Aj sad dalje vi lamentirajte o vitaminima, mineralima, rasturanju kemijskih spojeva širokim spektrom temperaturnog djelovanja, a ja idem gledat kako mi nezahtjevno bilje fino sporo raste ( bez ikakve potrebe za rezanjem i nepotrebnim namakanjem ruku) na čistoj ribljoj kakici i ničem više :D :D
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cigo - Listopad 26, 2010, 16:48:05 poslijepodne
Barr-a spominje da  prokuhava ( u dijelu teksta se spominje da peče zemlju - što opet nije ista stvar) kako bi se izbacio NH4 a nakon toga dodaje malo obične zemlje kako bi tu sterilnu zemlju opet naselio s MO.
Po meni je to uzaludni posao (osim vezano za NH4) jer prvo ubijaš MO da bi ih kasnije opet naseljavao.

MIneralizacija tla je puno bolje riješenje. Uostalom kada već spominjemo NH4 da kažem i neka svoja iskustva.

Ono zašto ljudi biježe od zemlje su pojave algi. Nakon što sam mineralizirao zemlju osim diathome koja je normalna za svaki akvarij koji je tek pokrenut ja nisam imao nikakve alge. Mislim da sama mineralizacija nema toliko prste u tome, nego više to što ne kopam previše po svome akvariju i od početka sam ga gusto zasadio. Izmjene vode sam radio neredovito i svejedno alge nisu napravile bum.

Ima jedan dobar članak o tome kako biljke više preferiraju NH4 od KNO3, ali to je za drugu temu...
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 26, 2010, 16:51:10 poslijepodne
jep spominje to da ju možeš i peč na 500f (ne znam i ne da mi se prepračunavat u c), ali kak kaže da to ne želi raditi, a kuhanjem (boiling) oksidira nh4 do no3..što je i bit priče..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Listopad 26, 2010, 16:57:51 poslijepodne
Ok, kamo ova rasprava dalje ide? Da vam velim i skratim nepotrebno prepucavanje i guglanje?

NEMA instant savršenog substrata za akvarijsko bilje i koristimo svak prema svojem nahođenju substrate koji imaju svoje prednosti i mane, nekih smo svjesni, nekih ne...

Aj sad dalje vi lamentirajte o vitaminima, mineralima, rasturanju kemijskih spojeva širokim spektrom temperaturnog djelovanja, a ja idem gledat kako mi nezahtjevno bilje fino sporo raste ( bez ikakve potrebe za rezanjem i nepotrebnim namakanjem ruku) na čistoj ribljoj kakici i ničem više :D :D

 :D :D  :up: :up: :up:

...uglavnom, jesmo li bar ustanovili da "NIJE OTROVNO" staviti prokuhanu zemlju u akvarij ?!? ... :D  (plus da nema amonijaka u njoj)

...I to je to.
Sad idem par riba ubacit u akvarij  8)

Za koji mjesec ću znati reči iz prve ruke kako su se biljke razvijale u ovakvim (prokuhanim) uvjetima za razliku od tanka sa namakanom zemljom

ps.
Tank sa prokuhanom se stabilizirao na Ph 6.5
Tank sa namakanom je stabilan na Ph 6.9
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 26, 2010, 17:01:20 poslijepodne
rečeno mi je sa vrha akvarij.net-a da se osjeća nervoza u temi..eto nadalje koristim smajliće jer očigledno mi postovi imaju takav ton, al se ispričavam nije im to namjera, nego konačno da malo dublje raspravljamo  :) :up:
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cigo - Listopad 26, 2010, 17:05:53 poslijepodne
to je nekih 260 C

Razumijem što ti želiš reć, ali ti napominjem da si ovime pobio cijelu kulturu MO i moraš ciklirati akvarij. Onako ne bi morao. To i je prednost zemlje nad kupovnim (sterilnim) podlogama. Ja bih rađe išao na opciju mineraliziranja zemlje, po meni je kvalitetniji i bolji način od kuhanja. Imam jako dobra iskustva s takvim načinom. Mislim da si ti cann prvi koji je kuhao zemlju, pa ćemo pričekat da vidimo što će se dogoditi s rastom biljaka i imali pojave algi u akvariju, odnosno koliko će trajati cikliranje. To je jedini pravi indikator koja je metoda bolja.

