Ožujak 28, 2024, 23:58:33 poslijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Kako slikati  (Posjeta: 1853 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline (:-D

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 104
Kako slikati
« u: Studeni 10, 2006, 19:49:00 poslijepodne »
De mi recite kako slikati vidim temu kako slikati ali nemogu neki linkovi pa ako vam nije problemd a u kratko 2-3 recenice kazete kako slikati aq jel sta blic smeta ribama
Neznam ni ja sta da kazem

Offline Dule

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 4
    • http://www.ribe-hrvatske.com
Kako slikati
« Odgovori #1 u: Studeni 10, 2006, 21:02:00 poslijepodne »
Pa postoji par problema u slikanju riba u akvariju.

Najveći je to što se u običnom akvariju nakon nekog vremena stvari dosta algi na staklu i sve sto slikate biva mutno.
Dalje je veliki problem i to što se i voda brzo zamuti. Tada se u vodi nalazi jako puno čestica koje također uzrokuju dobivanje mutne slike.
Probleme se susreće i zbog odbljeska od blica.
Problem je i to što vam riba ne želi stajati mirno i uglavnom zbog vašeg prisustva stoji na suprotnoj strani akvarija.

Rješenja:
Trebate sliku vaše ribe u VAŠEM akvariju-
Ako slikate u svom običnom akvariju prvo morate dobro obrisati staklo izvana od prašine a iznutra od algi. Ako je voda imalo zamučena treba ju promjeniti i razbistriti ako je moguće.
Fotoaparat je poželjno po mogućnosti postaviti na stalak. Ako imate običan fotoaparat, onda vjerojatno imate na njemu samo auto fokus s kojim da bi ste uslikali nešta, to bi vam moralo biti u akvariju uz ili vrlo blizo stakla. To je tako jer će on redovito pokušati isfokusirati staklo i riba će vam na fotki biti mutna.
Ovaj problem malim dijelom možete riješiti pojačavanjem osvjetljenja (slikajte negdje uz prozor za danjeg svijetla ili uz svjetiljku usmjerenu prema akvariju).
Ako vam blic daje pre jak odbljesak pokušajte ispred njega staviti komad papira ili salvete da rasprši svjetlost. Takodjer pomaže ako fotoaparat podignete malo iznad ravnine predmeta koji slikate (za oko 25-40°).

Ako imate bolji fotoaparat najlakše je manualno namjestiti fokus na udaljenost na kojoj se nalazi objekt slikanja, te ako imate eksterni blic, postaviti ga tako da ne dobivate odbljesak.



Mi za slikanje riba koristimo poseban akvarij s UV filterom za bistru vodu koji se redovito briše i drži u mraku da se smanji razvoj algi.

Ako vam je samo potrebna slika ribe-
Najbolje je koristiti male akvarije od 1-3L ovisno o veličini ribe. U tom slučaju riba vam nikako nemože biti daleko od prednjeg stakla i lakše ju je fokusirati.



Eto nadam se da sam barem malo pomoga istaknuvši probleme i neka od osobnih rješenja.

Pozdrav!