Ožujak 28, 2024, 23:50:16 poslijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: IZGRADNJA TERARIJA ZA UROMASTYX ORNATUS  (Posjeta: 3997 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ToniTakydromus

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 1
  • Spol: Muški   Lokacija: Poreč
IZGRADNJA TERARIJA ZA UROMASTYX ORNATUS
« u: Siječanj 10, 2016, 15:12:51 poslijepodne »
Pozdrav ovo je moj prvi post inace imam dva Leopard Gekona i Crvenouhu kornjacu te  sam se odlucio na nesto zahtjevnje.
Tj uromastyxa planiram napraviti terariji od 140d*60š*50v* te mi treba pomoc jer neznam dal bi mogo napraviti terariji od ivera i akrilika bez da se ne pregrije posto koliko znam uromastyxi zahtjevaju vrlo visoku temperaturu.
Osim toga dobro bi mi dosle bilo kakve informacije o prehrani, brizi,rasvjeti itd zaista zelim da ima sve sta mu treba i da bude jedan sretan gusteric.
Lp i unaprijed hvala na odgovorima
Toni :)

Offline dAKY7

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 23
  • Spol: Muški   Dob: 27
  • Lokacija: Beli Manastir
Odg: IZGRADNJA TERARIJA ZA UROMASTYX ORNATUS
« Odgovori #1 u: Siječanj 23, 2016, 15:56:12 poslijepodne »
Ja sam radio terarij od osb ploča i ne pregrijava se. Stavi dovoljno ventilacije i nemas problema :D

Poslano sa mog GT-I9195 koristeći Tapatalk


Offline filadendron

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 230
  • Dob: 47 Lokacija: Zagreb
  • volim akvarije i ribice
Odg: IZGRADNJA TERARIJA ZA UROMASTYX ORNATUS
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2016, 18:11:13 poslijepodne »
 Postoji otprilike 13 vrsta Uromastyx guštera. Postojbina ovog guštera proteže se od severozapadne Indije do severozapadne Azije i Arapskog poluostrva pa sve do Sahare. Članovi ove porodice pripadaju gušterima sa šiljastim repovima. Postoji šest vrsta (Uromastyx aegypticu, Uromastyx ornatus, Uromastyx ocellatus, Uromastyx acanthinurus, Uromastyx hardwicki, Uromastyx benti), koje su povremeno dostupne u prodavncmaa kućnim ljubimcima, a ostalih sedam vrsta se izuzetno retko sreću. Uromastyx aegypticus je najveći pripadnik ove porodice, naraste do 75 cm, a teži i do nekoliko kilograma. Ostali pripadnici porodice Uromastyx manji su od 30 cm. Boja kože varira od vrste do vrste, Uromastyx aegypticus i Uromastyx hardvicksu uglavnom tamni i smeđi. Uromastyx achanthinurus može biti žut, zelen, svetlo narandžast ili kombinacija svih tih boja. Uromastyx ornatus menja boju prema seksualnom sazrevanju, odrasli mužjaci su zeleni sa zelenim i narandžastim pegama, dok ženke imaju više žute, smeđe i narandžaste.

 

Svaka vrsta se prilagodila uslovima u kojima živi u prirodi pa je za svaku vrstu potrebno da dobro proučimo njihovo poreklo i način života u prirodi.

Budući da je to relativno nova vrsta, nema dovoljno dostupnih informacija. Generalno ova porodica naseljava pustinje pa se prema tome drže u takvom okruženju. Terarijum bi trebao biti napravljen od stakla, sa dobrom ventilacijom. Na dno terarijuma postavljamo grejač, (žičani ili ploču), grejač pokrijemo sa tepihom, na njega se stavlja pesak i kamenje (moramo paziti na orijentaciju, tj. slaganje kamenja, kako se ono ne bi srušilo na guštera). Vrlo je bitno da je sloj silikatnog peska dosta debeo jer se Uromatyx u njega zakopa kada ide na spavanje. Temperatura varira od 16°C do 32°C. Ovi gušteri prilagodili su se vrućoj pustinjskoj klimi pa temperatura može varirati od 32°C pa do čak 45°C na mestu za sunčanje (basking-spot), do temperature u zasenjenom delu terarijuma koja bi trebala biti od 21°C do 25°C. Kao i svim gušterima, dnevne i noćne temperature moraju se razlikovati za oko 10-15°C, tako da je noćna temperatura između 18-21°C.

Ponašanje guštera varira od vrste do vrste, čak i kod pojedinaca unutar iste vrste. Određena količina UV zraka obavezna je za sve guštere pa tako i za ove. UV zraci ne prolaze kroz staklo pa tako ne treba stavljati stakleni terarijum na sunce, već se obavezno moraju nabaviti lampe koje emituju određenu količinu UV spektra. Određena količina UV-A i UV-B spektra potrebna je kako bi gušteri mogli sintetizovati vitamin D. Svakako treba obezbediti sijalice, kao i bilo koju drugu instalaciju u terarijumu, od životinja (da se ne opeku na nisku neosiguranu lampu) i od strujnog udara. Većina guštera koji žive u pustinjskoj klimi naviknuti su da ne uzimaju vodu u izvornom-tekućem obliku. Mnoge vrste uzimaju vlagu iz svoje hrane, a neke skupljaju vlagu iz jutarnje rose. Mnogima od tih vrsta čak i smeta prevelika vlaga vazduha. Posudica s vodom mora se ponuditi samo povremeno i nakon nekog vremena trebala bi se izvaditi iz terarijuma.

Uromastyx su omnivori, što znači da uzimaju hranu životinjskog i biljnog porekla. Budući da nema previše dostupnih podataka o specifičnim potrebama u ishrani ovih guštera, preporučuje se da im pružite što veći izbor. Mladi Uromastyxi preferiraju hranu životinjskog porekla, poput crva brašnara, cvrčaka i sl. Takva hrana nudi im se tri do četiri puta nedeljno. Od biljne hrane nudi im se kuvani krompir, salata, zelje, lišće maslačka, šargarepa (sitno narendana) itd.

Nadam se će Vam ove informacije biti od koristi.
volim ribice