evo prestigla su me 2 posta dok sam pisao odgovor. No uglavnom drago mi je da je pokrenuta ovakva tema i ne vidim zašto se ne bi ovako raspravljalo ( ja barem ne osijećam trzavice nego samo suprotna stajališta), a radi toga je i ovaj podforum i pokrenut. Da bi se malo dublje ušlo u neke teme.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: ibanezfrelon - Listopad 26, 2010, 17:24:39 poslijepodne
Citat:
No uglavnom drago mi je da je pokrenuta ovakva tema i ne vidim zašto se ne bi ovako raspravljalo
Potpisujem , meni je tema zanimljiva i baš bi volio da se lijepo civilizirano sa argumentima dovede do nekog zaključka :up:
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Nuclear - Listopad 26, 2010, 18:04:25 poslijepodne
Ljudi vama treba otvoriti kemijsko-biološko-nuklearni laboratorij za vršenje istraživanja o akvarijima  :D
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: hento - Listopad 26, 2010, 18:15:37 poslijepodne
Stvar koja mene zanima, a nisam naišel nigdi u ovim vašim diskusijama je ovo:
ak ja prokuham zemlju za cvijeće 10 minuta da li bude ona i dalje hranila biljke neke 2-3 godine bez da trebam dodavat makro i mikro? ne dira me baš preveč dal se bu isti dan zacikliralo...
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 26, 2010, 18:20:52 poslijepodne
ne vjerujem da će te zadovoljit za 2-3 godine, barem ne ovaj način, možda mineralizirana zemlja, to nek kaže cigo..
a ja iskreno ne znam jer eto mjesec dana je prošlo sa njom..tak da ti ne mogu dat odgovor, a crni ne gnoji kad ima zemlju, ali ne znam do kad il koliko vremenski treba proč do onda kada počinje gnojit preko vodenog stupa..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Tuljan - Listopad 26, 2010, 18:21:36 poslijepodne
evo da se javim..
tuljan - prije svega drago mi je kaj si se javio u raspravu jer cijenim tvoje znanje..pa ajmo redom
1. ovo kaj si napisal za gljivice, dok ne nađem njihovo postojanje negdje kao dokazano u akvaristici i da daleko bolje biljka uspjeva sa njom, tako dugo ću zanemarivat ovo kaj si napisal..googlati može svatko i nije cilj ove rasprave..
2. kak si pogodio, mikrobioloogiju nikad nisam volio, mogu reč da sam se provlačil..pa eto valjda sam sjedio na ušima kad je bilo riječi o tome (nisam štreber)..ali ovdje stvarno to ne igra nikakvu ulogu..
3. dao si sam odgovor u onom kaj si pisal pod 1.tak da mislim da ti je jasno
4. ono kaj si napisal da nh4 oksidira u no3 koji ispari, molim te da mi to dokažeš? jer eto googlajući nigdje nisam našao taj podatak da se prilikom oksidacije nh4 u no3 pri kuhanju u vodi kroz neko vrijeme no3 iparava..tak da mi to molim te objasni, a dok ti tražiš ne moguće ja ću i dalje tvrditi da nh4 prelazi u no3 koji ostaje u toj zemlji..

moj neki rezime svega ovoga..kak je renta reko da autor teme nije zadovoljan sa efektom..jesam pa pogledaj samo na 3 stranice bez i jednog OT i više nego zadovoljan, još k tome smo naučili da zemlja ima prijeko potrebnih vitamina, koji su po tebi itekako korisni..

dalje, prilikom prokuhavanja nh4 prelazi u no3 i ostaju u zemlji koju smo prokuhali, ostaju svi hranjivi sastojci jer su anorganski i ne mogu nestati iz zemlje, već kao takva nam daje vrlo dobru podlogu, daleko bolju od kupovne, s time da smo si skratili postupak oksidacije ili pretvorbe nh4 u no3 za koja 3-4 tjedna..
manjak : hm...osim ovih navodnih gljivica (koje kakti nisu dokazane il barem nema informacija na webu o njima) i gubitak nitrobactera ili nitrosomonasa koji zapravo po mojem niti još ne postoje jer u kupljenoj zemlji nema procesa denitrifikacije te zemlje od strane tih bakterija, jer da ima, onda ona sama po sebi ne bi bila toliko korisna..dobivamo (nastavak od prije) substrat koji zadovoljava upotrebu u akvarijima bez neke bojazni da će u istom nastati boom algi usljed oslobađanja amonijaka koji je okidač u takvim uvjetima za nastajanje algi...

