Ožujak 29, 2024, 01:00:04 prijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Još jedna o Jadranskom kamenju  (Posjeta: 1383 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jasper

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 9
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Još jedna o Jadranskom kamenju
« u: Srpanj 24, 2015, 14:48:13 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Već dulje vrijeme razmišljam stari akvarij od 160l (90x30x60) pretvoriti u nano reef. Ništa extra, klauna, možda jednog tanga (ako bi stao) i hrpu zoa + cleanup clew. Na moru sam pa mi redovne izmjene nisu bed.
Sump i postolje su mi problem zbog visine jer sam u pokrovlju. Imam starog fluvala 204 koji planiram napuniti koraljnim pijeskom, ugljenom i eventualno fosfat removerom. Uzeo bih još neki HOB skimmer i wavemaker pumpu za početak.

Nekidan sam nabasao na zanimljiv kamen na stjenama di smo se kupali. Nije tipicni vulgaris kamen iz plicaka, više kao nekakav konglomerat/sediment nečega koraljastoga i cjevčastoga ali htio bih čuti mišljenja stručnjaka.
http://www.pohrani.com/?1j/XO/1hrKpV9h/suhi.jpg
Još jedna o Jadranskom kamenju


Onda sam se drugi dan vratio s maskom da vidim cega ima pod morem i našao sam još par većih i manjih primjeraka sličnog sastava skroz prekrivenih s 50 shades of coralline :D

http://www.pohrani.com/?43/oR/b2ETC4g/lr1.jpg
Još jedna o Jadranskom kamenju


http://www.pohrani.com/?L/10w/2hZbq62v/lr2.jpg
Još jedna o Jadranskom kamenju


http://www.pohrani.com/?29/uL/4BM7gFWu/lr3.jpg
Još jedna o Jadranskom kamenju


http://www.pohrani.com/?3S/4q/G0iy5Pq/coralline.jpg
Još jedna o Jadranskom kamenju


Sad, nije baš fosilizirana gorgonia ali je li to onaj dobar jadranski kamen koji su pobacali s koće (našao sam ga na grotama blizu Lovrana odmah uz obalu, 3-5m dubine) ili vulgaris šrotex kamen koji ne bi ničem služio? Na prvoj slici na suhom kamenu se najbolje vidi, mrvi se u pijesak, nije pun iznutra ali opet nije to ona fina spuzvasta struktura. Nikad nisam držao komad pravog živog kamena u ruci pa mi je teško procijeniti. Lakši je od normalnog kamena te veličine ali nije da je sad baš lagan ko stiropor. Ajmo reć ko komad siporexa, tu negdje.

Sve me nešto kopka da konačno krenem jer mrzim blejat u prazan akvarij pa bih barem grote stavio ciklirat da rikne što misli riknut.

P.S. Išitao sam par topica na temu, gledao slike koje su vrijedni članovi stavili ali i dalje nisam siguran :D