Travanj 25, 2024, 12:25:28 poslijepodneNajnoviji Član: bignjato

Autor Tema: Preporuka za filter  (Posjeta: 1622 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lili

  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1142
  • Spol: Ženski   Dob: 32
  • Lokacija: Vukovo selo (Blizu Zaprešića), Zagreb
  • Fish freak
Preporuka za filter
« u: Listopad 15, 2014, 22:33:37 poslijepodne »
Znam da tema možda više pripada pod opremu, no kako se radi o zlatnim ribicama, mislim da će mi hladnovodna ekipa moć najbolje pomoć jer će odmah vidjet temu iz svog područja?  :-[

Dakle... tražim preporuku za dobar (isključivo) unutarnji filter. Vanjski(znam da bi bio bolji) i hang on ne dolaze u obzir.
Trebati ću ga za fancy zlatne ribice(pajčolanke i teleskop). Bitno je da mogu podešavati jačinu filtera jer će se koristiti u 50l pa kasnije u 100-120l. Kada se veći akvarij nabavi u njemu će biti 3  fancy zlatice te moguće bebe karasa preko zime(iz jezerca)...
Priča u kratko je da sam si ovog ljeta nabavila 2  prekrasne pajčolanke koje su ljeto provele u jezercu, no kako me mama gnjavi za teleskopa, dugoročni je plan napraviti spomenuti akvarij za zlatne. Teleskop će, s obzirom da je specifičan (slab vid) doći tek kada dođe akvarij. Kako mi je jezero preplitko za prezimljavanjem, ostatak ekipe ima riješen zimski smještaj, a pajčolanke i bebe idu unutra.
Bitan mi je protok i možda još i više mjesto za filter medije. Oni glomazni filteri koji zauzimaju desetinu akvarija nikako ne dolaze u obzir. Bitno mi je da je filter iskoristiv i u zimovalištu i kasnije u akvariju, tako da ne trebam kasnije kupovati novi filter.  Par filtera koji su mi zapeli u oko su:
Eheim aquaball 130 ili 180
Eheim BioPower 160
Pitanje je manje više samo odgovoreno, no zanimaju me iskustva i savjeti ljudi... Da li je filter dobar,  loš, da li ima koji slični/bolji, bla bla bla. Cjenovno su filteri tu negdje, a nekako pikiram na aquaball 180 jer je jači, a ako bude radio prejaku struju mogu mu smanjiti protok i također mi se sviđa što mogu usmjeriti protok kako mi paše. Nisam filter vidjela uživo, no po slikama mi se čini da ima najviše mjesta za filter medije.
Iskustva, savjeti? :)


Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Preporuka za filter
« Odgovori #1 u: Listopad 15, 2014, 23:39:21 poslijepodne »
I jedan i drugi filter su prakticki isto  :-X:D

I ne, neces ni s jednim biti zadovoljna, sa kapacitetom od 0,3 - 0,5L filter materijala, to su igracke, a ne filteri za vece akvarije, posebice ne za hladnovnodni akvarij.

Fora da mozes koristiti "sve filter materijale" je nazalost samo fora, nista od toga, spuzva je jedino sto tu stvarno stane, promjer tih kosarica za filter materijal je premal, visina isto tako, tu ne stane nista ozbiljno.

naravno, ako zelis polovicnu filtraciju, ok su, ako zelis dobru filtraciju, bjezi od toga, mozes i pametnije potrositi novce. na veci akvarij, npr.  ;)

U praksi, imam aquaball....u dijelovima. tocnije, kosarice za filter materijal su iskoristene za pravljenje resetke, a sama pumpa sluzi za nadoljevanje vode. i to je jedino za sto ga koristim, jer se za sve drugo pokazao besmislen.  :D :D :D

Naravno, samo moje misljenje, mozda nekome ovakav filter ili tip filtera radi odlicno i nema nikakvu zamjerku, oni neka ga i preporuce onda, po meni, bjezi od toga.

a sto da uzmes,neznam, ako ne zelis unutrasnji pregradni ili vanjski filter, onda je ustvari svejedno, sta god da uzmes, na istom si, ako ne zauzima mjesto, onda i nije najsretnije rjesenje, ako je sretno rjesenje, zauzima mjesto.

osim ako ne pravis top-off, onda ne zauzima mjesto, i jako je dobro rjesenje.  ;)

Offline Lili

  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1142
  • Spol: Ženski   Dob: 32
  • Lokacija: Vukovo selo (Blizu Zaprešića), Zagreb
  • Fish freak
Odg: Preporuka za filter
« Odgovori #2 u: Listopad 16, 2014, 00:15:37 prijepodne »
eh, toga sam se bojala... istina cijena je primamljiva, no pretpostavila sam da mora negdje biti neka "kvaka".

Ma zaista bi bilo idealno da je vanjski... ali mene je užasno strah da isti ne procuri... relativno novi linoleum  :dead:. Bila jednom poplava na parketu(neuspjeli pokušaj diy filtera) koji sad izgleda kao ratna zona  :dead: :dead:... meni ne smeta, no tata je bio nimalo oduševljen preslaganjem parketa i mislim da bi i ja i akvarij i vanjski filter izletjeli van iz kuće prije nego veliš "poplava".... Tako da u konačnici kad se sve zbroji i oduzme vanjski nikako nije opcija koliko god filter bio "siguran"..

A hang on filter? Mislim, izbacila sam ga iz igre jer imam 2 na 2 manja akvarija koji služe kao vrtić/mrijesni/pun akvarij smeća i drže oni zapravo jako dobro  obzirom na zagađenje... ali ne znam da li bi to bilo dovoljno... Gledala sam Smiley-evu(ako se ne varam) temu gdje 360l vrte 2 hang on, no i sam veli da nije dovoljno i da razmišlja o pojačanju. Mislim akvarij će sigurno biti otvorenog tipa, pa možda hang on nisu totalno out, ali nisam pametna po pitanju filtracije u ovom slučaju...

Razmišljala sam i o sump-u kojeg koriste kod morske ali to još moram jako dobro istražiti. Koliko sam letjemice gledala, čini mi se dobro, no pitanje koliko je to $$.

Ne znam, možda se i odlučim i o 2 filtera(radi jednostavnosti) jer osim riba tu će biti i puževi, ancistrusi(s obzirom na topliju vodu) koji sami po sebi dosta sr*** rade. Biljke mogu malo pomoći, no tu nikad nema garancije da će stvar uspjeti pogotovo one s mekim listovima. Iako se u jezeru ponašaju, tamo imaju obilje algi...

Moram još zujati po ostalim temama o većim akvarijima jer mi je tema poprilično "nova" iako jesam u akvaristici poprilično dugo i manje litraže mislim da znam poprilično dobro, ali filtracija većih not so much.