Imam potrebu odgovoriti na ovaj post iako je Cigo s citatima s drugih stranica več podosta odgovorio.
1. Cann ti izgleda ne vjeruješ nikom osim Tomu a nisi si uzeo truda pročitati njegove stare riporte. U riportu od 18,3,2007 pod nazivom "Aquatic Fungi: Decomposition of plant biomass and mycchorhizal associations" govori o navodnim gljivicama, lagano štivo ali preporučljivo
2. Akvari je mali ekosistem i mikrobiologija itekako igra ulogu u njegovom održavanju, nemoguče ju je zaobiči u bilo kojoj široj raspravi.
4. Nisam nigdje napisao da NH4/NH3 kod kuhanja oksidira u NO3 nego baš suprotno čitaj pažljivije (ako te tema zanima . Ajmo ponovit NH4 kao i NO3 su plinovi i kao takvi se ne zadržavaju u vodi u večoj količini nego što je parcijalni pritisak tih plinova iznad površine vode (pričam o vodi jer si zemlju razmočio) nego se utlu i vodi (ili tvom lonc sa zemljom) nalaze u obliku mineralnih soli. S obzirom da ste napisali da se oksidacija NH4 u NO3 odvija pri temperaturi od 140C a ja sumljam da se u loncu postigne tolika temperatura vjerojatnije je da dođe do raspadanja soli i izlaska NH4 iz lonca u obliku plina prije nego uspije oksidirati u NO3. Ali opet ponavljam da ovo samo nagađam nisam baš previše doma u anorganskoj kemiji i bilo bi dobro da se uključi koji kemičar.

Još jedna glupost iz ovog tvog posta je da se u zemlji u vreči ne odvija dušični ciklus, bakterije dušičnog ciklusa su sveprisutne i gdi god ima organske tvari odvija se nušični krug, "suhe bakterije" koje se nalaze u vreči kad jednom dođu u vodu ne prestaju živiti nego nastavljaju ciklus samo što ih postupno zamjenjuju "mokre bakterije" jer su bolje prilagođene ovakvom staništu. Baš te bakterije podižu biološku vrijednost zemlje a ne smanjuju ju ko što ti pišeš.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 26, 2010, 18:37:52 poslijepodne
redom..
1. vjerujem mu onoliko koliko mi to dopušta praksa koju isprobavam po onome što je on napisal..inače nisam subscriber na barrreportu pa onda ne mogu doć do tog reporta, tak da ne bi iš'o dalje
2. citiram te i od tuda je rasprava krenula dalje
NH4 je plin i u zemlji je vezan s nekim elementom u sol, kuhanjem ( u loncu  :) ) najvjerojatnije ispari a ne pređe u NO3. teži je od zraka zato ga vjerojatno ne osjetite dok kuhate
..i sad opet to spominješ, ja sam spomeu temp od ¸140 stupnjeva, nisam mjerio, taj sam podatak našel googlajući, pa sam ga stavio..
4. jest istina, velika glupost i moje isprike..

ostalo..ja nisam nigdje rekao da je ta zemlja bolja od one koja se namače (ne vidim i znam da u to nemislim), nego sam naveo da ne treba namakati nego prokuhati i imati bolju podlogu od kupovnog/skupog substrata..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Tuljan - Listopad 26, 2010, 18:51:04 poslijepodne
Ma prokuhana zemlja je svakako bolja od bilo kojeg kupovnog supstrata, žao mi je da nisam to napisao prvo, jedino pokušavam istaknuti neke nedostatke u odnosu na namakanje zemlje (i taj postupak kao na kraju i mineralizacija ima svoje nedostatke) i upozoriti te da tim što si ju skuhao se nisi za 100% osigurao od alga booma jedino si tu opasnost odgodio na neko vrijeme.
Mene fascinira svaka ovakva tema, čim rasprava krene malo dublje shvatim koliko neznam o stvarima za koje sam mislio da su mi u malom prstu
a na tvoje postove reagiram burnije nego na ostale jer si mi kolega  :)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Renta - Listopad 26, 2010, 18:58:10 poslijepodne



Ajmo sumirati...Cann inzistira i zato je pokrenuo temu da kuhanjam vode amonijak pretvaramo u nitrat koji ostaje u podlozi. I želi potvrdu toga te je po njemu zbog toga kuhanje zemlje dobra fora,

Ono što je bitno Cann i što ti pokušavamo ovdej objasniti je da osim eventualnog toga efekta koji ti spominješ kuhanje proizvodi još barem desetak negativnih gdje je računica jasno u prilog ne kuhanja zemlje.

Šteta što nisi morski akvarist pa ne shvaćaš moju usporedbu sa živim kamenom u morskom akvariju. Kuhanje kamena ili sušenje/vađenje je zadnji izbor na koji bi ja išao kad bi imao kakve probleme...time ubijaš ono najvrjednije što imaš u akvariju.. slično je i sa zemljom.

