Travanj 26, 2024, 04:18:22 prijepodneNajnoviji Član: bignjato

Autor Tema: Pravljenje vlastitih gnojiva  (Posjeta: 6589 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lp

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1482
    • HAS - HrAquascape.org
Pravljenje vlastitih gnojiva
« u: Studeni 04, 2010, 09:38:08 prijepodne »

Svi već znamo da nam je za uspješan rast biljaka potrebna ravnoteža između svjetla, co2, mikroelemenata i makroelemenata. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na izradu makroelemenata.

Makroelementi koje mi, biljni akvaristi, najčešće dodajemo u akvarije su kalij, nitrati i fosfati. Dodajemo ih stoga jer kod akvarija sa puno bilja, poput naših, sa jakim svjetlom i dodavanjem co2, bilje brzo iskoristi one makroelemente koji se nalaze u akvariju, te će ono prestat s rastom i stvorit će nam se alge ukoliko ih mi ne dodamo. Kalij, nitrati i fosfati dodaju se miješanjem kemijskih spojeva, koji sadrže te elemente, sa destiliranom vodom, pa se pripremljenu otopinu dodaje u akvarij....zašto se miješa sa destiliranom? Zato jer ukoliko koristimo vodovodnu vodu, ona najčešće sadrži određene količine makroelemenata, pa nećemo znati koliko uistinu dodajemo kojeg spoja.


Spojevi koje koristimo pri izradi DIY makroelemenata su:

Kalijev-nitrat (KNO3) za dodavanje kalija i nitrata,




te kalij-dihidrigenfosfat (KH2PO4) za dodavanje fosfata.



Može se miksati također i kalijev-sulfat (K2SO4) za dodavanje kalija, ali za to najčešće nema potrebe, jer se sasvim dovoljno kalija za rast biljaka dodaje iz već prije spomenutog kalijevog-nitrata (KNO3).


Navedeni spojevi mogu se nabavit u ljekarnama, poljoapotekama...ako ih nemaju, pitajte neka vam naruče. Pogledajte u vezi toga starije teme na forumu. Također postoje već pripremljena gnojiva makroelemenata zajedno (nutrafin NPK, makroelementi za cvijeće, seachem NPK) , al problem nastaje ukoliko biljke našeg akvarija troše više jednog spoja, a manje drugog...i onda skupa dodajemo recimo fosfate kojih već ima previše, a nitrate kojih zbilja fali, ne možemo dodat dosta jer dodajemo i fosfate. Zato je bolje napravit posebno otopine svakog spoja.

Znači sad kad imamo spojeve postavlja se pitanje u kojim omjerima to pomiješati sa destiliranom. Na internetu postoje razni kalkulatori koji to izračunaju umjesto nas.

Ovo su samo neki od njih:

1. http://www.djrollin.co.uk/fish/ukaps/ei/aquacalc_setup.exe - windows aplikacija poznatog Chuckovog kalkulatora

2. http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilator.php - za ovaj se treba registrirat na forum

3. http://www.aquariumslife.com/aquascaping/fertilizers-and-co2/fertilizer-solution/

4. http://www.theplantedtank.co.uk/calculator.htm



Prikazat ćemo izračunavanje pomoću kalkulatora pod 1.

Znači za akvarij od 53 litre, trebat će dodati 44.80 grama, ili 8 čajnih žličica, KNO3 u 500 ml destilirane vode, da bi dobili otopinu, čija će količina 1ml dodati 1 ppm nitrata...





Ukoliko dodamo 4,80 grama KH2PO4, ili jedna čajna žličica, u pola litre destilirane vode, dobit ćemo otopinu, čija će nam količina 1ml dodat 0.1 fosfata u akvarij 53 litre.




U kalkulatoru možemo mijenjat vrstu spoja kojeg dodajemo, količinu vode za otopinu, količinu spoja kojeg dodajemo, ili veličinu akvarija i on će nam uvijek izračunati količinu dodanog spoja...možda izgleda komplicirano, al svatko to bez problema shvati prilikom rada sa kalkulatorom.


Pošto nemamo svi kući precizne vage, možete zamoliti da Vam izvažu spoj u ljekarni, ili količinu spoja koju ćemo dodavat možemo odredit pomoću onih žličica iz sirupa:
5ml ~ 5 grama ~ 1 teaspoon (1 čajna žličica)



Sad kad smo to sve smiksali u pola litarskim bočicama,




Potrebna nam je još mjera koja pokazuje mililitre jer ovaj kalkulator izračunava po jednom mililitru. To radimo sa malom špricom koja ima označene mililitre i može se kupiti u svakoj apoteci.





Dodavanje makroelemenata je potrebno samo kod high light akvarija, sa dodavanjem co2...kod low light akvarija to najčešće nije potrebno, jer bilje u takvim uvjetima ne troši previše, sporije raste i načešće su dostatni makroelementi koji se nalaze u akvarijskoj vodi. Vrijednosti na kojima ćemo držati makroelemente ovise o načinu gnojenja koji koristimo, svejedno da li je to EI način doziranja, ili mozda sve popularniji PPS način doziranja, ili neki drugi...o tome će biti više riječi u idućim člancima.


tekst i slike: lp