Renta over&out,.
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: cann - Listopad 26, 2010, 20:24:12 poslijepodne
Ajmo sumirati...Cann inzistira i zato je pokrenuo temu da kuhanjam vode amonijak pretvaramo u nitrat koji ostaje u podlozi. I želi potvrdu toga te je po njemu zbog toga kuhanje zemlje dobra fora,

eto , tuljan je lijepo sumirao
Ma prokuhana zemlja je svakako bolja od bilo kojeg kupovnog supstrata,

konec, fine, kraj rasprave  :klap: :klap:
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Vedran - Listopad 26, 2010, 21:13:00 poslijepodne
jesam vam lijepo rekao par postova prije :D :D

dobra rasprava  :up:
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Marko_Sp - Listopad 26, 2010, 21:15:49 poslijepodne
nitrati se u anaeorobnim uvjetima, kakvi su na dnu akvarija sa zemljom, mogu pretvoriti natrag u amonijak  :devil:
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: wickerman999 - Listopad 27, 2010, 22:34:30 poslijepodne
Moja iskustva i razmišljanja s namakanjem zemlje i podlogama:
Za svoj prvi pravi biljni akvarij (ovaj iz potpisa) sam zemlju namakao dugo...jako dugo...oko 3 mjeseca, a i na kraju sam akvarij slagao oko Božića tako da je bila smrznuta pa sam ju sa sjekirom cjepao i stavljao u akvarij. Za trenutni akvarij sam zemlju namakao puno manje, oko 2 tjedna. U sadašnjem akvariju nisam imao algae boom, a u onom prvom jesam. To se međutim jako brzo sredilo, a kad se sredilo dalje je bilo savršeno. Nisam nikada gnojio makroelementima (jer tada nisam ni čuo za to), a biljke su rasle fenomenalno samo uz profito.
U recentom akvariju imam ogromnih problema s podlogom, konstantno mi iz nje izlaze mjehurići, biljke loše rastu iako dodajem i mikro i makroelemente i ne mogu nikakav pristojan setup tako napraviti. Nemam pojma je li stvar samo u dužini namakanja (vjerojatno nije), ali znam da mi se za novi setup zemlja namače već mjesec i pol, a možda će još par tjedana. Bolje da ona odradi sve truljenje u bačvi nego u mojem akvariju. :) Osim toga, mislim da se zaciklirana podloga puno lakše može nositi s početnim otpuštanjem raznih tvari u vodu od sterilizirane.

A kaj se gljivica tiče, ovo sam našao preko googlea http://www.springerlink.com/content/583w11p385mqv782/fulltext.pdf (http://www.springerlink.com/content/583w11p385mqv782/fulltext.pdf).
Komu se ne da čitati, ovak na brzinu koliko vidim to je znanstveni rad o tome kako su našli gljivice u korijenu Vallisnerie americane i o istraživanju koje su radili na njoj. Dodali su fungicid u podlogu iz koje je rasla i rast i produkcija klorofila a se značajno smanjila, kao i sadržaj dušika u tkivima biljke. Budem još neke stvari napisao kada to malo detaljnije proučim, izgleda zanimljivo :)


Ima jedan dobar članak o tome kako biljke više preferiraju NH4 od KNO3, ali to je za drugu temu...

Daj otvori tu drugu temu, zanima me ova tema. :)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: gstaraz - Prosinac 15, 2010, 12:39:23 poslijepodne
Evo mali update:
Voda koju koristim:
70% Ph 7.8, Kh 6, Gh 18
30% RO ppm 8

Ukupno: Ph 6.8 ppm 90, Kh 4, Gh 12
U akvariju: Ph 6.8   6.4, ppm 110 - 145, Kh 4, Gh 16
___________________

- Akvarij sa ispranom zemljom je stabilan na Ph 6.8  Kh 4-5
- Akvarij sa prokuhanom zemljom stabilan na Ph 6.4 Kh 2-4

- Akvarij sa prokuhanom zemljom je deficitaran Mikroelementima, Kalijem i Fosfatima te zahtjeva lagano prignojavanje tim elementima
- Akvarij sa ispranom zemljom je suficitaran sa NO3 te zahtjeva jedno tjedne promjene vode 30-50 % da bi NO3 ostao na 5-10 mg/l

___________________________________________________

-Akvarij sa prokuhanom zemljom je izbjegao sve moguče alge od samog pokretanja, dok onaj sa ispranom zemljom je na kraju cikliranja ugostio diatomu na tjedan dana i zelenu točkastu isto nekih tjedan dana
-Hygrofile, Limnofile, i opčenito Crveno i zahtijevnije bilje uspijeva bolje u akvariju sa ispranom zemljom, dok Crypte, Anubiasi, Blixia, i nezahtjevnije biljke preferiraju prokuhanu zemlju
Ludwigie preferiaju ispranu zemlju a niski Hemiantusi bolje izgledaju na prokuhanoj.

-Uglavnom, mogu reći da prokuhavanje zemlje funkcijonira bez ikakvih večih problema, ali radi svega navedenog u gornjim postovima (osobito o gljivicama i bakterijama u zemlji), slijedeči akvarij ću ipak napuniti sa Ispranom zemljom bar šest tjedana. ...nekako mi prirodnije izgleda i nekako mi je srce više na miru kad znam da nisam potamanio baš sve živuče u toj zemlji koju ću staviti u akvarij.
Toliko za sada...

Cheers
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Dahaka - Siječanj 27, 2011, 17:23:52 poslijepodne
možda nekome pomogone i svakako mogu preporučit ovaj način pripreme zemlje  :up:

Meni si pomogao!
Taman sam stio da postavim temu vezano za ovo ali vidio sam ovu.
Ekstra ovo!
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: NoNameBoy - Ožujak 06, 2011, 10:51:59 prijepodne
zanimljiva tema :)

a što bi bilo s kombinacijom iskuhane i namakane zemlje

probat cu to napravit
zemlju sam stavio mocit i mocit ce se kojih tjedan dana ali citajuci ovo
dio cu iskuhat i pomjesat cu nekih 60/40% iskuhana/namakana ili 70/30%

misljenja?

inace da nadopunim voda tj led se otapa i u vodi je 0 stupnjeva dok ima leda zatim kod isparavanja ja 100 stupnjeva dok god ima tekucine
to je sigurno, to mi je struka, za to postoje i dijagrami
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: beba1 - Ožujak 06, 2011, 12:24:46 poslijepodne
...e sad kad ste se tako fino isprićali, neka mi neko kaže jel je 60lit. florabelle dosta za 120x50. I mislim pomješati 5kg vulkanita. Florica se namače!
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: NoNameBoy - Ožujak 06, 2011, 14:47:30 poslijepodne
pa moralo bi bit, racunaj da ti je vreca tih dimenzija i debljine kojih 8-10cm

s tim da eto ja bas procjedivao pa kuho a dio namacem i dalje
inace sam namakao 5l i imam osjecaj da se i izgubi dosta, procjedivo sam kror najlonku ali prode dosta onog jako finog, vidio sam po talogu u kanti kad sam vodu izljevao e sad taj dio s druge strane da ne prode bi mogo radit probleme u podlozi, ko ima cvijece nek s tim procjedenim zalije :)

uglavnom sad se pitam dal mi se to isplatilo uopce radit kad je gotov supstrat/vulcanit oko 70kn (mali akvarij 32l) :) al eto tako je kako je
krenupo sam mozda najtezim putem :)
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: Gallcro - Travanj 15, 2013, 21:57:47 poslijepodne
Ima 3 stranice ovoga i nisam sve pročitao, ako je netko već odgovorio, onda sorry

Vodu pri normalnom tlaku ne možemo zagrijati preko 100 celzijusa.
Povećavanjem tlaka iznad vode, povisuje se i njeno vrelište.
Tako express lonac mora biti dobro zabrtvljen. Unutar njega, grijanjem vode se stvara para koja nema gdje otići te povećava tlak, samim time i vrelište.
Tako da temperature u takvim uvjetima idu i preko 150 celzijusa i na taj način brže (expresno) skuhamo nešto :)

U prirodi ne postoji niti jedno živo biće, pa čak ni bakterije, koje bi preživjele tu temperaturu.

i meni još čudnije... topla voda se prije smrzava nego hladna ..
Naslov: Odg: zemlja za cvijeće kraj muka
Autor: varazdinec - Travanj 24, 2016, 20:31:31 poslijepodne
Momci, RASPRAVA ZA 10 !!!
I baš na ovu temu naletim prije startanja novog setup-a.
Do sad sam Florabelu stavljal direktno u aq, nisam imal nikakvih problema, a nakon ove rasprave ide 25% florabele iz rola, ostalo direkt iz vreče u aq.
Btw, florabela (1,5cm) u gadnoj đungli mi je izdržala godinu i 2 mjeseca... nisam mjeril vodu, ali po algama bi rekel da je višak fosfata u igri, da su se potrošil nitrati tak da sam se već opskrbil s NO3, pa nek stoje...